szent lászló

2020.07.07. 07:24

Ápolják a király emlékét

Emléktáblát avattak a legendás lovagkirály tiszteletére.

Forrás: kiszo.net

Államalapító Szent István királyunk mellett Szent Lászlónak, a lovagkirálynak van a legelterjedtebb kultusza a magyarság körében.

Mondák, legendák sora őrzi nevét, tetteit. Nagyságát jelzi szentté avatása is. Ő a nagybakosi római katolikus templom védőszentje, és most az 1997-ben közadakozásból felépült szentély falára felkerült emléktáblája is – számolt be róla a kiszo.net.

Példaértékű hit

– Nagybakoson búcsút tartottak a hétvégén. Az ünnepségre sokan elmentek, hogy együtt emlékezzenek meg a lovagkirályról, hálát adjanak példaértékű hitéért. Az emléktábla bronz domborműve Pálffy Katalin budapesti szobrászművész alkotásának másolata.

Ez a dombormű díszíti a 2018. január 28-án felavatott beregszászi emléktáblát is – közölte Dalmay Árpád, az adományozó közösség, a nyíregyházi székhelyű Beregszászért Alapítvány kuratóriumának elnöke.

A koronavírus-járvány okán bevezetett korlátozások miatt az elnök nem vehetett részt az eseményen, gondolatait Mezei Orsolya, a nagybakosi gyülekezet kurátora olvasta fel.

– Alapítványunk elsődleges feladata Beregszász és a járás, sőt egyes esetekben az egykori Bereg vármegye magyarsága nemzeti azonosságtudatának erősítése.

Ébredő büszkeség

– E feladatunk megvalósításáért emlékműveket, szobrokat, emléktáblákat állítunk nagyjainknak, akik valamilyen módon kötődnek szülőföldünkhöz.

– Az utóbbi években két emlékművet, három szobrot és mintegy 25-30 emléktáblát avattunk fel. Ezzel az is a célunk, hogy rávilágítsunk szülőföldünk magyar múltjára, felhívjuk a figyelmet az itt élt és a vidék életében fontos szerepet játszott híres személyiségekre, büszkeséget ébresszünk a magyarokban és tiszteletet az ideköltözött más nemzetiségűekben, hozzájárulva a lakosság békés együttéléséhez.

Örömmel értesültem róla, hogy a magyar kormány támogatásával rövidesen magyar óvoda nyílik a faluban. Reméljük, ez lesz az első lépés a magyar nyelvű iskolai oktatás megteremtéséhez is, mert bízunk benne, hogy az Ukrajnában elfogadott oktatási törvény módosul, és engedményeket tesz az egy tömbben, őseik és a maguk szülőföldjén élő kisebbségeknek.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában