76 millió forintból született meg

2020.07.22. 12:18

Központban az egészség – immár Nyírgelsén is

Immár nincs a térségben olyan település, ahol ne lenne megfelelő színvonalú az egészségügyi alapellátás.

Az ünnepélyes szalagvágás pillanata

Fotó: Pusztai Sándor

„A szívünkben hála vagyon, a szemünkben szeretet, felépült az új rendelő, örüljetek, emberek!” – köszöntötte ezzel a szívből jövő versikével Nyírgelsén a megújult egészségügyi központ ünnepélyes átadásán megjelent vendégeket Koncz Bianka, a Kölcsey Ferenc Általános Iskola diákja, majd a helyi Nyitnikék Óvoda gyermekei rukkoltak elő újabb, személyre-, pontosabban intézményre szabott rímcsokrokkal.

Plusz forrást kaptak

– Régi álma valósult meg Nyírgelse lakosságának azzal, hogy a településünkön, ebben a többfunkciós komplexumban háziorvosi rendelő, szolgálati lakás, fogorvosi rendelő és védőnői szolgálat kapott helyet – mutatott végig a Kossuth utcai egészségügyi központ épületén Tóth József, Nyírgelse polgármestere, majd elmondta: a '70-es években épült orvosi rendelő és szolgálati lakás fölött 2016-ra már eljárt az idő, a kor igényeinek megfelelő, és a betegeket teljes körűen kiszolgáló intézmény megszületésére azonban még várni kellett. A védőnői szolgálat korábban a helyi görögkatolikus egyházközség tulajdonában lévő épületben működött, erre a problémára is megoldást keresett az önkormányzat, amikor négy éve benyújtotta a TOP-os pályázatát. Közel 60 millió forint támogatást nyert a település az egészségügyi alapellátás infrastrukturális fejlesztésére, melyet a kormány további 16,2 millióval toldott meg, így összesen több mint 76 millió forintot fordíthatott Nyírgelse az egészségügyi központ létrehozására, felszerelésére.

Szerteágazó fejlesztések

– Remélem, hogy a háziorvosi rendelőt minél kevesebben, a védőnői szolgálatot viszont egyre többen keresik majd fel, hiszen utóbbi jelenti Magyarország, illetve Nyírgelse jövőjét! – fogalmazott a szerdai átadó ünnepségen dr. Simon Miklós, a térség országgyűlési képviselője, majd megjegyezte: az elmúlt időszakban 17, a gelsei központtal együtt 18 egészségház épült, illetve újult meg a választókerületben, így például Bökönyben, Kállósemjénben, Nyírbogáton, Penészleken, Nyírmihálydiban, Nyírvasváriban, Nyírbátorban.

– Immár nincs a térségben olyan település, ahol ne lenne megfelelő színvonalú az egészségügyi alapellátás, mindenhol európai körülmények között működik a háziorvosi és a védőnői szolgálat. Mindezek közös erőfeszítéssel és akarattal elért eredmények, amiért éppúgy köszönet illeti a magyar kormányt, mint az önkormányzatokat, a segítőket, a kivitelezőket és a lakosságot. Nyírgelsén és vonzáskörzetében természetesen számos egyéb fejlesztés is történt, illetve folyamatban van: megújult a 471-es főútvonal, amely sokáig járhatatlan volt; kerékpárutak épülnek bel- és külterületeken is, hogy visszaszorítsuk a balesetek számát; modernizálódott a nyírgelsei általános iskola, megszépült a közösségi tér, hamarosan kiépül a gyors internethálózat – sorolta az országgyűlési képviselő.

Központban az egészség

Baracsi Endre, a megyei közgyűlés alelnöke egy Márai Sándor-idézeten keresztül az emberek, közösségek szolgálatának fontosságára világított rá. – Mára, túl a koronavírus-járvány embert próbáló időszakán, még inkább felértékelődött az összetartás, egymásra figyelés, segítségnyújtás, a biztonságos betegellátás jelentősége. A felsorolt fejlesztések, eredmények egyértelműen mutatják, hogy a térségben, illetve a településen élők, akik a közösségek „kovászai”, tudnak és akarnak is tenni egymásért, az életminőségük javulásáért, a megyei önkormányzat pedig örömmel segíti a jó irányú törekvéseket – jelentette ki Baracsi Endre.

Mielőtt megáldották és megszentelték volna a megújult egészségügyi központot a történelmi egyházak helyi vezetői, dr. Csányi Endre Péter mondott ünnepi beszédet. Az egészségügy szakmai irányításáért felelős helyettes államtitkár a járási egészségközpont hálózatfejlesztésének nyírgelsei állomásán rámutatott: az egészségházakban tevékenykedő szakemberek feladata elsősorban a betegségmegelőzés, a testi-lelki egészség elősegítése, a szűrővizsgálatok népszerűsítése, a munkájuk tehát – a kórházakkal ellentétben – nem a betegségek kialakulásánál és kezelésénél kezdődik, ugyanakkor végigkísérik az emberek életét gyermekkortól idős korig, a különböző fejlesztéseknek, beruházásoknak pedig valamennyi generáció a nyertese.

Palicz István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában