Nyíregyháza

2020.07.21. 17:30

Óriási elismerés az ezüstérem! – Csak egy ázsiai szálloda előzte meg a Pangeát

A Zöld Piramis és Ócenárium után most a Pangeát díjazták.

Az állatpark területén felépített hotel belesimul a környezetbe, harmóniában van a természettel

Fotó: Nyíregyházi Állatpark

Két arany- és öt ezüstérmet nyertek a magyar ingatlanfejlesztők az idei Nemzetközi Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázaton, amelyen hatalmas nyíregyházi siker született: a Hotel kategóriában a Hotel Pangea Ökocentrum második helyezést ért el, csak egy ázsiai szálloda előzte meg.

Az eredményhirdetést hétfőn tartották a Magyar Építőművészek Szövetsége székházában, ahol elhangzott: Magyarországon egyedülálló módon a Nyíregyházi Állatpark menedzsmentje létrehozott egy állatkerti szállodát, ami oktató- és konferencia-központként is működik, és ami tökéletesen illeszkedik a környezetébe.

Csak egy ázsiai szálloda előzte meg a Pangeát

A párizsi székhelyű Nemzetközi Ingatlanszakmai Szövetség (FIABCI) magyarországi szervezete minden évben meghirdeti a Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázatot, amelyre számos kategóriában (pl. irodaház, középület, szálloda, műemlék épület felújítása) lehet nevezni – ez utóbbiban tavaly nyíregyházi siker született, hiszen a Hotel Pangea győzött.

A szálloda, amely az egyetlen vidéki kategóriagyőztes volt, így elindulhatott a nemzetközi megmérettetésen, amelynek hazai eredményhirdetését hétfőn rendezték meg a Magyar Építőművészek Szövetsége székházában, Budapesten. Az ünnepi eseményre a Nyíregyházi Állatpark, illetve a hotelt tervező Gáva Attila is meghívást kapott, és természetesen nem véletlenül: a Pangea a szállodák között ezüstérmes lett, csupán egy thaiföldi hotel végzett előtte.

Elismerés az újítóknak

A díjátadón Gönczi László, a FIABCI magyar tagozatának elnöke azt mondta, az ingatlanfejlesztés azért különleges terület, mert a sikerhez szakmák tucatjainak kiváló együttműködésére van szükség – az ebben dolgozókat 28 éve díjazza a FIABCI.

A pályázatok elbírálásakor figyelembe veszik az építészeti értékeket, a megvalósítás műszaki megoldásait, a kivitelezés minőségét, a funkcionalitást, azt, hogyan illeszkedik az épület a természetbe, a környezetbe, de a társadalmi hasznosságot is értékelik.

– Az épületeket, fejlesztéseket 35 ország több mint 60 szakembere bírálja el, bizonyos pontszámot pedig el kell érni ahhoz, hogy az elismerést átadják – ez a garancia arra, hogy valóban csak a legkiválóbb pályaműveket díjazzák. A pályázat jelentőségét felismerve 1997-ben Magyarország is meghirdette saját nemzeti ingatlanfejlesztési nívódíjpályázatát. Egyrészt azért, hogy elismerjék azokat a fejlesztőket, akik bátrak voltak és újítani mertek, másrészt, hogy a nyertesek képviseljék országukat a FIABCI World Prix d’Excellence pályázaton. Az elmúlt több mint húsz évben a magyarországi ingatlanfejlesztők 24 első és 35 második díjat nyertek a FIABCI pályázatán, megelőzve az összes európai országot.

Környezetbarát technológiák

A magyarországi fejlesztők folytatták az előző évek sikersorozatát: két első és öt második díjat nyertek. A nemzetközi zsűri nagyra értékelte, hogy a magyar ingatlanfejlesztők nagy gonddal újítják fel és keltik újra életre a műemlék épületeket.

A szakemberek dicsérték az új létesítmények kiemelkedő műszaki színvonalát, a környezetbarát technológiák alkalmazását, és elismerték a létesítmények társadalmi hasznosságát

– tette hozzá Gönczi László.

Óriási elismerés, hogy a Nyíregyházi Állatpark a Hotel Pangeával ezüstérmes lett, és egyetlen vidékiként került be a legjobbak közé.

Sóstóra hangolva

A méltatásban elhangzott: Magyarország vezető vidéki állatkertje, az Európa Legjobb Állatkertje címmel kétszer kitüntetett Nyíregyházi Állatpark küldetése, hogy az ismeretterjesztés mellett a környezeti nevelést és a zöld gondolat terjedését szolgálja.

Gönczi László és Gáva Attila

A programok kiszolgálására Magyarországon egyedülálló módon a park menedzsmentje létrehozott egy állatkerti szállodát, ami oktató- és konferencia-központként is működik, és ami harmonikusan illeszkedik a helyi ökoszisztémába.

A Hotel Pangeáról Gáva Attila tervező az ünnepségen úgy fogalmazott: az állatpark területén felépített hotel belesimul a sóstói környezetbe, egységet teremt a park és a vendégek között. A szakember lapunknak azt mondta, többek között azért örül a díjnak, mert ez az egyetlen vidéki ingatlanfejlesztés, amit elismertek, ráadásul a másik öt díjazott pályázat egytől egyig hatalmas beruházás, mind a méretét, mind a költségét tekintve. Ezekkel szemben a Pangea, amely a Modern Városok Program keretében épült, egy kis szálloda, amely a sóstói környezetre van hangolva – mondta a tervező.

A Nyíregyházi Állatpark nem először örülhet ehhez hasonló, kimagasló sikernek: a világ legrangosabb ingatlanfejlesztési pályázatán 2012-ben a Zöld Piramis és Ócenárium különdíjat kapott a különleges épületek kategóriájában.

SZA


A legjobbak

Két arany- és öt ezüstérmet nyertek a magyar ingatlanfejlesztők az idei Nemzetközi Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázaton. A Műemlék kategóriában a Budai Vigadó – Hagyományok Háza első, a Gül baba türbéje pedig második helyezést ért el, utóbbi a Közcélú infrastruktúra- és épületfejlesztés kategóriában az első helyet is elnyerte. Második helyezést értek el a Hotel kategóriában a nyíregyházi Hotel Pangea Ökocentrum, az Iroda kategóriában a Promenade Gardens és a Váci Greens Irodaházak, a Fenntartható fejlesztés kategóriában pedig az Ecodome Irodaház.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában