Stockholmi Ifjúsági Víz Díj

2020.07.14. 09:14

Vizes vizit a Sándor-palotában

Áder János fogadta a Stockholmi Ifjúsági Víz Díj magyar döntőseit, köztük a nyíregyházi középiskolásokat.

Zsigó Zsolt, Zsigó Zselyke Borbála és Barnóth Lili Áder János köztársasági elnök balján álltak a Sándor-palota erkélyén

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

A Stockholm Junior Water Prize, azaz a Stockholmi Ifjúsági Víz Díj egyike a legelismertebb nemzetközi ifjúsági díjaknak a szakterületen belül.

Patinás környezetben

A 23 éve „hullámzó” versenyen szerte a világon több ezer középiskolás méretteti meg magát. Az országonkénti selejtezők nyertesei szereznek jogot arra, hogy elinduljanak az angol nyelvű döntőben.

A hét esztendeje megrendezett verseny szálai a GWP Magyarország Alapítványnál futnak össze, köszönhetően számos partnerszervezetnek. A vetélkedés rangját jelzi, hogy a védnök Áder János köztársasági elnök. Olyannyira magáénak érezte a felkérést, hogy a minap a patinás, Budai Várnegyedben található rezidenciáján, a Sándor-palotában fogadta a hazai finalistákat, köztük két nyíregyházi középiskolást és a felkészítő tanárukat.

A honi döntőt Gyémánt Dóra Alexandra és Török László, a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium diákjai nyerték „A micro­cys­tis méreganyag termelésének kimutatása magyarországi tavakban” című projektjükkel. A módszer lényege, hogy az algavirágzás méreganyag-termelése már korai szakaszban kimutatható, előre jelezhető.

– Áder János köztársasági elnök kérésére az összes döntős, így mi is bemutattuk a munkánkat. Arról beszéltünk, hogy a Tiszából és a Bodrogból vett minták alapján megvizsgált mikroműanyagok hogyan hatottak a természetes vizekre – említette Zsigó Zsálya Borbála, a Nyíregyházi Zrínyi Ilona Gimnázium és Kollégium 10. b osztályos tanulója. Iskolájuk biztosított nekik buszt, és a kényelmes utazás után a Siklónál találkoztak a többi döntőssel. Stílszerűen vizesen érkeztek, mivel elkapta őket egy nyári zápor.

– Amikor közösen felmentünk a budai várba, először láttuk közelről az őrségváltást. A szigorú biztonsági ellenőrzés után léphettünk a Sándor-palotába. Egy kedves hölgy elvezetett minket a tükörterembe, ahol a többi versenyzővel és felkészítő tanáraikkal közösen várakoztunk a köztársasági elnökre – jegyezte meg Barnóth Lili, aki egyrészt Zsigó Zsálya Borbála osztálytársa, emellett közösen neveztek a versenyre.

– Ugyanúgy, mint az online döntőben, most is mi kezdtük a prezentációt. Áder János rendkívül tájékozott volt, minden csapatnak odaillő, érdekes kérdéseket tett fel a témájukhoz kötődően.

Nagy élmény volt

Az előadások után mindenki megkapta az oklevelét, a nyertesek pedig átvehették a vízcsepp alakú üvegszobrukat.

– Nagy élmény volt mindenkinek, amikor közösen kisétáltunk az erkélyre, és megcsodáltuk a Duna és Budapest fantasztikus panorámáját – fűzte hozzá befejezésül Zsigó Zsolt felkészítő tanár, akinek szintén gratulált Magyarország 2012. május 10-e óta hivatalban lévő köztársasági elnöke.

LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában