iskolakezdés

2020.08.26. 20:00

Járványügyi protokoll szerint indul a tanév

Szigorú szabályok mellett, de a hagyományos módon kezdődik a tanítás szeptemberben.

Nyíregyháza. Augusztus végéig minden intézményben alapos, mindenre kiterjedő fertőtlenítő takarítást kell végezni a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlásai alapján. Az operatív törzs a tanévkezdéshez szükséges tisztító- és fertőtlenítőszerekről még gondoskodik, azután viszont ez már a fenntartók feladata lesz.

A tanévnyitó konferenciák helyett a köznevelési intézmények vezetői online tájékoztatás keretében kapják meg a tanévkezdéshez szükséges információkat. Az iskolák, óvodák küszöbét csak egészséges gyermekek és dolgozók léphetik át. A tantermekben felületfertőtlenítést kell végezni.

Intézkedési tervet tanulnak az iskolák

A Nyíregyházi Apáczai Csere János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában is gőzerővel készülnek a küszöbön álló tanévkezdésre, mind a tanári kar, mind a takarítók. Andó Károly intézményvezető lapunk érdeklődésére elmondta: az idén ősszel 825 diák ülhet iskolapadba az Apáczaiban, természetesen a járványügyi protokoll szigorú betartása mellett.

– Az évnyitót szűk körben tartjuk meg, az iskolaudvaron. Az ünnepségen kizárólag az 1. és 8. évfolyamosok sorakoznak majd fel, a szájmaszk használata – akárcsak a tantermekben, folyosókon – csupán ajánlott, de nem kötelező. A termeket, illemhelyeket, folyosókat, lépcsőkorlátokat, ebédlőt folyamatosan takarítjuk, fertőtlenítjük, a bejáratoknál kézfertőtlenítőket helyezünk ki. Szigorítjuk az iskola házirendjét, főleg a belép(tet)és szabályait. Kizárólag az elsős diákokat kísérhetik be a szülők reggelente, s csak az első tanítási héten.

Online kapcsolattartás

– A szülőkkel digitális csatornákon, elsősorban a KRÉTA rendszeren keresztül fogunk kommunikálni, a szakmai és a szülői értekezleteknél is „a számítógép segítségét kérjük majd”. A csengetési renden nem változtattunk, tehát minden reggel 8-kor kezdődik a tanítás, a 45 perces órákat negyedórás szünetek követik. A hetesek rendszeresen szellőztetik majd az osztálytermeket, a testnevelésórákat, amíg az időjárás engedi, a szabadban fogják tartani a szaktanárok. A tantestület bízik abban, hogy a klasszikus oktatási formában viheti végig a teljes tanévet – fogalmazott Andó Károly intézményvezető.

Illés Zoltán, a Nyíregyházi Móricz Zsigmond Általános Iskola igazgatója lapunknak elmondta, a protokoll által előírt folyamatos fertőtlenítéshez rendelkezésre állnak a szükséges eszközök.

– Minden padot, kilincset, a sporteszközöket és vizes­blokkokat is fertőtleníteni kell, ahogy tettük mindezt március 16-a előtt is. A tanítás végén megismételjük a folyamatot, s ebből nem maradhatnak ki az udvari eszközök sem, hiszen azokkal is érintkeznek a gyerekek – árulta el az igazgató, hozzátéve: a csírátlanítás gyorsan és hatékonyan elvégezhető permetező és a megfelelő szer használatával.

– A távolságtartás betartása és betartatása szintén nagyon fontos, illetve nagyobb létszámú rendezvényeket sem szabad rendezni. Nálunk egyébként sem jellemző a tömeges, nagy évnyitó, csak az elsősöket szoktuk köszönteni, s a szabályok betartásával ez ezúttal sem marad el – tudtuk meg Illés Zoltántól, aki hangsúlyozta, fokozottan ügyelni kell arra, hogy a csoportok és osztályok egymással ne keveredjenek.

Első a biztonság

– A belépéskor mindenkinek használnia kell a kézfertőtlenítőt, de ami még ennél is fontosabb, szeptember 1-jén a tanulók tájékoztatásával kezdjük a tanévet, hogy a kézmosás és a személyi higiénia szabályaival mindenki tisztában legyen. Az intézmények megteszik a szükséges lépéseket, de nagyon fontos, hogy mindenki tartsa be a szabályokat, és arra is szükség van, hogy a szülők ne engedjék iskolába a gyermekeiket, ha betegség jeleit tapasztalják rajtuk – hívta fel a figyelmet Illés Zoltán, aki szerint az influenzaszezon közeledte szintén megnehezíti az iskolák munkáját.

Nem szabad elfelejteni, hogy a gyerekek hónapokig nem voltak közösségben.

- Ilyenkor előfordulhatnak kisebb közösségi fertőzések, melyek minden évben megjelennek szeptember első heteiben, de most nehéz lesz eldönteni, hogy a gyereknek miért van hőemelkedése, vagy miért köhög – tudtuk meg az igazgatótól, aki a szülők és gyermekek beléptetéséről is mesélt lapunknak.

– Az első osztályosok szüleit kivéve a családtagok eddig is csak hivatalos ügyintézés, esetleg rendezvények miatt léphettek be az iskolába. Az első osztályosok beszoktatása alatt, szeptember első két hetében a szülők bekísérhetik a gyermekeket, és azt is vizsgálni fogjuk, hogy egyszerre hány szülőt engedhetünk be biztonságosan az elsősök termeihez tartozó folyosóra – zárta gondolatait Illés Zoltán.

PI, MI


 

A szülő az épületbe nem mehet be

Lapunk több szülőtől is úgy értesült, hogy a hét elején megkapták az iskoláktól a tanévkezdéssel kapcsolatos legfontosabb információkat, köztük a Covid-járvány megelőzésére vonatkozó tennivalókat is. Úgy tudjuk, hogy az iskolák többsége tanévnyitó ünnepséget nem rendez, néhol a leendő első osztályosoknak – kisebb csoportokra osztva –, formális tájékoztatást tartanak.

A legfontosabb kérés, hogy kizárólag egészséges tanuló látogassa az iskolát, bármilyen, a koronavírus-fertőzésre utaló tünettel (torokfájás, láz, orrfolyás, szag- és ízérzékelés elvesztése) maradjon otthon a diák. Célszerű reggelente lázat is mérni, hogy időben észrevegye a szülő, ha baj van.

Az intézmények többsége azt is javasolja, hogy délután több turnusban vigyék haza a gyerekeket, napközit, tanulószobát és ügyeletet biztosítanak, de a nagyobb létszámú foglalkozásoknál is csoportbontásban fognak dolgozni. Sok helyen kérik, hogy a tisztasági felszerelésben mosható szájmaszk, esetleg egy kis tubusos kézfertőtlenítő legyen.

Ezek is érdekelhetik