környezet

2020.08.12. 11:30

Ózon – nem mindegy, fent vagy lent

A magaslégköri ózonnak örülünk, a földfelszíninek nem, mert káros lehet a szervezetre.

20200806 Székesfehérvár Csúcsforgalom az új Csóri úti körforgalomban. fotó: Nagy Norbert NN Fejér Megyei Hírlap

Forrás: Illusztráció/MW

Fotó: Nagy Norbert

NTöbb magyarországi településen, többek között Nyíregyházán is magas volt a levegő ózontartalma hétfőn. Dr. Tömöri Mihályt, a Nyíregyházi Egyetem Turizmus és Földrajztudományi Intézetének főiskolai docensét arról kérdeztük, kell-e félnünk az ózontól.

Lent nem jó

– Meg kell különböztetni a földfelszíni és a magaslégköri ózont. Utóbbit szeretjük, és jó is, ha van, hiszen ez véd meg minket az UVB-sugárzástól, amelynek a káros hatásait ismerjük. A felszín közelében lévő ózon viszont káros lehet a szervezetre rendkívüli oxidáló hatása miatt, amely légúti irritációt, súlyosabb esetben pedig daganatos megbetegedést okozhat.

Dr. Tömöri Mihálytól azt is megtudtuk, miért elsősorban a nagyvárosokban jelent ez problémát.

– Télen soha nem találkozunk ezzel a jelenséggel, mert ahhoz, hogy a földfelszíni levegő ózontartalma megnőjön, olyan időjárási körülmények kellenek, amelyek nyáron tapasztalhatóak, azaz hosszú nappalok és magas nap­állások. Kialakulása a nitrogén-monoxid kibocsátásához köthető, amelyet elsősorban a gépjárművek okoznak, emiatt tapasztalható ez a jelenség inkább a nagyobb településeken. Azt tudni kell a három oxigénatomból álló ózonról, hogy ezek a molekulák rendkívül instabilak, gyakorlatilag folyamatosan a kialakulás és a bomlás állapotában vannak. A két atomból álló oxigénmolekula nyáron az ultraibolya sugárzás következtében a földfelszínhez közel felbomlik, és a szabad oxigénatom egy másik két­atomos oxigénmolekulához kapcsolódik, ami ismét felbomlik, és így tovább – magyarázta a szakember.

Az ózon irritálja a szemet és a légzőszervek nyálkahártyáját, súlyosbítja a krónikus betegségeket, a hörghurutot, az asztmát, a pollenallergiát, és a légzőszervek gyulladását is kiválthatja.

Reggel menjünk a szabadba

– Azt is tudni kell, hogy ez a jelenség szinte mindig a délutáni órákban tapasztalható, mert reggel és délelőtt nincs még olyan magas napállás, ami ezt a folyamatot beindítja. Az ózon kifejezetten a földfelszínhez közeli néhány méteren keletkezik, ezért ha a reggeli vagy a délutáni órákban vagyunk a szabadban, nem ér minket károsodás – tette hozzá dr. Tömöri Mihály.

JG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában