Egyre több a fertőzött

2020.09.15. 11:30

Örökítőanyag a szennyvízben

A járvány második hullámában nagyon fontos a fegyelmezettség, a szabályok betartása.

Dr. Veres Zoltán a Nyírségvíz Zrt. szennyvíztisztító telepén mintavételezés közben

Fotó: Dodó Ferenc

Mint ahogy arról beszámoltunk, az ország minden megyéjében vizsgálják a szennyvizet Covid–19-es vírusra. Szeptember eleje óta folyamatosan nő megyénkben is a koronavírus-fertőzöttek száma. A pénteki adatok szerint 375 igazolt covidos volt a megyében, hétfőre már 55-tel nőtt a számuk, s a statisztika szerint 430-an vannak. Mindez sejthető volt abból, hogy két hete emelkedik a nyíregyházi szennyvíztelepről beküldött mintában a Covid–19 örökítőanyagának mennyisége.

Fertőzőképes vírusrészecskék nincsenek jelen a szennyvízben, a mintavételezéskor a vírus örökítőanyagának jelenlétét vizsgálják, ugyanis a szennyvízben kimutatható koncentrációnövekedés 4–10 nappal előzi meg a tünetes megbetegedések számának növekedését.

A jelenlegi növekedés egyértelműen arra utal, hogy elindult a vírus közösségi terjedése. A megyében is újabb és újabb településeken jelentik be, hogy náluk is megjelent a koronavírus. A polgármesterek minden esetben a higiénés és járványügyi szabályok fokozott betartását kérik a lakosoktól, de nem egy esetben, ha szükségesnek tartják,

szigorítanak is a szabályokon. Így tettek Nyírbátorban is, ahol nemcsak a külföldről hazatérőknek kötelező a karantén, hanem az önkormányzati fenntartású intézményben, cégeknél dolgozó hozzátartozóknak is.

Emelkedő tendencia

Július óta hetente egyszer szállítanak szennyvízmintát a Nyíregyháza I. sz. szennyvíztisztító telepről az ÁNTSZ-hez, melyet feldolgozásra Budapestre, a Nemzeti Nép­egészségügyi Központhoz (NNK) továbbítanak. A beküldő szervezetek az eredményekről egy hét múlva kaphatnak egy összefoglaló feljegyzést.

– Mivel a vírus örökítőanyaga alacsony koncentrációban és stagnáló mértékben volt kimutatható a szennyvízben, augusztus végéig kifejezetten kedvező eredményeket kaptunk – mondta el lapunknak dr. Veres Zoltán, a társaság szennyvíz-technológiai csoportvezetője.

– A vírus kizárólag a gazdaszervezetekben képes szaporodni, és a legkisebb fertőtlenítő hatásra is inaktívvá válik, vagyis kézmosással, alkoholos kézfertőtlenítők használatával hatékonyan megelőzhetjük a fertőzés kialakulását.

Szeptembertől azonban változott a helyzet: a vírus örökítőanyaga ugyan mérsékelt koncentrációban, de már emelkedő mértékben Nyíregyházán is kimutatható volt a szennyvízből.

– Az ÁNTSZ-szel egyeztetve készítjük elő a mintát, a vételezőgépünk fejegysége mennyiségre és időintervallumokra is programozható. A minta csöveken érkezik a fejegységen át a hűtött mintatároló edénybe. Egy ilyen, úgynevezett négyórás mintát – ami annyit jelent, hogy óránként egyszer, összesen négyszer vételezünk – 24 órán belül fel kell, hogy dolgozzák. Az örökítőanyag megjelenése fokozott óvatosságra int bennünket, hiszen az ivóvíz és szennyvíztisztítási szolgáltatás nemzetstratégiai fontosságú, éppen ezért a szolgáltatást végző emberek munkájának folyamatosnak kell lennie – magyarázta a szakember. A mindenkori nyíregyházi eredményekről az NNK honlapján is tájékozódni lehet (www.nnk.gov.hu).

Szigorított az önkormányzat

Az örökítőanyag mennyiségének növekedése egyben azt is jelzi, hogy elindult a közösségi terjedés, s az emelkedő betegszám is arra figyelmeztet, még inkább be kell tartani a szabályokat, sőt ha szükséges, akár szigorítani is kell ezeken.

Minden olyan nyilvános kulturális rendezvényt, ami ünnepekhez, jeles eseményekhez köthető, november végéig lemondtunk, kivéve a színházi előadásokat, amiket a jogszabályokat figyelembe véve egyelőre megtartunk.

– Az iskolák nem önkormányzati fenntartásúak, az óvodák azonban igen, és ezekben az intézményekben szigorú óvintézkedéseket vezettünk be: a szülők és a gyerekek korlátozott létszámban, ütemezetten léphetnek be, a felnőtteknek kötelező a maszk, és az óvodák dolgozói folyamatosan fertőtlenítenek – mondta el érdeklődésünkre Máté Antal.

Nyírbátor polgármestere hozzátette: a jogszabály úgy szól, csak a külföldről hazatérőknek kötelező a karantén, a velük egy háztartásban élő hozzátartozóiknak nem. A városvezetés azonban másként döntött az önkormányzati fenntartású intézményben, cégeknél dolgozók és ellátottak esetében.

– Őszintén szólva nem látjuk reálisnak, hogy bárkit biztonságosan el lehetne különíteni a családjától lakáson belül. Ilyen esetben tehát azt kértük, hogy a szülők két hétig ne menjenek dolgozni, és a gyermeküket se vigyék óvodába. Lehet, hogy drasztikusan hangzik, de ez egy olyan biztonsági lépcső, amivel szeretnénk megvédeni a városban élőket – jegyezte meg Máté Antal.

Több óvintézkedés

Demecserben is regisztráltak már koronavírusos személyeket, ezért az önkormányzat több óvintézkedést is bevezetett a városban. A polgármesteri hivatal közleménye szerint az egészségházban a gyermekorvosi és védőnői ellátás, illetve a járóbeteg-szakellátás szünetel, a háziorvosi rendelés azonban nem áll le, a beteg gyermekeket a háziorvosok látják el. A járvány terjedésének megelőzése érdekében Rátkai Sándor településvezető arra kéri a lakosságot, hogy a hivatalban, az egészségügyi intézményekben, gyógyszertárakban, a rendelőkben, a postán és a tömegközlekedési eszközökön viseljenek maszkot, valamint a halaszthatatlan hivatali ügyeiket ne személyesen, hanem elektronikus úton, telefonon vagy e-mailben intézzék.

Tart a kontaktkutatás

Pár nappal ezelőtt Záhonyban is megjelent a Covid–19-járvány, két fertőzöttet azonosítottak a járványügyi hatóság szakemberei.

A fertőződöttek állapota megfelelő, házi karanténban vannak. Az illetékesek megkezdték a kontaktkutatást, ha szükségesnek látják, a velük érintkezett személyeknek előírják a karantént

– tájékoztatott a város polgármestere.

Helmeczi László kiemelte: a felelősségteljes magatartás elengedhetetlen a sikeres védekezés érdekében, ezért az érvényben lévő járványügyi előírások még szigorúbb betartását kéri a lakosságtól, és megjegyezte: a felesleges pánikkeltés és gyanakvás helyett az emberek figyeljenek magukra és egymásra is.

KM

Borítókép: Dr. Veres Zoltán a Nyírségvíz Zrt. szennyvíztisztító telepén mintavételezés közben | Fotó: Dodó Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában