agrometeorológia

2020.10.05. 16:48

Nyáriasan meleg idő járta idén szeptemberben

A a fokozódó szárazságnak a hónap végén többszöri csapadék vetett véget.

Forrás: shutterstock

Az ősz első hónapja kiadós csapadékkal indult szerte a Tiszántúlon, majd egészen az csillagászati őszkezdetig, azaz a napéjegyenlőségig kellett várni az újabb csapadékhullámra. Addig kifejezetten meleg, túlnyomóan napos idő uralkodott, a nyári napok száma meghaladta a 15-20-at. A déli területeken 1-6 alkalommal hőségnapot is feljegyezhettünk, ekkor a napi csúcshőmérséklet nem csak a 25 fokot haladta meg, de egyenesen 30°C fölé szökött.

Az időszak 17-18 fok körüli középhőmérséklete bő 2 fokkal haladta meg a harminc éves átlagot, így a melegigényes kultúrák számára hasznos hőösszeg a meteorológiai nyár elmúltával is jelentősen gyarapodhatott. A térségre 80-100 foknapot kitevő pozitív anomália volt jellemző 11°C-os bázishőmérsékletre számolva, ennek kedvező hatása elsősorban a gyümölcsök és egyes zöldségfélék magasabb minőségében mutatkozhat meg.

Jelentősebb lehűlés csak a hónap legutolsó napjaiban következett, akkor sem volt azonban kifejezetten hideg levegő felettünk, csupán a gyakoribb csapadék és a több felhő mérsékelte 15-20 fok köré a nappali felmelegedést. Az időszak legnagyobb részében jobbára száraz levegő ülte meg térségünket, ebben erős, átlagosan 14-16 fokos volt a napi hőingadozás.

A hőmérséklet és a csapadék alakulása szeptember hónapban (Nyíregyháza, Sz-Sz-B. megye)

Legalább 4-6 napon érte el a 20 fokot a délutáni csúcsérték és a hajnali minimum különbsége, köztük néhány csípős reggellel, amikor a nappali 24-26 fokos értékek ellenére is 3-8°C-ig zuhant a hőmérő higanyszála. A friss hajnalok bőséges harmatképződéssel is jártak, mely öntözetlen viszonyok között az egyetlen természetes nedvességforrás maradt a szomjazó állományok számára.

Főként a talajok felső 20-30 cm-es rétegében vált súlyossá a vízhiány, a szabadföldi vízkapacitás felénél is alacsonyabb nedvességkészlet nem csak az elvetett repce és az őszi, kiskerti vetemények kelését gátolta, de az esedékes talajmunkákat, kivált a gabonafélék talajelőkészítését nehezítette meg.

Huszonötödikétől több kiadós csapadékhullám érkezett, összességében az évszakos átlag köré emelve a hónap mindaddig igen szerény csapadékösszegét. Területi átlagban 40 [HB] és 70mm [SzSzB] körül alakult a lehullott eső mennyisége, a megye nyugati-délnyugati tájain az alacsonyabb (30mm körüli), északkeleten a magasabb (50-60mm [HB] / 80-90mm [SzSzB] közötti) összegekkel.

Október első napjaiban is folytatódott a gyakran csapadékos, nedves idő, ám ezúttal is a délnyugati vidékekre jutott a kevesebb eső. Arrafelé éri el továbbra is a 100mm-t a talajok 1 méter mély szelvényének vízdeficitje, de a művelt réteg nedvességkészlete mindenütt megfelelő vagy bőséges.

Debreceni Egyetem, AKIT DTTI

Agrometeorológiai és Agroökológiai Monitoring Központ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában