Rippl-Rónai

2020.10.28. 15:18

Nyit „Az élet édes tarkasága”

Már több mint 300 érdeklődő regisztrált a kiállításra a Jósa András Múzeum honlapján.

Fotó: Sipeki Peter +36(20)958-9928

Már csak hatot kell aludnunk, és a Jósa András Múzeumban november 4-én végre megnyílik az idei év szenzációja, a Rippl-Rónai József életművét reprezentáló tárlat. Erről a kivételes eseményről tartottak sajtótájékoztatót szerdán a közgyűjtemény falai között, hogy senki le ne maradjon a szenzációról.

Nyugodtan kijelenthetjük: méreteit és színvonalát tekintve ilyen nagyszabású produkcióval Nyíregyházán még nem várta múzeum a közönségét. Dr. Kovács Ferenc, a város polgármestere ugyanezt nem csupán kimondta, de végigjárva a termeket, személyes élményével igazolta is.

Ilyen méretű, ilyen színvonalú kiállítást Nyíregyházán még nem láttam, nem is lett volna hozzá hely. Mi a magyar festészet óriásait hozzuk el ide, megerősítve infrastrukturális háttérrel, és a jövőben is folytatni kívánjuk a megkezdett sikersorozatot

– ígérte a városvezető, megköszönve a Master Good cégcsoport tulajdonosa, Bárány László nagylelkű szponzori felajánlását. Végezetül megjegyezte: a bő egy esztendeje megkezdett szervezőmunka most nyíló végeredményét vétek lett volna elhalasztani, ugyanis ezt a 160 darabos gyűjteményt egy kiállítási anyagként jó pár évig aligha lehetne újra összehozni.

Dr. Rémiás Tibor múzeumigazgató már eddig is sok érdekes adalékot osztott meg a sajtóval a 4 milliárdos biztosítási értékű produkcióval kapcsolatosan, amit most újakkal is kiegészített.

A teljességre törekedtünk, hogy Rippl-Rónai József alkotói tevékenységének minden vonulatát be tudjuk mutatni.

– A mester munkásságát 6 alkotó korszakra oszthatjuk, és a kiállítási anyag segítségével valamennyit – a fekete, az Adrássy-ebédlős, a tájfestői, az enteriőröket termő, a kukoricás, és a pasztelles arcképfestői korszakát is – felvonultatjuk – magyarázta a múzeumigazgató.

Hogy az élmény teljes legyen, három katalógus is kapható lesz. A november 4-ei – a múzeum udvarán megtartott – kiállításmegnyitó után dr. Antal Péter műgyűjtő, Horváth János művészettörténész, és a múzeum könyvtárosa tartanak a termekben tárlatvezetést.

MJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában