Nyírtura-Libabokor

2020.10.30. 18:32

Otthonának része a természet

A budapesti eredményhirdetésen jutalmat kapott a Kodály-iskola diákja is.

Tamás Ilka | Fotó: Tamás István archívuma

A természet szépsége az elmúlt évszázadokban számos költőt és festőt megihletett. Nincs ez másképpen napjainkban sem, a fiatalok készek tollat ragadni azonnal, ha egy pályázat úgy kívánja.

Tavasszal Az erdő álma címmel hirdetett vers-, próza- és meseíró pályázatot az ország határain belül és kívül élő magyar általános és középiskolás diákok számára a Debreceni Nagyerdőért Természetvédelmi és Kulturális Egyesület.

A legjobbak között

Tamás Ilka | Fotó: Tamás István archívuma

A pályázatra benevezett versével a nyírturai Libabokorban élő Tamás Ilka is, aki most a Nyíregyházi Kodály Zoltán Általános Iskola negyedik osztályos tanulója. A pályázat eredményét a közelmúltban hirdették ki, s Ilka nagy örömére őt is meghívták a legjobbak között Budapestre a Vajdahunyad-várban rendezett ünnepségre: az ötödik helyet szerezte meg.

A pályázat népszerűségét jelzi, hogy hatezernél több alkotás érkezett be a szervezőkhöz magyar fiataloktól, még Kanadából is kaptak alkotást. Verset több mint ezer fiatal küldött, érkeztek rímes alkotások Magyarországon kívül Erdélyből, a Vajdaságból és a Felvidékről is.

A beérkezett műveket nyolc kategóriában ismert szakemberek, illetve olyan költők és színművészek minősítették, akik pedagógusok is egyben. A zsűri elnöke, Halász Judit Kossuth- és Jászai díjas színművész az eredményhirdetéskor megindultan méltatta a sok versírót, s utalt arra is, hogy milyen nehéz feladatra vállalkoztak a költemények rangsorolásakor, hiszen mindegyik korcsoportban a hat legjobb vers hasonlóan magas színvonalú volt. Kíváncsiak voltunk arra, vajon mit jelent Ilka számára a természet.

A tavasz a kedvence

– Olyan szerencsés helyzetben vagyok, hogy a libabokori lakásunk mellett, valamint mögötte is közvetlenül erdő van, vagyis szinte az otthonom része a természet. Sokat vagyok kint a szabadban, figyelem az állatok életét. Sok őz van például a környékünkön, de láttam már sünt, rókát, borzot, sárgarigókat és cinegéket is.

– A kedvenc évszakom a tavasz, mert zöld színbe öltöznek a fák és a bokrok, da­lolnak a madarak, kinyílnak a virágok, s nagyokat lehet barangolni a megújuló természetben. A Debreceni erdő című versemet személyes élmények ihlették, mert mikor a családdal Debrecenben voltunk, akkor sétáltunk is az ottani erdőben – tette hozzá befejezésül Ilka.

MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában