Nyírbátor

2020.11.04. 07:00

Bérlakosok: az első ütem már a finisben

A nyírbátori önkormányzat merészet álmodott, de a hite a döntés helyességében máig töretlen.

Hamarosan kezdődhetnek a lakáskiutalások a családok részére

Fotó: Pusztai Sándor

Egy közel 10 hektáros zöldmezős területen Nyírbátorban megépültek az első önkormányzati bérlakások – szám szerint összesen 71 –, amik főleg az első lakáshoz jutásig vezető átmeneti időszakban nyújtanak majd lakhatási lehetőséget a családoknak. Ide már kerékpár út is vezet, közel a fürdő, a horgásztó és az M3-as autópályához kivezető út, alighanem hamarosan lesz gazdája minden lakásnak.

Egyesek minta­projektnek nevezték, mások túlzottan kockázatos vállalásnak, hogy Nyírbátorban belevágtak a 71 önkormányzati bérlakás megépítésébe. Már kiadták az első használatbavételi engedélyeket, novemberben pedig indulhatnak a kiutalások – tudtuk meg a város polgármesterétől.

Hitel és önerő

– A cél az volt, hogy a kormány lakástámogatási rendszere mellé valami pluszt tegyünk, elsősorban azokra a családokra gondolva, akik nem tudnak azonnal saját lakáshoz jutni. Azt akartuk, hogy a bérlőink a saját lakáshoz jutásig a mi kedvezményesebben bérelhető lakásainkban maradhassanak. Úgy kalkuláltunk, hogy a költségek kétharmadát hitelből fedezzük, egyharmadát pedig az önkormányzat finanszírozza. Tudni kell, hogy egy önkormányzat kizárólag kormányengedéllyel vehet fel hitelt. Ezt 2018 végén megkaptuk – foglalta össze a nettó egymilliárd forintos bérlakásépítési program előzményeit Máté Antal.

Tavaly nyáron indult a beruházás, és az egyéves program lezárása az lesz, amikor decemberben beköltözhetnek az első lakók.

– Most mutatkozik meg majd a hozadéka, vagyis kell egy kis idő, mire eldől, hogy ebben a konstrukcióban vagy más finanszírozási formában érdemes megterveznünk a folytatást – érkeztünk el a mába.

Nem volt egyszerű felmérni, mekkora méretű lakásokra lesz nagyobb igény, ezért – a 40 négyzetméterestől a 65 négyzetméteresig – kisebbeket és nagyobbakat is terveztek. Érthetően a kisebbekből készült több.

– Másfél év alatt 300 millió forintot tettünk a beruházásba, ráadásul éppen a választások előtt. Ebből a pénzből egy ekkora kisvárosban nyilván nagyon sok mindent – utat, járdát, közterület-rendezést – meg lehetett volna valósítani. A legtöbb önkormányzat vissza nem térítendő támogatások hiányában nem is gondol arra, hogy neki ilyesmi a feladata lenne. Mi úgy láttuk, a cégeink és a fiatalok enélkül nem tarthatók helyben hosszú távon, nem beszélve azokról az ingázókról, akik kedvező feltételek mellett talán szívesen beköltöznének a városba. Ráadásul ezt még meg is fejeltük egy 600 ezer forintos vissza nem térítendő önkormányzati juttatással, ami az első lakáshoz jutókat segíti – sorolta Máté Antal.

Már befektetők is vannak

A város a tervezett lakópark részére egy eddig érintetlen területet választott. Nem mellesleg akkora parcelláról van szó, ahová nemhogy 71, de akár 600 bérlakás is felhúzható lenne. És bár több ütemben gondolkodtak, vállalkozó partnerek után is néztek, akik hajlandóak lennének magánértékesítőként építkezni. Nyíregyháza nem egy lakónegyede jött létre hasonlóképpen.

Lassan befektetők is megjelentek, akiknek az érdekében már a tereprendezést is elvégezték. Mint megtudtuk, két területet már értékesítettek, és további tárgyalásokat folytatnak. Az egyik befektető hamarosan építeni kezdi az első tömblakást, aminek az építési engedélyére már rákerült a pecsét.

Máté Antal

– Elsősorban olyan vállalkozók jöttek, akik Nyíregyházán is hasonló beruházásokat visznek, mert látják a városunk ingatlanviszonyait, ismerik az itteni piacot. Ám reméljük, később olyan piaci szereplők is bekopogtatnak hozzánk, akik befektetési szándékkal szeretnének ingatlant vásárolni. Nyírbátorban is egyre többen élnek ezzel a lehetőséggel. Az albérletek nálunk is nagyon gyorsan gazdára találnak, és az árak megközelítik a Nyíregyházán tapasztaltakat. És akkor még nem szóltunk a multinacionális cégekről, akik maguk ugyan nem szívesen építenek, annál szívesebben vásárolnak, hogy az idehozott külföldi munkavállalóiknak ne kelljen folyamatos szállodai ellátást fizetniük – magyarázta a polgármester.

Hogy visszakanyarodjunk a mába, ismét a bérleményekre és a díjakra terelődött a szó. Az önkormányzat a képviselő-testület jóváhagyásával havi bontásban ezerforintos bérleti díjat határozott meg négyzetméterenként. Ez az ár a régi önkormányzati bérlakások árszínvonalánál valamivel több, de a piaci alatt marad.

Nincs miért aggódni

– Követnünk kellett egy arany középutat, mégiscsak közpénzből építkeztünk, és némi árbevételnek realizálódnia kell, miközben a beköltöző sem jár rosszul. Az elmúlt évtől befutott 120 érdeklődés, most az a dolgunk, hogy tisztázzuk a végleges állást. Egy év alatt nyilván akadt olyan család, akinek sikerült más megoldást találni a lakhatásra. Egyébként nem aggódunk. Úgy vélem, az induláskor valamennyi lakásnak lesz gazdája, és a bérleti díjak a hosszú lejáratú hitelünk éves törlesztésének a kétharmadát fedezni fogják. Tudtuk, hogy ez nem rövid távú befektetés, vállaltuk, mert fontos, hogy a cégeink lássák: a humán munkaerőt hosszú távon itt tudjuk tartani – nyilatkozta Máté Antal.

MJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában