Koronavírus

2020.11.27. 14:00

Vásárlási idősáv Nyíregyházán: ki mit tapasztalt eddig?

Az idősek nem használják ki, az üzletek és a fiatalabb vásárlók pedig nem kedvelik az idősávokat.

TGA 65 évnél fiatalabbak hétköznapokon csak 9 előtt és 11 után vásárolhatnak

Forrás: Illusztráció / Sipeki Péter

Fotó:

A járványügyi adatok alapján az eddigi intézkedéseket tartja fenn a kormány – mondta a csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, és hozzátette: az esetleges változtatásokról jövő héten döntenek. – Szerdáig az új fertőzések száma 3 és 5 ezer között volt. Tudtuk, hogy ez a szám nőni fog, mivel megkezdődtek a tömeges tesztelések, a friss adatok ezért lettek magasabbak – mondta. Csütörtökre 6360 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, megyénkben 9966-ra nőtt a fertőzöttek száma.

Boltba, drogériába, gyógyszertárba gyakran betérünk, ám ismét nem mindegy, mikor jut eszünkbe, hogy sürgősen be kellene vásárolnunk. Néhány napja újra bevezették a vásárlási idősávot a 65 éven felüliek védelme érdekében – s hogy mennyire örülnek mindennek a fiatalabb vásárlók és az üzletek? Utánajártunk.

Csak lézengenek

Nem szívesen nyilatkoznak a nagyobb szupermarketek vezetői, különösen nem központi jóváhagyás nélkül. Azért az egyik nemzetközi élelmiszer-üzletlánc belvárosi boltjában név nélkül elmondták, őket különösebben nem rohamozták meg a nyugdíjasok a számukra kijelölt vásárlási sávban.

– Most nem ugyanaz a helyzet, mint tavasszal volt. Eleve nem három órát különítettek el, csupán kettőt – hétköznapokon 9 és 11 óra, hétvégén 8 és 10 óra között –, ráadásul az idősebbek a védett idősávon túl is bármikor betérhetnek vásárolni. Éppen ezért 9 és 11 óra között alig lézengenek a pultok között, ami aligha jó az üzleteknek. Egyébként 9 óra előtt sincs még nagy tolongás, 11 után viszont hétköznap is látványosan megélénkül a forgalom – hallhattuk, és ezt magunk is megtapasztalhattunk. Mivel minden üzletet szigorúan ellenőriznek, a szabályos maszkviselés is szóba került. – Mindig akadnak, akik feszegetik a határokat, de a vásárlóink többsége fegyelmezett. A kockáztatóbbak bele se gondolnak, hogy a maszkot egy vásárlás idejére sokkal könnyebb elviselni, mint egy teljes műszak alatt, de ez a szabály, nekünk is be kell tartanunk. Ráadásul már a mi üzletünkben is végeztek szúrópróbaszerű ellenőrzést, és volt olyan vásárlónk, aki nem úszta meg bírság nélkül. A helyzet kellemetlenségét tovább fokozza, hogy ilyenkor kötelességünk a rendőrséget értesíteni – kaptunk választ a kérdéseinkre.

Árt az üzemkapacitásnak

A nyíregyházi Vela pékség ügyvezető tulajdonosa jelentős, újabb 20 százalékos visszaesésről számolt be, muszáj a termelést is visszafogniuk. Lakatos Tibor szerint már a szállodák, vendéglátóhelyek bezárását is megérezték, a héten bevezetett védett idősáv pedig tovább csökkenti az üzemkapacitás kihasználtságát.

– Különösen a belvárosi üzleteink 9–11 óra közötti forgalmán érzékelhető a keresletcsökkenés. Ezekbe a boltokba a környék intézményeinek, irodáinak, bankjainak tisztviselői, munkatársai jártak tízórai péksüteményért, ebédre harapnivalóért. A nyugdíjasok pedig már korán reggel, a nyitás után megveszik a reggelijükhöz a szokásosat. A fiatalabb korosztály viszont éppen ebben a kérdéses idősávban jönne most is a pék-

árujáért – mondta. A Vela is próbál megkapaszkodni a lejtőn, bevezette az internetes, telefonos rendelés lehetőségét. Az árut ugyan nem tudják házhoz szállítani, de amit a vevő kért, a megbeszélt időpontig, névre szólóan félreteszik a boltosok.

– Azért egy pékségben ez nem hosszú távú megoldás, a kenyeret és a pékárut az emberek általában szeretik szemrevételezés után maguk kiválasztani. A kereskedőinket felhatalmaztuk, hogy ha ez idő alatt egy anyuka a gyerekével ácsorog a bolt előtt, nyugodtan kivihetik a kicsi kedvenc kakaós csigáját – számol be kreatív próbálkozásaikról Lakatos Tibor.

Az oldalablak segít

Természetesen a nyíregyházi Damjanich lakópark kisboltja, a Csemegepaprika is csak 65 évnél idősebb vásárlókat fogadott csütörtökön délelőtt 9 és 11 óra között.

Erikától, a kisbolt eladónőjétől kevéssel déli 12 óra előtt megtudtuk, hogy mivel a környéken inkább fiatal családok laknak, a boltnak ez az új szabályozás nem igazán „fekszik”, az időseknek fenntartott kétórás idősávban gyakorlatilag üres az üzlet.

– Kedd óta két 65 évnél idősebb vásárlónk volt. Szerencsénk a szerencsétlenségben, hogy az üzlethelyiségnek van egy kis ablaka, ahol ki tudjuk adni az árut, így az időseknek fenntartott idősávban a fiatalabbakat itt ki tudjuk szolgálni, ezzel pedig nem szegjük meg a szabályozást – tette hozzá a Csemegepaprika eladónője.

MJ, GB, TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában