Nyíregyháza

2020.12.01. 17:30

A vásárlási bumm még várat magára

Még nincs roham az üzletekben. A szokottnál is keresettebb lett a számítógép, a notebook, illetve a tablet.

Szabó Attila, a Kötet Könyvesbolt tulajdonosa szerint a koronavírus-járvány a könyvkereskedelemre is rányomja a bélyegét

Fotó: Dodó Ferenc

A számok azt mutatják, hogy az év nyertesei az online értékesítők lesznek, várhatóan harmadával nő majd a bevételük az előző évhez képest.

– Azt javaslom a vásárlóknak, hogy mindig írják össze, mire van szükségük, mielőtt boltba indulnának, így az üzletben töltött időt és az érintkezés lehetőségét is jócskán lecsökkenthetik – jegyezte meg Szurovcsják Ilona, a Szabolcs-Coop Zrt. vezérigazgatója.

– A fiatalok a digitális eszközöket preferálják, és bár üdítő kivételként vannak, akik olvasnak, egyre kevesebben vásárolnak könyvet. Szerencsére a szülők egy része még mindig tesz olvasnivalót a karácsonyfa alá, így a gyermek- és ifjúsági kiadványokra van kereslet – közölte Szabó Attila, a nyíregyházi Kötet Könyvesbolt tulajdonosa. – Manapság mindenki digitális működésre igyekszik berendezkedni. Hirtelen a szokottnál is keresettebb lett a számítógép, a notebook, a tablet, és az emberek a meglévő gépeiket is igyekeznek fejleszteni. Ha december 11-e után enyhítenének a szigorításon, ettől talán még nagyobb vásárlási bumm is lehetséges – említette Demeter Péter, a 3 Mérnök-Terminál Kft. ügyvezetője.

A november és a december általában az év legerősebb időszaka a kereskedelemben, a koronavírus-járvány miatt hozott szigorítások és a vásárlók elővigyázatossága azonban jelentősen visszavetheti az idei forgalmat. Egy friss német felmérés szerint elsősorban nem az élelmiszerboltok, háztartási cikkeket, barkácstermékeket árusító üzletek lehetnek a vesztesei ennek a szezonnak, leginkább a belvárosi boltok tulajdonosai és a kiskereskedelmi vállalatok aggódnak – és okkal. A számok azt mutatják, hogy az év nyertesei az online értékesítők lesznek, várhatóan harmadával nő majd a bevételük az előző évhez képest. Az emberek jelentős része azonban idegenkedik a netes vásárlástól.

Jobban megpakolják a kosarat

Az adventi készülődésből kihagyhatatlan a karácsonyi menü megtervezése, és sokan már hetekkel az ünnepek előtt beszerzik a szükséges hozzávalókat.

– Tapasztalataink szerint a vásárlók minden évben jól átgondolják, hogy mire van szükségük ebben az időszakban. Úgy gondolom, hogy ez az idén sem lesz másképp, és a vírushelyzet ellenére is mindenki beszerzi majd a szükséges élelmiszereket az ünnepi asztalra – mondta el lapunknak Szurovcsják Ilona. A Szabolcs-Coop Zrt. vezérigazgatója hozzátette: a járvány alatt ugyan ritkábban járnak hozzájuk a vevők, de egy-egy alkalommal sokkal jobban megpakolják a kosarat. A vásárlóknak azt javasolja, hogy mindig írják össze, mire van szükségük, mielőtt boltba indulnának, így az üzletben töltött időt és az érintkezés lehetőségét is jócskán lecsökkenthetik.

– Kollégáim úgy látják, hogy az újra bevezetett vásárlási idősávot még nem szokták meg az emberek, és sokszor fel kell hívni rá a hatvanöt év alatti vevők figyelmét, hogy nem a nekik szánt időpontban érkeztek. Azt is tapasztaljuk, hogy nagyon sok idős vevőnk egész nap látogatja az üzleteinket, és nem csak a kiemelt időszakban jönnek vásárolni, amikor lényegesen kisebb a vásárlószám. Az idősek védelmében jó megoldásnak tartom, ha a fiatalabb családtagok intézik el helyettük a bevásárlást a megfelelő idősávokban – jegyezte meg a Szabolcs-Coop Zrt. vezérigazgatója.

A könyvesboltokban is az advent az egyik legerősebb időszak, a legfőbb bevételi források egyike. Legalábbis az lenne, az idén azonban a kereskedelem ezen szegmensében is érezhető a vásárlók távolmaradása.

Szabó Attila, a nyíregyházi Kötet Könyvesbolt tulajdonosa advent első vasárnapja után még nem bocsátkozott előrejelzésekbe azzal kapcsolatban, milyen szezon elé néz, azt azonban sajnos tudja, hogy a könyv manapság már nem divatcikk.

A fiatalok a digitális eszközöket preferálják, s bár üdítő kivételként vannak, akik olvasnak, egyre kevesebben vásárolnak könyvet.

– Szerencsére a szülők egy része még mindig tesz olvasnivalót a karácsonyfa alá, így a gyermek- és ifjúsági kiadványokra van kereslet. Minden időszaknak megvannak a slágertermékei, ez a könyveseknél sincs másként, de már rég érvényét vesztette a mondás, miszerint a jó bornak nem kell cégér. A kínálat hatalmas, a szakmában dolgozók is csak kapkodják a fejüket, így az a könyv, amit nem promotálnak eléggé, nagyon nehezen ér el a közönséghez.

Zűrösebb a beszerzés

– Nálunk nemhogy csökkent volna a forgalom a vírushelyzetben, inkább kissé még nőtt is – árulta el Demeter Péter, a 3 Mérnök-Terminál Kft. ügyvezetője.

– Manapság mindenki digitális működésre igyekszik berendezkedni, mi pedig számítástechnikai szaküzlet vagyunk. Hirtelen a szokottnál is keresettebb lett a számítógép, a notebook, a tablet, és az emberek a meglévő gépeiket is igyekeznek fejleszteni. Ha december 11-e után enyhítenének a szigorításon, ettől talán még nagyobb vásárlási bumm is lehetséges. Ilyen helyzetben mivel kedveskedhetne valaki a szeretteinek? Világítós billentyűzettel vagy egérrel, esetleg még nagyobb monitorral, tárhellyel, videókártyával. Pedig az árak brutálisan megnőttek, 20–30 százalékkal drágább minden, mint a járvány előtt volt. Laptopot alig kapni 200 ezer forint alatt, amiért százezret kértünk, most a másfélszerese. Csupán a beszerzés lett zűrösebb. Régen azt mondtuk, másnap itt van az áru, most 2-3 napig is elhúzódik a várakozási idő. Aki karácsonyra számítástechnikában gondolkodott, jobban tette, ha már novemberben bevásárolt, hiszen a mostani külföldi rendelések már csak januárban fognak beérkezni.

KM


Online karácsonyoznak

A koronavírus-járvány miatt érzett aggodalom a családok adventi készülődésére is rányomja a bélyegét.

– Az idei karácsonyunk minden szempontból eltér majd a korábbiaktól: a nagy családi összejövetel, közös ünnepi ebéd és személyes beszélgetés elmarad, ebben az évben az online térben „ülünk össze”. Nemrég születtek iker unokáink, akiket bár nagyon szeretnénk magunkhoz ölelni, féltjük őket, nem merünk kockáztatni. Egyszer ugyan meglátogattuk őket a szomszéd megyében, de mióta a társasházunkban egyre több a covidos beteg, inkább az interneten keresztül követjük nyomon a fejlődésüket. A család másik, közelebb élő részével is szerény szentestét tervezünk. Az apró ajándékokat már korábban beszereztük – egy részüket át is adtuk –, tudván, hogy az adventi időszakban megnő az üzletek forgalma, mi pedig a veszélyeztetett korcsoport tagjaiként nem akarunk tömegbe menni – árulta el Darkó Józsefné. A nyíregyházi nyugdíjas hozzátette: nem könnyű, de megértették, minderre azért van szükség, hogy jövő ilyenkor mindannyian egészségesen készülődhessenek a szeretet ünnepére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában