Nyíregyháza

2021.01.09. 16:10

A szociális otthonok lakói is felvehették a koronavírus elleni védőoltást

A Sóstói Szivárvány Idősek Otthonában szinte minden gondozott kérte a vakcinát.

Fotó:

Mint ahogyan arról beszámoltunk, elkezdődött a szociális intézményekben a koronavírus elleni védőoltás ingyenes és önkéntes beadása.

Az Operatív Törzs tájékoztatása szerint az ország négy legnagyobb intézményében – ahol több mint négyszáz emberről gondoskodnak nap mint nap – csütörtökön összesen több mint ezerkétszázan kapták meg az oltást, gondozottak és dolgozók egyaránt, ezen a hétvégén a százötven főnél nagyobb létszámmal működő otthonok következtek. Ez hazánkban hatvanegy intézményt jelent.

Szombat reggel Nyíregyházán a Szivárvány Idősek Otthonában kezdték meg a bentlakók oltását.

Sokan kérték

– Az életkorom miatt a legveszélyeztetettebbek közé tartozom, hiszen nyolcvannyolc éves vagyok, ezért döntöttem úgy, hogy beadatom a védőoltást – mondta el Kanyik Istvánné.

– Úgy gondolom, mindent meg kell tennünk azért, hogy megvédjük magunkat és ne kapjuk el ezt a veszélyes fertőzést, ne betegedjünk meg. Itt az otthonban első perctől szigorúan és lelkiismeretesen betartottunk minden óvintézkedést: maszkot hordtunk, az itt dolgozók folyamatosan fertőtlenítettek, takarítással és ózongenerátorral is. Eddig nem kaptam el a vírust, ezután sem szeretném. Most, hogy itt van a védőoltás, remélem, hogy lassan minden olyan lesz megint, mint régen – jegyezte meg Kanyik Istvánné.

– Dolgozóink körében 85 százalékos az oltási hajlandóság, ami úgy gondolom, hogy egy nagyon jó arány – hangsúlyozta Vári Zoltán intézményvezető.

Szombaton minden olyan bentlakónk megkapta a vakcinát, akinek egészségi állapota megengedi, hogy felvegye az oltást, mindössze egy gondozottunk döntött úgy, hogy nem él a lehetőséggel.

– A bentlakók között vannak olyanok, akik három hónapon belül átestek a betegségen, így most nem kapták meg az oltást, de amikor lejár az operatív törzs által javasolt három hónap, ők is jelezhetik az igényüket. Azok előtt is nyitva áll majd a lehetőség, akik a jövőben költöznek be az intézményünkbe – tette hozzá Vári Zoltán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában