áradás

2021.01.07. 17:39

Árvízi helyzet a Krasznán

Az elmúlt napok csapadékos időjárásának hatására a Kraszna folyón árhullámok indultak el, a vízszint emelkedés ma reggelre meghaladta a készültségi szintet, ezért árvízvédelmi készültséget rendeltek el.

Forrás: OVF

Román területen Domahidánál II. fokú készültségi vízszinten tetőzött a folyó tegnap este. Hazai területen várhatóan 500 cm körül fog a folyó tetőzni az előrejelzések szerint Ágerdőmajornál. Az előző időszakokban bekövetkezett szélviharok hatására az országhatár és Kraszna folyó közötti szakaszon felmérésünk alapján összesen közel 1900 m3 mennyiségű fa dőlt be, amelyek sok helyen vízfolyási akadályt képeznek.

Fotó: OVF

A folyó jellegéből adódva, egy-egy nagyobb méretű fa hossza a meder szélességét is eléri, így erősen korlátozza a víz továbbfolyásának lehetőségét. A fák több helyen megindították a part bemosódását és mederelfajulásokat okoztak, helyszíntől függően 50-60 cm visszaduzzasztást is okozva.

Fotó: OVF

Különösen veszélyes a kisnyílású hidaknál feltorlódott fa tömeg, melynek eltávolítása egyaránt szükséges a hidak biztonságának megőrzése, illetve a káros elárasztások megelőzése miatt.

Az igazgatóság szakemberei a károk megelőzése érdekében a kritikus helyeken megkezdik bedőlt fák eltávolítását – áll az OVF csütörtök délután közreadott " target="_blank" rel="noopener noreferrer">bejegyzésében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában