COVID-19

2021.01.18. 11:30

Nem kell a mellékhatásoktól félni

Sokan kérik ki a nyíregyházi gyógyszerész véleményét a koronavírus elleni védőoltással kapcsolatban.

KM

Veszprém, 2021. január 9. Megkapja a Pfizer-BioNtech vakcinából készült koronavírus elleni védõoltást egy egészségügyi dolgozó a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórházban 2021. január 9-én. MTI/Vasvári Tamás

Forrás: MTI

Fotó: Vasvári Tamás

– Az utóbbi hetekben ismerősként és ismeretlenként egyaránt sokan kérték ki a koronavírus elleni védőoltással kapcsolatban a véleményem, ezért úgy döntöttem, leírom és közzéteszem – osztotta meg a 100 Éves Patika Facebook-oldalán dr. Zajácz Tamás. A nyíregyházi gyógyszertár tulajdonosa lapunknak is elmondta:

– Nem vagyok sem immunológus, sem virológus, gyógyszerész vagyok, aki a védőoltásokról az egyetemen és továbbképzéseken szerezte a tudását. Ezek alapján alakult ki a szilárd álláspontom, amit egy, a témával kapcsolatos előadáson látott grafikon még inkább megerősített. Az ábra azt illusztrálta, mekkora volt a gyermekhalandóság addig, amíg nem léteztek azok a védőoltások, melyeket ma már minden csecsemő megkap, és hogyan alakult ez a ráta a vakcinák beadása után. Nem hiszem, hogy újat mondok: a védőoltásoknak köszönhetően drasztikusan visszaesett a 18 éven aluliak halálozási aránya.

Pró és kontra

– Fontos tudni, hogy a most Magyarországon elérhető Pfizer–BioNTech-védőoltás végigment egy rendkívül szigorú és precíz engedélyezési eljáráson, ez pedig garantálja, hogy a szer, amit megkapunk, megfelelő és beadható. Az, hogy tavaly tavasszal jelent meg hazánkban a koronavírus, és egy éven belül már a vidéki településeken is elérhető a vakcina, nem jelenti azt, hogy átgondolatlanul fejlesztették ki. A Pfizer esetében nem egy vadonatúj technológiáról beszélünk, Karikó Katalin már három évtizeddel ezelőtt megalkotta a formátumot, amivel néhány évvel korábban el is kezdtek influenza elleni védőoltást tervezni. A befejezési fázisban voltak, amikor a jelen járvány miatt ezt a technológiát használva áttértek a Covid–19 elleni védőoltás kifejlesztésére – magyarázta dr. Zajácz Tamás, s hozzátette: ettől függetlenül nem célja, hogy meggyőzzön bárkit arról, oltassa be magát, de úgy gondolja, választ adhat a néhány felmerülő kérdésre.

– Gondoljuk végig, mi történik akkor, ha valaki nem oltatja be magát, és hogy alakulnak a dolgok akkor, ha igent mond a vakcinára. Aki nem oltatja be magát, és még nem esett át a betegségen, az a jövőben nagy valószínűséggel előbb-utóbb megfertőződik. Ha igazán szerencsés, tünetmentesen átvészeli, de sokkal nagyobb esély van arra, hogy legalább két hétig otthon lesz különböző tünetekkel, kiszolgáltatottan, közben kiesik a munkából és felborul a megszokott élete. Ismét csak szerencsésnek nevezhető, aki szövődmények nélkül jut túl a koronavíruson, ugyanis sok esetben jelentkezik a gyógyulást követően szívbetegség, izomrendszert érintő fáradtság, alvászavar és általános gyengeség. A legrosszabb esetben pedig a beteg életét követeli a kór.

Csak egy tűszúrás

– A hazánkban jelenleg elérhető Pfizer–BioNTech-védőoltás hatékonysága kilencven százalék feletti, így aki beadatja, ha találkozik is a kórokozóval, az esetek jelentős részében észrevétlenül átesik a betegségen, vagy ha tapasztal is tüneteket, azok jóval enyhébbek, mint amilyenek a vakcina nélkül lennének. Mindezek mellett nem kell tartania a szövődmény kialakulásának veszélyétől sem. Aki beoltatja magát, abban rendszerint egyedül az merül fel, hogy a vakcinának lehetnek mellékhatásai. A legnagyobb valószínűséggel semmi egyéb nem történik majd azon kívül, hogy át kell élnie a tűszúrás negatív élményét, esetleg kellemetlenséget okoz az oltás helyén egy-két napig tapasztalható pirosodás, érzékenység. Ugyanakkor – mint minden gyógyszernél – jelentkezhetnek mellékhatások, de ennek nagyon kicsi az esélye. Ha mégis egészségügyi probléma adódna a szer beadásakor vagy közvetlenül utána, lévén, hogy az oltópontokon szakemberek csoportja figyeli és vizsgálja az oltásra jelentkezőt, azonnal megfelelő ellátásban részesül – mutatott rá a nyíregyházi gyógyszerész, aki a napokban oltatta be magát.

– Este egy kicsit fájt a vállam, ahová az injekciót kaptam, de másnapra elmúlt, egyéb panaszom nem volt, és azóta sincs. A második oltást a hónap végén kell felvennem.

KM


Már a második oltást is adják

A fehérgyarmati, mátészalkai és nagykállói kórházakban is elkezdték a Covid elleni vakcina beadását.

Az első koronavírus elleni vakcinák beadása még december végén megtörtént a Jósa András Oktatókórházban. A második oltás beadásához 21 napnak kell eltelni, s már sokan megkapták a következő adag Pfizer–BioNTech-vakcinát is.

Bővültek az oltópontok

December vége óta csaknem hatezren, az egészségügyben és a szociális szférában dolgozók, valamint idősotthonban élők kaphatták meg az első oltásokat – tudatta közösségi oldalán a kórház. Az oltópontok tovább bővültek, a fehérgyarmati, mátészalkai és nagykállói kórházakban is elkezdték azoknak a dolgozóknak az oltását, akik eddig még nem kapták meg a vakcinát. A második, emlékeztető oltások beadását is lehet kérni a lakóhelyhez közelebb eső kórházakban, ezt azonban szigorú előjegyzés alapján tehetik meg az oltást felvevők.

KM

https://szon.hu/kozelet/helyi-kozelet/a-tesztelesekkel-parhuzamosan-az-idosotthonokban-folytatodott-az-oltas-fotok-4747954/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában