Nyíregyháza, Mátészalka

2021.02.22. 17:30

A héten már újraindul az egynapos sebészeti ellátás

A nyíregyházi és a mátészalkai kórházban a héten már műtik a pácienseket.

KM

Az egynapos műtő is készen áll a beavatkozásokra a Jósa András Oktatókórházban

Fotó: Sipeki Péter

Az egynapos sebészeti beavatkozások többsége újraindulhat, a nyíregyházi és a mátészalkai kórházban már ezen a héten elkezdődnek az operációk. Fül-orr-gégészeti, valamint szájsebészeti beavatkozásokat továbbra is csak sürgős esetben szabad végezni. Az egynapos műtétet előjegyzés alapján végzik, és 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszthez kötik. Ezenkívül az operáció napján elvégeznek még egy antigénalapú gyorstesztet is a betegnél.

A járványügyi helyzet miatt november óta a tervezett műtéteket el kellett halasztani, azonban a fokozatos nyitásnak köszönhetően – dr. Kásler Miklós egyedi miniszteri utasítása alapján – az operációk egy részét már elvégezhetik a kórházakban.

Intézményünk két tagkórházában, a nyíregyházi Jósa András Oktatókórházban és a Mátészalkai Kórházban befejeztük az egynapos sebészeti beavatkozások elindításának újraszervezéséhez szükséges feladatokat

– tájékoztatta lapunkat dr. Szondi Zita, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója.

A fertőzésveszély miatt különösen veszélyes területeken – a fül-orr-gégészeti és szájsebészeti szakmák esetében – a miniszteri utasítás egyelőre nem engedélyezi az egynapos műtétek beindítását.

Előjegyzés alapján

Külön jogszabály rendelkezik arról, hogy milyen beavatkozások végezhetők el egynapos ellátásként, de azok közül is csak azok az esetek, ahol a jogszabályi feltételek a betegek részéről is adottak. Tehát ha a beteg általános egészségi állapota lehetővé teszi a beavatkozást ás megoldható, hogy a műtét után a beteg – panasz esetén – rövid időn belül bejusson a kórházba.

– Miután egyeztettünk a szakmákkal, az első ilyen műtéteket a február 22-ével kezdődő héten kezdhetik meg a kollégáink.

Az újrainduló egynapos sebészeti ellátásban érintett szakmák a szülészet-nőgyógyászat, szemészet, traumatológia, ortopédia, sebészet, urológia, bizonyos gasztroenterológiai és kardiológiai beavatkozások

– tette hozzá dr. Szondi Zita, aki kiemelte: az egynapos sebészeti beavatkozásokat előjegyzés alapján végzik, figyelembe véve a járványhelyzet miatt kialakult szakember-kapacitásaikat. A főigazgató megjegyezte, hogy kórházaiknak továbbra is feladata a Covid-betegek ellátása, az oltópontok létrehozása, az oltóteamek biztosítása.

Kötelező a tesztelés

– Az egynapos sebészeti ellátásban is szigorúan a járványhelyzet alatt érvényben lévő szabályok szerint kell a beteg­ellátás biztonságát garantálnunk. A beavatkozás előtt így 72 órán belül levett, negatív eredményű PCR-teszt szükséges, az operáció napján pedig antigéngyorstesztet végzünk el a betegnél. Ezeket a vizsgálatokat a koronavírus-betegségen átesettek, illetve oltással már rendelkező betegek esetében is kötelező elvégeznünk – mondta dr. Szondi Zita főigazgató.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában