Lónya

2021.02.22. 16:50

Az új híd az életet jelentené

Lónyára sokan úgy gondolnak, mint a világ végére, pedig érdemes ellátogatni oda.

MJ

Nagy Ernő | Fotó: Dodó Ferenc

Fotó: DODO FERENC

Nincs könnyű helyzetben Nagy Ernő, Lónya polgármestere, pedig az első ciklusát töltő településvezető bizonyos tekintetben aligha panaszkodhat. Elődjétől takaros települést örökölt, rendezett, jól felszerelt önkormányzattal, tisztes kasszával. Mégsem teljes az öröme, ha az elmúlt évek jelentős elvándorlására gondol. Mint mondta, azért dolgozik, hogy a kedvezőtlen folyamatokat visszafordíthassa.

Nagy Ernő | Fotó: Dodó Ferenc

– Hálás vagyok a kormánynak, illetve országgyűlési képviselőnknek, dr. Tilki Attilának, mert a Magyar Falu Program áldásaiból mi is részesülhettünk. Így újulhatott meg az óvodánk 30 millió forintból, a programnak köszönhetően lett A kategóriás kondiparkunk. Lónyán ma nincs aszfaltozatlan út, fel tudtuk újítani az óvodaépületünket, rendben tudhatjuk az orvosi rendelőt, és remek kultúrházunk van.

– Mégsem állhatunk meg itt: az óvoda udvarát rendbe kell tennünk, a kultúrház energetikai korszerűsítése is egyre sürgetőbbé válik – magyarázta a településvezető. Mint mondta, Lónya tartalékai leginkább kultúrájában, gazdag történelmi múltjában érhetők tetten, amire jobban rá kell iránytani a figyelmet. Például egy értékbizottság felállításával. A falu 13. századi Európa-temploma egyedülálló a középkori templomok között, a mellette emelkedő 1781-es harangtornyot is ideértve.

Kapocs a térséggel

– Ezért is vagyok szomorú, amikor a turisták megállnak Csarodánál, Tákosnál. De egyéb látnivalónk is van: ilyen a település egyetlen emlékműve, felújítottuk gróf Lónyay Menyhért sírhelyét, és a Tisza-parti turizmusban is látok fantáziát. Sajnos a kastélyunk az 1960-as években leégett, a parkja viszont részben megmaradt, és gyönyörű gesztenyesétányunk is figyelmet érdemel.

– „Világ vége”, mondják rólunk. Mindez viszont azonnal jobbra fordul, ha megépülhet végre a Tisza-hidunk, amihez ilyen közel még soha nem voltunk. Ha megépül, Felső-Szabolcsot összeköti a Bereggel, tehermentesítené Záhonyt, s Kisvárda és Nyíregyháza is elérhető távolságra kerül.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában