Nyíregyháza

2021.02.10. 07:28

Hogy minden gyermeknek legyen saját mesekönyve

A megyei könyvtár munkatársai remélik, hogy az idén sok nehéz sorsú gyermek arcára csalhatnak mosolyt.

CsA

Forrás: shutterstock

Fotó: Shutterstock

Tegyük szebbé közösen a gyerekek estéit! – kérik a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár munkatársai ebben az évben is, ugyanis évtizedes hagyomány már az intézmény életében, hogy a nemzetközi könyvajándéknapon a nehéz körülmények között élő családok gyermekeinek gyűjtenek olvasnivalót.

Karanténba kerülnek a kötetek

– Ott, ahol minden forintnak helye van, nem feltétlenül könyvre költenek a szülők. A könyvtár igyekszik megfelelő környezetet teremteni már az első olvasmányélmények megszerzéséhez is, a témában fellelhető kutatások pedig igazolják azt, amiben hiszünk és amit támogatunk: szeretnénk, ha minden gyermeknek lenne otthon saját könyvespolca, rajta a kedvenc történeteit rejtő kötetekkel. Ezért hirdetjük meg mi is minden évben a könyvajándéknapot – árulta el lapunknak Tomasovszki Anita. A megyei könyvtár igazgatója hozzátette: mivel kitűzött céljaik egyike a gyermekek és fiatalok olvasóvá nevelése, a pandémia sem tántorítja el őket az akció meghirdetésétől.

– Bár még nem fogadhatunk olvasókat, azok, akik gyermekkönyvet szeretnének adományozni, február 15-én, hétfőn 9 és 18 óra között becsengethetnek hozzánk. Az ajtóban átvesszük a jó állapotú köteteket, amik egy külön gyűjtődobozba, egyben karanténba kerülnek. Később átválogatjuk és rendszerezzük a doboz tartalmát, és attól függően, hogy milyen típusú könyveket találunk benne, eldöntjük, melyik segítő szervezetnek, iskolának adjuk tovább – magyarázta a megyei könyvtár igazgatója.

Tomasovszki Anita megjegyezte: a 2019-es gyűjtés kifejezetten sikeres volt, s annak ellenére, hogy tavaly nem érkezett be túl sok könyv, reméli, hogy az idén annál több rászoruló gyermek arcára csalhatnak mosolyt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában