Férfiak fókuszban: dr. Pétery István

2021.02.28. 07:00

Szívügye a szívbetegek gyógyítása

Dr. Pétery István kardiológus szakorvos, pacemaker- és ECHO-specialista, de gyakorlatilag a kardiológia minden területével foglalkozik. Teljes odaadással végzi a szívbetegek ellátását, és hosszú távon nyomon követi állapotuk alakulását. Fiatal kora ellenére új eljárást vezetett be és végez egyedüliként Nyíregyházán.

– A Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Karán 2010-ben végeztem, ezt követően kezdtem el dolgozni a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház Kardiológiai Osztályán – részletezi dr. Pétery István.

A Kelet-Magyarország folyamatosan tárja az olvasói, hírportálján, a Szabolcs Online oldalain keresztül pedig az egész ország s világ elé Szabolcs-Szatmár-Bereg mindennapjait, az itt élők szívós, kitartó munkáját. Mindig nagy örömmel számolunk be azokról az eredményekről, teljesítményekről, amelyekben az egyén sikere a közösséget is erősíti, és öregbíti szűkebb hazánk hírnevét. Ezt tükrözi a legutóbbi magazinunk is, amely „Férfiak fókuszban” címmel jelent meg. Megyénkben élő, vagy itt született és eltéphetetlen gyökerekkel ide, hozzánk kötődő férfiak pillantottak vissza pályafutásuk eddigi főbb mozzanataira. Közösen értékeltük az elmúlt időszak nagy kihívásait, és kerestük együtt a siker receptjét, ami másoknak is követhető példával szolgálhat a problémák megoldásához. Az ugyanis egyértelműen kitűnik: sikeres emberek portréi köszönnek vissza az írásokból. Győződjön meg erről Ön is!

– A kardiológiai szakvizsgát 2016-ban tettem le, innentől kezdve hivatalosan is a pacemaker műtő szakmai vezetője vagyok. Szakvizsgát követően előbb az arrhytmológiai licencvizsgát (eszközös terápia: pacemaker, ICD, CRT), majd a felnőtt szívultrahang (transztorakális echocardiográfiás licenc) vizsgát csináltam meg.

Milyen típusú beavatkozásokat végez? Hány műtét van a háta mögött?

– Szívritmusszabályzó (pacemaker) készülékeket 2012 óta implantálok, eddig több mint 3000 beavatkozást végeztem. Nyíregyházán én ültettem be először CRT-D és loop recorder készülékeket, illetve az eddigi egyetlen elektróda tunnelezés is a nevemhez fűződik. Kulcsszerepet vállaltam abban, hogy a korábban döntően nagy centrumokban végzett reszinkron pacemakerkezelés mára Nyíregyházán is széles körben elérhetővé vált, műtéttechnikában és műtéti időtartamban is abszolút felzárkóztunk a nagy centrumok mellé.

Mi a pacemakerkezelés lényege, hogyan képzeljünk el egy ilyen műtétet?

– A ritmusszabályzó-beültetés lényege, hogy elektromos vezetékeket (elektródák) vezetünk a páciens vénás rendszerén keresztül a szív belsejébe, és ott a betegségnek és klinikumnak megfelelő számban és pozícióban helyezzük el azokat. Az elektródák az adott pontokról képesek elektromosan ingerelni (irányítani) a szívet, és ezáltal a szív összehangolását, a szívritmus kiegészítését, megfigyelését képesek végezni. Az elektródákat a szívben való megfelelő elhelyezésüket követően egy generátorhoz (központi telep) csatlakoztatjuk, melyet a mellizom felett, a bőr alatt helyezünk el. Az elektródák számától, az anatómiai szituáció komplexitásától függően 30–45 perces időtartamtól egészen a 3–4 órás beavatkozási időig terjedhet egy-egy műtét hossza.

A műtétek mellett a kardiológia mely területével foglalkozik még?

– A kardiológia több területével foglalkozom, beleértve: szívultrahangos vizsgálatok elvégzését, szívelégtelenségben szenvedő páciensek komplex kezelését, szívritmuszavarok kivizsgálását, ellátását, koszorúérbetegek gondozását, szívbillentyű-betegségek diagnosztikáját, utánkövetését. Foglalkozom továbbá a kardiológiához szervesen kapcsolódó kardiovaszkuláris rizikófaktorok komplex prevenciójával (cukorbetegség, magas vérzsír, magas húgysavval járó állapotok), magasvérnyomás-betegség diagnosztikájával, kezelésével.

– A Debreceni Egyetem Egészségügyi Karán óraadó tanárként is dolgozom, itt a hallgatók államvizsga-bizottsági tagként és szakdolgozat-opponensként is találkozhatnak velem. Ezenkívül Nyíregyházán a Szegfű utca 58. D szám alatt folytatok kardiológiai magánrendelést, ahol nyugodt, családias környezetben, a legkorszerűbb eszközökkel végzem a páciensek kardiológiai vizsgálatát, pacemakeres betegek utánkövetését.

Hogyan egyeztethető össze mindez a családdal?

– Komoly leterheltségem ellenére nekem a kis családom a legfontosabb. Boldog házasságban élek, két kisfiú büszke apukája vagyok. Igyekszem minden szabadidőmet velük tölteni. Sokat köszönhetek feleségemnek, Nórinak, aki rengeteget segít nekem, sok terhet vesz le a vállamról. Nélkülük, a kiegyensúlyozott, harmonikus családi háttér nélkül nem tudnék ennyi fronton helytállni.

Milyen elképzelései vannak a jövőre nézve?

– Terveim között szerepel, hogy egyes szívritmuszavarok ka­té­ter­ablá­ciós (ritmuszavar kiindulási pontjának, pályájának elégetésén alapuló) műtéti ellátását is elindítsam, bevezessem Nyíregyházán. El is kezdődtek ilyen irányú első lépéseink a Debreceni Egyetem Kardiológiai Klinikájával karöltve, de sajnos a járványhelyzet közbeszólt. Bízom a mihamarabbi és minél sikeresebb folytatásban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában