Nyírbátor

2021.02.18. 07:12

Végleg az egyházhoz kerül a nyírbátori iskola

Több mint 1,3 milliárd forintért kerül új tulajdonoshoz és újul meg az intézmény.

JG

Dr. Simon Miklós elmondta, az iskola mellett a Báthori István Múzeum épülete is megújul

Fotó: Dodó Ferenc

A nyírbátori Báthory Anna Református Általános Iskola és Óvoda üzemeltetését 2012-ben vette át az önkormányzattól az egyház, azóta többször is felvetődött, hogy az iskola épületét is megvásárolnák. Mostanra érett meg a helyzet, hogy bejelentsék a közeli tulajdonosváltást. Erről tartott sajtótájékoztatót dr. Simon Miklós országgyűlési képviselő szerda délelőtt az oktatási intézmény épülete előtt.

A tanév végén kezdenek

– Megszületett a kormányhatározat a Báthory Anna Református Általános Iskola és Óvoda megvásárlásáról és felújításáról – mondta lapunknak dr. Simon Miklós. – Erre a Nyírbátori Református Egyházközség több mint 1,3 milliárd forintot kap az államtól. Ennek az összegnek az egyik részéből az egyház megvásárolja az önkormányzattól az iskola épületét, a másik feléből pedig felújítja az oktatási intézményt. Ezzel egy régóta húzódó ügy végére tehetünk pontot. Sajnos, az iskola épülete eléggé lepusztult állapotban van, belül legalább húsz éve semmilyen komolyabb felújítás nem történt. Tavaly egy uniós támogatásnak köszönhetően több mint százmillió forintból kívülről megszépült az intézmény. A tervek szerint az épület teljes belső felújítása a tanév végén megkezdődik.

Jelentős beruházások

Az országgyűlési képviselő sajtótájékoztatóján kiemelte, a közeljövőben nem ez lesz az egyetlen komoly beruházás Nyírbátorban és térségében.

– Hamarosan jelentős rekonstrukció lesz a Magyar Nemzeti Múzeum Báthori István Múzeumában – jelentette be dr. Simon Miklós. – A közbeszerzési eljárás reményeink szerint a hónap végéig befejeződik. Ez a beruházás közel kétmilliárd forintba kerül majd.

Elhangzott az is, a következő ciklusban folytatódik a 471-es főút felújítása, ráadásul remény van arra, hogy két, Nyírbátort elkerülő út is megépüljön összesen 21,5 milliárd forintért.

Borítókép: Dr. Simon Miklós elmondta, az iskola mellett a Báthori István Múzeum épülete is megújul | Fotó: Dodó Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában