Apagy

2021.03.19. 12:52

Ahol a fejlesztés sem apad

Nő a lakosság lélekszáma, egyre több a gyermek a felújított oktatási-nevelési intézményekben.

LTL

Kiss István

Forrás: Dodó Ferenc

Fotó: DODÓ FERENC

Kiss István tevékenysége nagy intervallumot ölel fel: 31 éve a Nyíregyházától 17 kilométerre fekvő Apagy polgármestere. Szívügye a község gyarapítása, fejlesztése.

Négymilliárdos beruházás

– Tavaly saját forrásból székelykaput, trianoni emléktáblát, urnasírhelyet és egy rendezvényközpontot adtunk át, alakítottunk ki – említette a településvezető.

– Az önkormányzat beruházásában az ipari területen két épület, egy lakatos- és egy bogyós növényeket feldolgozó sűrítőüzem készült el (TOP), fogorvosi eszközöket, falugondnoki buszt, közterületi eszközöket, MTZ erőgépet szereztünk be, járda épült, bővült az óvoda udvari eszközparkja (Magyar Falu Program), több helyi vállalkozást, civil szervezetet segítettünk (LEADER program), felújítottuk a műemlék jellegű református templomot, sportlétesítményt alakítottunk ki az iskola udvarán (BM), és a községben a gyors sebességű optikai kábelfektetésnek köszönhetően bővültek a szolgáltatási lehetőségek.

Az apagyi ipari terület további fejlesztésére 425 millió forintos támogatást nyertek el, ebből utat építettek, bővítették az ivóvízhálózatot, és szeretnék növelni az elektromos hálózatot, mivel a meglévő magas feszültségű rendszeren nincs egyéb kapacitás.

– Az ipari részen a Nyírségi Édesburgonya Zrt. 4 milliárd forintos beruházást hajtott végre. A közkedvelt apagyi halastónál szeretnénk turisztikai fejlesztéseket megvalósítani a megyei fejlesztési ügynökség gesztorságával 110 millió forint értékben. A település központjában térfigyelőrendszer épül ki. A meglévő bölcsődei kapacitást további hét fővel bővítjük, az épület szeptemberre elkészül. További járdaépítésre is van elnyert pályázatunk.

Kiss István megjegyezte, hogy a vírushelyzetet a lakosság fegyelmezetten viseli, az önkormányzat az adott korlátok között tevékenykedik. A tiltás előtti utolsó napon, augusztusban falunapot tartottak, remélik, belátható időn belül újra megpezsdülhet a közösségi élet.

LTL

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában