Nyíregyháza

2021.03.29. 15:18

„Akik hozzánk jelentkeznek, azok előtt új távlatok nyílnak meg” – Itt találtak segítő közösségre

Online konferencia a tízéves roma szakkollégiumokról.

JG

Összetartó, egymást segítő közösségek alakultak ki a roma szakkollégiumokban

Fotó: szakkollégium

Egy evangélikus, egy görögkatolikus, egy jezsuita és egy református szakkollégiummal bontott zászlót 2011 őszén a roma szakkollégiumi hálózat, amely a felsőoktatásba bekerülő roma fiatalokat támogatja. Mára már 11, elsősorban egyházi, kisebb részben egyetemi fenntartású csapat segíti a főiskolára és egyetemekre bekerült fiatalokat.

A tízéves évfordulón online beszélgetést tartottak az alapítók és felelősök, Balog Zoltán református püspök, volt emberi erőforrások minisztere, Fabiny Tamás evangélikus püspök, Forrai Tamás volt jezsuita provinciális, Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita, Langerné Victor Katalin társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár és Balogh Tibor szakkolis öregdiák.

Hit és szeretet

Kocsis Fülöp elsőként arról beszélt, mivel győzne meg egy fiatalt, hogy csatlakozzon a roma szakkollégiumhoz.

– Először is szívből gratulálnék ahhoz, hogy sikerült az érettségiig eljutni, hiszen gyakran a roma fiatalok olyan szociális hátrányokkal élnek, amik megnehezítik a sikeres tanulmányok folytatását. Majd azt mondanám, nem szabad itt megállni. Aki tanul, az nem csupán maga gazdagodik, hanem másokon is tud segíteni, így válhat még teljesebbé az élet. Elmondanám azt is, mi segítünk a tanulásban, nem hagyjuk, hogy kiessen az egyetemről. Akik hozzánk jelentkeznek, azok előtt új távlatok nyílnak meg.

Balog Zoltánnak szívügye volt a szakkollégium.

– Kormányzásra készülve már felmerült bennem a gondolat, miként lehetne a tehetséges roma fiatalok tanulását, felzárkóztatását segíteni természetesen az egyházak bevonásával. Forrai Tamás megelőzött, amikor felkeresett a roma szakkollégium ötletével. Bennem gyerekkorom óta ott van a roma közösség iránt kíváncsiság. Édesanyám nekézsenyi lelkészként vasárnap délután összegyűjtötte a falu cigány gyerekeit, és együtt játszott velük. Magam is ott voltam, számos roma barátot szereztem abban az időben. Persze a mi településünkön sem volt egyszerű az integráció. Édesanyám elhatározta, roma fiatalokkal fogja előadni a betlehemest a templomban. Az emberek felháborodtak, hogy jó, együtt játszanak a gyerekek, de azt már nem tűrik, hogy cigányok legyenek a templomban. Édesanyám összehívta a presbitereket és megkérdezte, mi a baj a cigány gyerekekkel. Ott ültek a nagy bajuszú, csizmás emberek és hallgattak nagyokat. Végül az egyikük elszánta magát, és megszólalt: mert büdösek! Édesanyám csak erre várt: mit gondolnak, az istállóban, ahol Jézus megszületett, milyen illat volt? Ami Jézusnak jó volt, az maguknak nem? Na itt eldőlt, onnantól minden évben cigány gyerekek betlehemeztek. Ha elmaradtak, akkor már hiányolták őket a templomjárók.

Fontos vagy, kitartunk melletted

Langerné Victor Katalin folyamatosan követi a roma szakkollégiumok életét.

– A roma fiatalok gyakran olyan közösségi hiányokkal érkeznek az egyetemekre, amelyekkel az oktatási intézmények nem tudnak mit kezdeni, nem is a feladatuk – jelentette ki. – Ezeknek az egyetemistáknak nyújt segítő kezet a szakkollégium. Ezekben a közösségekben természetes hitet is kapnak a fiatalok, az érzést, hogy fontos vagy, kitartunk melletted. Az elmúlt tíz évben a roma szakkollégiumok tagjaként 450 roma szerzett diplomát.

– A nyíregyházi roma szakkollégium avatóján azt mondtam, sok fal van még, amit le kell bontanunk – vette át a szót Fabiny Tamás. – Ezek a közösségek lehetőséget és szerencsére példát is adnak arra, le lehet bontani ezeket a falakat a cigányok és a nem cigányok között.

– Nekem felnőtt-tapasztalat volt a roma közösségek megismerése – tette hozzá Forrai Tamás. – Miskolcon az Avas lakótelepen építettünk egy iskolát, egy plébániát és egy közösséget. Tudtuk, ha a mi szakkollégiumunkba nem tudjuk a roma fiatalokat már tízévesen bevonni, akkor évről évre egyre több lehetőségtől esnek el, amivel csökken az érettségire eljutási esély és az egyetemi továbbtanulás. Mertünk nagyot álmodni, ez volt az igazi motivációnk.

Balogh Tibor vendéglátós középiskolát végzett, majd vámügyintézői tanfolyamot.

– A célom az volt, hogy egy biztos szakma legyen a kezemben – emlékezett vissza a miskolci roma szakkollégiumos fiatal, aki a Miskolci Egyetemen szerzett diplomát. – Tanáraim biztatására felvételiztem. Elsőévesként olvastam a szakkollégiumról és jelentkeztem, mert egy egyetemista keresi a helyét, nyitottságra, közösségre vágyik. Eleinte nem nagyon láttam a roma szakkollégium szerepét, de pont azt találtam meg, amire vágytam, elfogadásra, támogatásra, egymás segítésére.

JG

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában