Pályázat

2021.03.18. 14:00

Nyíregyházán mintegy 1000 családot érinthet a radiátorcsere-program! Mit kell róla tudni?

Sokan szeretnének radiátorcserére pályázni, de ez önállóan nem lehetséges.

LTL, MJ, JG

A fűtés korszerűsítésével lehet spórolni a költségeken

Forrás: Archív / Délmagyarország

Fotó: Karnok Csaba

Sokan örülhetnek a szaktárca „Okos költségmegosztás alkalmazásának elterjesztése, radiátor csere program” című pályázatának, az országban ugyanis 170 ezer olyan távhős társasház van, ami modernizálásra szorul. Csakhogy többen is örülhetnének, méghozzá olyan családok, akik a radiátorukat vagy a csővezetéket szeretnék újra cserélni. Ám azoknak a társasházaknak és lakásszövetkezeteknek, ahol van költségmegosztó és okosmérő, várniuk kell egy újabb pályázatra

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a klíma- és természetvédelmi akciótervhez igazodva segíti a magyar háztartásokat, hogy saját maguk dönthessenek az energiafogyasztásuk mértékéről és időzítéséről. Tudatos energiafogyasztással a rezsiköltség csökkentése mellett a klímavédelemért is tehetünk.

Százhetvenezer lakás

A tárca 3 milliárd forint keretösszeggel nyújt mindehhez vissza nem térítendő támogatást, mellyel a távhőszolgáltatásban érintett lakásszövetkezeti és társasházi lakások fűtése korszerűsíthető. A program tehát a szabályozható fűtéssel ma még nem rendelkező távfűtéses társasházaknak és lakásszövetkezeteknek szól, a felmérések szerint 170 ezer lakás szorul modernizálásra.

A minisztérium az elszámolható bruttó költségeknek legfeljebb 50 százalékát finanszírozza, a támogatás összege minimum 150 ezer forint, maximum 75 millió forint, az egy lakásra eső támogatási összeg pedig nem haladhatja meg a 400 ezer forintot. Pályázni március 16-tól lehet, a rendelkezésre álló forrás kimerüléséig.

Az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. a dokumentumok benyújtásától számított 45 napon belül dönt a pályázatok támogathatóságáról. Ha egy tender zöld utat kap, az érintett társasházak képviselőjét 15 napon belül elektronikus úton értesítik az elbírálás eredményéről. A részletekről a tav2020.emi.hu címen is tájékozódhatunk.

Aki viszont a radiátorait és/vagy a fűtési csöveit sze­retné lecserélni, de már rendelkezik költségmegosztóval és okosmérővel, ebben a pályázatban nem érintett.

– Azért nem, mert a radiátorok és fűtési csövek cseréjét az önállóan nem támogatható tevékenység kategóriájába sorolták – magyarázza el Siktár Valéria, a Lakszöv, valamint Lakisz Kft. ügyvezetője.

Az ügyesek most kimaradnak

– Csak az tud pályázni, aki az önállóan támogatható három alpont közül valamelyiket teljesíti. Nyíregyházán mintegy ezer családot érinthet a felhívás, itt ugyanis azzal büszkélkedhetünk, hogy tudatos energiafogyasztókként országos viszonylatban is az első helyen állunk. Nálunk a rádiómodulos megoldásnak köszönhetően már nem kell a fogyasztást leolvasni, vagyis a távhő munkatársainak nem kell bemenniük a lakásba.

– Ha lesz rá lehetőség, szeretnénk részt venni a radiátorprogramban. Amikor a pályázatot 2020-ban kiírták, az országos szövetségünkkel közösen jeleztük a minisztériumnak a problémánkat, amit a módosítás sem oldott meg. Sajnáljuk, mert a lakásonkénti 400 ezer forintos költségkeret kecsegtető – mondta el Siktár Valéria.

Még várnak a cserével

A Lakszöv Mátészalkai Lakásszövetkezethez négy társasház tartozik a városban, ott is ismerik a lehetőséget, de nem szeretnének pályázni.

– Ennek az oka egyszerű. A kiírásban az szerepel, hogy szabályozhatóvá kell tenni a távfűtést, de ez a fejlesztés a mi társasházainkban már több mint tíz évvel ezelőtt megtörtént – mondta el lapunk érdeklődésére Soltész József, Lakszöv Mátészalkai Lakásszövetkezet elnöke.

– Akkor is pályáztunk, önerőt is biztosítva a beru­házáshoz a fejlesztési ke­retünkből. A következő lépés a radiátorok cseréje lenne,

de ezzel még várunk kell.

– Az elmúlt tíz évben nagy volumenben végeztünk fejlesztéseket a nyertes pályázatoknak és a saját forrásoknak köszönhetően – közölte Joó László, a Nyírtávhő Kft. igazgatója.

Hozzátette: – A fűtési idényből és az előző év tapasztalataiból merítve elkészült a beruházási és karbantartási terv erre az évre, aminek a forrásigénye körülbelül 250 millió forint. Két forrásra pályáztunk: az egyik egy TOP-projekt, ami öt ingatlant érintő épületenergetikai rekonstrukció, a másik a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program része, amely 300 millió forintot biztosít távfűtési vezeték felújítására és hőközpont korszerűsítésére. Mindkettő feltételes közbeszerzési eljárás alatt van. Saját forrásból még az idén szeretnénk mintegy 9 ezer darab, a társaság tulajdonában lévő használati melegvíz-­mérőt kicserélni, ezeket 2013-ban építettük be, és idén lejár a hitelességük.

LTL, MJ, JG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában