Nyíregyháza

2021.04.08. 20:00

Elegáns színek és letisztult formák

Megújul és új funkciót is kap a Korona Hotel emeleti díszterme.

SZA

A türkiz falakat világos színek váltják a díszteremben, ahol a szobrokat is átfestették – mutatja Buda-Kovács Béla kereskedelmi igazgató | Fotók: Dodó Ferenc

Fotó: DODO FERENC

A műemlékké nyilvánított Korona Hotel Nyíregyháza egyik emblematikus épülete, ami a rang és a hagyomány jegyében több mint 125 éve fogadja a megyeszékhelyre érkező turistákat, s szolgálja az itt élőket.

Az 1800-as évek végén rendkívül gyors ütemben fejlődő Nyíregyházának nagy szüksége volt egy szállóra, a tervezésre kiírt pályázaton Alpár Ignác terve győzött, a kivitelezéssel Barzó Mihályt bízta meg a város vezetése. Az impozáns épület 230 ezer forintból készült el, és valamivel több mint 125 évvel ezelőtt, 1895. november 10-én nyitotta meg kapuit. A megnyitó azért is fontos mérföldkő, mert Nyíregyházán először itt gyulladt fel elektromos fény. A szálloda annak az épületnek a nevét örökölte meg, amelynek a helyére építették: a Korona-házban irodák, egy ideig a törvényszék és még börtön is működött.

A Korona Hotel külső képének kialakításánál Alpár alkalmazkodott az akkori környezethez, így az épületnek kettős homlokzatot tervezett. A vármegyeháza felé néző, nyugati oldal kapta a gazdagabb kiképzést – a földszinti részén valaha üzletek voltak, a sarkon kávéház működött. Az épületen, amiben rendszeresen rendeztek különféle bálokat az elegáns frakkos báloktól a batyusbálokig, az 1940-es években apróbb felújításokat végeztek, nagyobb átalakításokra az államosítás után, 1950-ben került sor. 1980-ban bezárt a hotel, amit éppen a 100. születésnapján, 1995-ben nyitottak ki újra.

Az akkor már magánkézben lévő hotelt az újranyitás előtt korszerűsítették és felújították. Az épület azóta is folyamatosan bővül, szépül: 2017-ben új nyílászárókat kapott, de a homlokzata is megújult, és most újra munkások vették birtokukba. Teljesen átalakítják ugyanis az emeleti dísztermet, ahol korábban esküvőket, konferenciákat rendeztek, s ami a jövőben Korona Hall néven fogadja majd a vendégeket.

Letisztult elegancia

Aki járt a barokk stílusú díszteremben, biztosan emlékszik a bordó, kaszinós padlószőnyegre, a türkiz falakra, a terem jobb oldalán lévő, óriási bárszekrényre, az impozáns méretekre, a hatalmas, 8,5 méteres belmagasságra. Az ősszel kezdődött s a hónap végére befejeződő felújítás során a kivitelezők arra törekszenek, hogy műszakilag megújítsák, de megőrizzék a jellegzetes stílusjegyeit.

A türkiz falakat világos színek váltják a díszteremben, ahol a szobrokat is átfestették – mutatja Buda-Kovács Béla kereskedelmi igazgató | Fotók: Dodó Ferenc

– Felszedtük a padlót s a szőnyeget, ami 1993 óta volt már itt, helyette fahatású borítást kap a terem: olyan lesz, mint a régi kastélyok padlózata. A kékes-zöldes színt a falakon kétszínű tapéta váltja: ezek egy világosabb és egy kicsit sötétebb natúr színvilágot képviselnek, a tónusok és a letisztultság elegánssá teszik a termet – mesélt lapunknak a részletekről Buda-Kovács Béla kereskedelmi igazgató, aki a felújításért felel, és aki azt mondja, számára öröm és megtiszteltetés, hogy a város ikonikus épülete átalakításának részese lehet.

– Új hűtés- és fűtésrendszert alakítottunk ki, a klimatizált helyiségben immár tökéletes lesz a vendégeink komfortérzete. Átfestik a nyílászárókat, különleges fények fokozzák majd a hangulatot. A falakon lévő szobrok olyanok, mintha a plafont tartanák: ezek korábban fehérek voltak, így alig voltak észrevehetők, most aranyszínben pompáznak. A terem bal oldalára egy 5 méter hosszú bárszekrény kerül, a fal mögötti részen kap helyet a konyhai előkészítő – mondta Buda-Kovács Béla, és hozzátette: a munkálatok szempontjából jól jött, hogy nincsenek turisták, hiszen így zavartalan lehet a felújítás, de természetesen már nagyon várják, hogy újra vendégekkel teljen meg a Korona, aminek az alsó szintjét jövőre újítják fel.

Koncertek, borvacsorák

A Korona Hotel nem csak a társasági események központja volt, színvonalas kulturális programoknak is gyakran adott otthont. A magyar zenetörténelem két kiemelkedő személyisége is fellépett itt: Kodály Zoltán 1926-ban, Bartók Béla pedig 1934-ben adott nagy sikerű hangversenyt a Koronában.

– A tervek szerint a kultúra a jövőben is fontos szerepet ­játszana az épületben: új funkciókkal szeretnék bővíteni a palettát, hogy színesítsük a város kulturális életét – mondja Bakai Judit rendezvényszervező.

Megtudtuk: amellett, hogy esküvők, bálok, konferenciák helyszíne lehet a terem, szeretnének klub­koncerteket, piano- és pódiumesteket, borvacsorákat szervezni, de stand-up comedy előadásokra is várnák az érdeklődőket.

Kilátás a Kossuth térre

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában