Kisvárda

2021.04.19. 09:26

Emlékezés az olimpikonra

Halasy Gyula tiszteletére avattak emléktáblát Kisvárdán.

Vincze Péter

Fotó: Vincze Péter

A magyar sportlövészet első olimpiai bajnokára, Halasy Gyulára emlékeztek az elmúlt pénteken Kisvárdán. Halasy Gyula 1924-ben nyert olimpiai aranyérmet és diplomát. Később a világ- és Európa-bajnokságok során még négy aranyat nyert. A hazai sportvilág jó tollú szakíróként tisztelte, edzőként is segítette kedvenc sportját. Az ötvenes években szakfelügyelőként dolgozott a sporthivatalban.

Jogi és kereskedelmi diploma

A Kisvárdai Város­szépítő Egyesület 1984 óta viseli a szívén a város szépítését, a hagyományok ápolását, a történelmi és természeti értékek megóvását. A tagoknak köszönhető többek között a város főterén álló egykori Diner Bank épületének megmentése, de a régi temetőben lévő kegyeleti emlékhely létrehozása is. Kezdeményezésükre avatták fel a város egyik jelképévé vált Szent László-szobrot, a Rákóczi-domborművet, Balassi Bálint emléktábláját. Több helytörténeti kiadvány megjelenéséhez is hozzájárultak. Az elmúlt év februárjában az egyesület első megbeszélésén Néző István elnök az elkövetkezendő időszak várható eseményeit-terveit ismertette, és javaslatot tett arra, hogy készítsenek emléktáblát a város szülötte, a magyar sportlövészet első olimpiai bajnoka, Halasy Gyula emlékére.

Halasy Gyula 1891. július 19-én született Kisvárdán. Az elemi iskolát helyben végezte, majd a nyíregyházi főgimnáziumba járt, felsőfokú tanulmányait Budapesten, Bécsben és Genfben folytatta, jogi és kereskedelmi diplomát szerzett. Az első világháború után visszaköltözött Kisvárdára, ahol a Takarékpénztár igazgatója lett.

Edző és szaktanácsadó

A galamblövészettel 1921-ben kezdett el foglalkozni. A párizsi olimpián agyaggalamblövésben aranyérmet szerzett, csapatban többszörös világ- és Európa-bajnok, egyéniben többször állt dobogón. A versenyzéstől 1961-ben vonult vissza, edző, majd szaktanácsadó lett, társelnöke volt az 1934-ben megalakult Kisvárdai Polgári Lövészegyletnek. Halasy később elköltözött Kisvárdáról, edzőként és szaktanácsadóként is tevékenykedett. Budapesten halt meg 1970. december 20-án. A pandémiai miatt csak április 16-án, pénteken avatták fel a Városszépítő Egyesület és a kisvárdai önkormányzat támogatásában elkészült emléktáblát, ami Bábás Erika zománcművész alkotása. A városi sportcsarnok bejáratának jobb oldalán elhelyezett emléktáblát dr. Seszták Miklós országgyűlési képviselő, Leleszi Tibor polgármester és Bábás Erika leplezte le.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában