Kórház

2021.04.09. 10:13

Modern röntgengép érkezett

A készüléket a szívvizsgálatokra és -beavatkozásokra tervezték, de más erek vizsgálatára is alkalmas.

Km

Az eszközzel csökkenthető az infarktusos halálozás

Forrás: Kórház

Hemodinamikai Laborjába. A több száz millió forint értékű gép különlegessége, hogy alapvetően szívvizsgálatokra és -beavatkozásokra tervezték, de más erek vizsgálatára is alkalmas. – A röntgen segítségével a szív ereit tudjuk vizsgálni, diagnosztizálni, illetve akut esetben az infarktus ellátásában is részt tudunk venni ezzel – mondta dr. Szondi Zita, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója.

Új röntgengép érkezett a Jósa András Oktatókórház Kardiológiai Osztályának Hemodinamikai Laborjába. Az eszköz különlegessége, hogy alapvetően szívvizsgálatokra és -beavatkozásokra tervezték, de más erek vizsgálatára is alkalmas. A gép több száz millió forintba került, a kórház európai uniós forrásból valósította meg a fejlesztést.

– Az eszköz segítségével a szív ereit tudjuk vizsgálni, diagnosztizálni, illetve akut esetben az infarktus ellátásában is ezzel tudunk részt venni – mondta el dr. Szondi Zita, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója.

Csökkenthető a halálozás

Magyarországon 21 olyan szívkatéteres laboratórium működik, ami az akut szívinfarktus ellátására hivatott: az infarktusos halálozást a felére tudják csökkenteni, ha katéterterápiával megnyitják az elzáródott koszorúeret. Ezért is fontos, hogy ezzel az új eszközzel gazdagodott az intézmény.

– A röntgenkészüléket alapvetően a szívvizsgálatokra és -beavatkozásokra tervezték, de más erek vizsgálatára is alkalmas. Az érvizsgálatokat általában a radiológiai osztályokon végzik, de ezen a készüléken itt is megvalósíthatók. Azt reméljük, hogy ha a szívbetegeinknél például nyakiütőér-vizsgálatra vagy akár -beavatkozásra van szükség, esetleg az alsó végtag érszűkületét kell vizsgálnunk, ezen a gépen tökéletesen meg lehet csinálni, hiszen a szoftverét és a technikai kialakítását arra tervezték, hogy mind szív, mind pedig egyéb ütőerek vizsgálatára és beavatkozásaira alkalmas legyen – emelte ki dr. Kőszegi Zsolt, a III. Belgyógyászati Osztály osztályvezető főorvosa.

Folyamatos fejlődés

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház eszközpark­ja folyamatosan bővül és modernizálódik. A vezetőség minden forrást és lehetőséget kihasznál a fejlesztések megvalósítására.

– Bármelyik területet is nézzük, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház eszközparkja megfelel a kor követelményeinek. Minden osztályon és minden laborban rendelkezünk elegendő, magas színvonalú eszközzel mondta dr. Szűcs Attila.

– Természetesen ez nem jelenti azt, hogy nincs szükségünk újabb és újabb eszközökre, fejlesztésekre. Az egészségügy területén az innováció hihetetlen léptekkel halad, a gépek és eszközök fejlesztése rendkívül gyors, de mi igyekszünk haladni a korral – tette hozzá a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház orvosigazgatója.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában