Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.04.22. 06:59

SZÉP kártya – szabad áramlás a zsebek közt

A pandémia miatt rengeteg pénz maradt a SZÉP-kártyákon, most bármire el lehet költeni.

MI

Forrás: shutterstock

Fotó: Shutterstock

Az idén év végéig a Széchenyi Pihenő Kártyával bármelyik alszámláról lehet költeni a meghatározott célokra – derül ki a Magyar Közlönyben megjelent új rendeletből.

Az intézkedésre azért volt szükség, mert a koronavírus-járvány ideje alatt sokaknál halmozódott fel a béren kívüli juttatásból, ezt a helyzetet oldaná meg a rendelet az alszámlák közötti átjárhatósággal.

Fellendítheti a forgalmat

A kormányrendelet szerint a SZÉP-kártyával az egyes alszámláknál meghatározott szolgáltatások árainak megfizetése egy másik „zsebben” lévő egyenleggel is lehetséges. A könnyítés szerint tehát a szálláshely- vagy a szabad­időzsebből is lehet költeni vendéglátásra és fordítva. A rendelet április 25-én lép hatályba.

A Széchenyi Pihenő Kártyát kedvelik az emberek, ezért utánajártunk, mit várnak a megyénkbeli szolgáltatók az új intézkedéstől. Kozák József, a Sziklakert Étterem és Panzió tulajdonosa elmondta, a vendéglátásnak nagyon fontos a SZÉP-kártya mind a szállás, mind a vendéglátás szempontjából.

– Az emberek előszeretettel használják a kártyát, s szerintem ez óriási lehetőség az ágazatnak is. Azt tapasztaljuk, hogy az emberek könnyebben költekeznek a pihenőkártya egyenlegéről, mint ha készpénzből kellene fedezni az éttermi fogyasztás vagy a szállás költségeit. Az új intézkedés átjárhatóvá teszi a kártya „zsebei” közötti egyenleget, ami minden bizonnyal fellendíti majd az elfogadóhelyek forgalmát. A mi éttermünk a városliget szélén van, a vendégeink egy része horgászik vagy a kerékpárjainkat használja, ezért nálunk korábban is használható volt a SZÉP-kártya mindhárom zsebe – tudtuk meg az étterem tulajdonosától.

Misánszki István, a Csillag Ételbár üzletvezetője is a forgalom növekedését várja az új szabályoktól, mint mondta, a vendégeik eddig is kérdezték, hogy használhatnák-e a vendéglátáson kívül a másik két zseb valamelyikét.

– Az ételbárba látogatók közül sokan állami dolgozók vagy olyan vállalatok alkalmazottai, akik megkapják a juttatást. Szerintem nagyon jó ötlet a SZÉP-kártya, persze megvan az árnyoldala is, hiszen nekünk a fizetések után több mint háromszázalékos jutalékot kell fizetnünk. Ugyanakkor ez eltörpül az előnyei mellett, mert sokkal szívesebben költenek a kártya egyenlegéből az emberek, mint ha készpénzben kellene fizetniük, és a nagyobb forgalomnak örülhetnek a vendéglátóegységek. A költekezés természetesen attól is függ, mennyire tudatos a vásárló, de mi tálakat is készítünk, és azt tapasztaljuk, az emberek gyakrabban választják a nagyobb, drágább ételeket, ha SZÉP-kártyával fedezik ezek árát. Az átjárhatóság azért is hasznos, mert az embereknek a pandémia miatt rengeteg pénze halmozódott fel a szállás- és szabad­időzsebekben, amit az eddigi járványügyi intézkedések miatt nem tudtak elkölteni. Most azonban a „halott pénz” is értelmet nyer, és hasznosabb dolgokra, élelmiszerre, ételekre költhetik el – fejtette ki véleményét az üzletvezető.

Gyakran költenek a kártyáról

Kovács Rebekának is van pihenőkártyája, nagyon örül, hogy a munkáltatójától megkapja ezt a béren kívüli juttatást. – Általában a szállás- és vendéglátás-alszámla között osztom meg a felhasználható keretet, ebből fedezem a nyaralás egyes költségeit, továbbá éttermekből is gyakran rendelek. Most takarékoskodom, mert az idén lesz az esküvőm, és ott is elfogadják a SZÉP-kártyát. Ezt a keretet egy „ajándéknak” tekintem: ha nem lenne pihenőkártyám, nem hiszem, hogy ilyen gyakran rendelném étteremből az ebédemet. Nagyon örülök, hogy átjárhatóvá tették a zsebeket, mivel van egy kis összeg a szabadidő-alszámlámon, amit május 31-éig el kellett volna költenem. Ezt a jelen helyzetben nehéz lenne felhasználni, mert zárva vannak a színházak és az állatkertek is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában