Nyíregyháza

2021.05.19. 17:14

Dombormű készült Sitku Ernő emlékére

Május 22-én lesz egy éve, hogy elhunyt Sitku Ernő, a magyar kosárlabdázás és Nyíregyháza sportjának kiemelkedő alakja.

MK

Fotó: [email protected] +36305431120

Sitku Ernő tiszteletére dombormű készült, a Bujtosi Városliget kosárpályáját pedig róla nevezték el.

Vannak olyan események, amik ha megtörténnek, szíven ütik az embert, s úgy megmarad az emlékezetében, hogy bármikor képes felidézni a pillanatot, amikor megtudta a hírt. Sokaknak ilyen volt 2020. május 22-én Sitku Ernő halálhíre. Nyíregyháza azóta is igyekszik méltó módon emléket állítani az egykori kiváló kosárlabdázónak és sportvezetőnek, a tragikus évforduló közeledtével sincs ez másként.

Életpályamodellt alkotott

Szerda délután ünnepélyesen felavatták a Sitku Ernő Kosárligetet. A Bujtosi Városligetben 2014-ben épült kosárlabdapálya a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége (MKOSZ) támogatásával, tízmillió forintos beruházás keretein belül új, műanyag borítást kapott, a játéktér a legendás kosárlabdázó nevét viseli a továbbiakban. Szombattól kezdve minden év május 22-én 3x3-as kosárlabdatornát rendeznek a bujtosi pályán.

A Continental Aréna nagy parkoló felőli előtere egy emlékművel gazdagodott.

Ugyancsak szerdán leplezték le Turi Török Tibor szobrászművész alkotását, Sitku Ernő domborművét. Az eseményen jelen volt Sitku Ernő családja, és beszédet mondott dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere, valamint Szalay Ferenc, az MKOSZ elnöke.

– Sitku Ernő 2017-ben nem véletlenül kapta meg a Kovács (Bütyök) József-díjat, hiszen visszavonulása után Nyíregyházán dolgozott, sportolói életpályamodellt alkotott meg, ami nem feltétlenül csak a kosárlabdára vonatkozott – fogalmazott dr. Kovács Ferenc.

– Örömmel látom, hogy a kosárlabdapályát sokan használják, az is egy vonzerő lesz, hogy Sitku Ernőről neveztük el, az emlékmű pedig méltó emléket állít annak az embernek, akit mindig példaképként tudunk állítani bárki elé.

A sportág fontos alakja

A 48 évesen elhunyt kosárlabda-legenda 149-szer ölthette magára a címeres mezt, a válogatottal Európa-bajnokságon szerepelt, 4-szeres magyar bajnok, és 2012-ben beválasztották az MKOSZ Halhatatlanjai közé.

– Sportolóként, edzőként és emberként is a legnagyobbak közé tartozott – vette át a szót dr. Szabó Tünde. – Ha megnézzük a példaértékű pályafutását, akkor újra és újra láthatjuk, milyen fontos szerepelt töltött be a magyar kosárlabda sportágban. Élete volt a sport iránti feltétlen alázat, a csapattársak és az ellenfelek tisztelete, mindig

előtérbe helyezte, hogy ezt átadja a fiataloknak. Életútjára méltán lehetnek büszkék szerettei, csapattársai, munkatársai és városa is. Emlékét, odaadását és szellemiségét

továbbra is őrizzük, így válik ő igazi halhatatlanná.

Pótolhatatlan szellemiség

Szalay Ferenc is Sitku Ernő utánpótlásért végzett munkáját emelte ki.

– Villámcsapásszerű volt, amikor az ember megtudta a borzasztó hírt, hiszen egy életerős, nagyon aktív és jó szándékú fiatalembert veszítettünk el – emlékezett meg

az MKOSZ elnöke.

– Meghatározó alakja volt a magyar kosárlabdának, nemcsak a 149-szeres válogatottság miatt, hanem azért is, mert a szívében ott volt a sportág. Mindig az a kérdés foglalkoztatta: hogyan lehet a gyerekekkel úgy dolgozni, hogy arra a szintre jussanak el, mint ő. Azon dolgozott, hogyan lehet úgy összekapcsolni a tanulást és a sportot, hogy az ember a pályafutása befejeztével is helytálljon. Hogy mennyire fontos volt a szerepe, mutatja, hogy még mindig nem változtattunk helyette elnökségi tagot, mert csak olyan jöhet, aki legalább olyan szinten képviseli ezt a sportágat, mint Ernő. Az ember kijár a temetőbe, elmorzsol néhány könnyet, leteszi a virágot, de a virágot egy nagyobb családnak is le kell tennie: Nyíregyházának és az országnak, mert Ernő kiérdemelte. Köszönöm Nyíregyházának, hogy szeretné az emlékét örökre megőrizni!

MK

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában