Kállósemjén

2021.05.25. 16:21

Kállósemjéni életképek hamarosan Kállósemjénben

2018. május elsején hivatalosan is elindult egy hároméves kezdeményezés Kállósemjénben. Pontosabban egy hároméves projekt az EFOP 1.5.3.-16-2017-00119-es azonosítószámú, „A cél közös, együtt a jövőnkért!” című projekt. Ennek része volt az a kezdeményezés, mely egy nagyszerű könyv szerkesztését és kiadását célozta meg, ami hitelesen mutathatja be Kállósemjén utolsó 100 évét.

Korábban már jelent meg könyv Kállósemjénről. Akkor miért van szükség egy újabb könyvre? Mi a könyv célja? Kérdezhetné bárki. A könyv célja az, hogy valós interjúkon, idősek hiteles emlékezései alapján leírt tények összessége adjon egy világosabb képet a falu múltjáról, az itt élt emberekről az utóbbi 100 évben. A könyv nem tudományos publikációként, helyette sok – sok fotóval illusztrált olvasmányként kerül majd az olvasók kezébe. Ezen belül szeretnénk bemutatni azokat a történeteket, melyeket sokan nem, vagy egyáltalán nem ismernek. Szeretnénk bemutatni a helyiekre jellemző szokásokat, olyan folyamatokat megismertetni a múltból, melyek összességében tették Kállósemjénivé az itt élőket.

Nem könnyű feladat ez. Egy könyv megszerkesztése, tartalmának összeállítása, ehhez a hiteles források megkeresése, a felhasznált hivatkozások hitelességének megőrzésével, mindez jelentős kihívás. Szerencsére olyan stáb dolgozik a könyvön jelenleg is, akik ezt tudják, és meg tudnak felelni ezeknek az elvárásoknak. Lipcsei Miklósné volt iskolaigazgató helyettes, Pisákné Páll Ilona címzetes főjegyző, és Pisák Ágnes önkéntes, akik már évekkel ezelőtt előkészítő – gyűjtőmunkába kezdtek a könyvvel kapcsolatban.

A szerkesztők kiváló helyismerettel rendelkeznek. A leghitelesebb emberek, főként időskorúak, (adatközlők) megtalálása volt a cél, hiszen csak olyan emberektől származó információkat rögzíthettek, melyek alátámasztása megfelelő szinten biztosítottnak látszott. Számos interjú, hangfelvétel készült, korabeli fotók kerültek elő, melyet szelektálni kellett. A könyv több fejezetből fog összeállni, melyek között a civilek, családok, helyi gazdasági viszonyok, településfejlesztés, oktatás és egyházi információk is megjelennek a múltból. A szerkesztők célja az is, hogy, néprajzi dokumentumként is hiteles legyen, hiszen a lakosság jelenlegi összetétele, a helyi szokások, és település szerepvállalása a térségben mind-mind a múltban történtek miatt váltak olyanná, amilyennek ma látjuk a falut.

A könyv Kállósemjénben 2021. augusztus 20-án kerülhet elsőként a kállósemjéniek kezébe. Azt gondoljuk, hogy azok számára, akik a történelmet írták, de az adatközlők, megkérdezettek, és a könyv elkészítőinek is egyaránt felemelő érzés lesz a könyv megjelenése. A megjelenés napja a magyar államalapítás emlékének napja, mely teret ad emellett a Hagyományőrző napnak, és a Hazahívó találkozójának.

A könyv írói, szerkesztői nevében bízunk abban, hogy a kállósemjéniek várják már azt a napot, amikor kezükbe vehetik a Kállósemjéni életképek című könyvet. Azt a könyvet, melynek igazán izgalmas lesz az olvasása, és az abban található nagy mennyiségű fotók böngészése.

PR-cikk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában