Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.05.06. 14:00

Kincset érhet az egy százalék

Még május 20-áig dönthetünk arról, melyik civil szervezetnek ajánljuk fel adónk egy százalékát.

KM

Jó helyre megy – ezzel a szlogennel buzdít mindenkit országszerte a Miniszterelnökség és a civil közösségi szolgáltatóközpontok hálózata arra, hogy döntsön a személyi jövedelemadó civil 1 százalékának felajánlásáról. A választás fontosságáról több tájékoztató videót is készítettek.

Még van időnk dönteni

– Az elmúlt egy évben, a világjárvány alatt a civilek fantasztikus munkát végeztek a közéletben, honfitársaink segítésében, az egészségügyben és a szociális területeken egyaránt – mondta el az egyik felvételen Szalay-Bobrovniczky Vince civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár.

– A civil szervezetek rengeteg terhet vesznek le az állam válláról, ezért nagyon fontos, hogy munkájukat az adónk 1 százalékának felajánlásával is tudjuk segíteni. Bár ezek az összegek egy állami ­elosztórendszeren keresztül akkor is a civil szférában hasznosulnak, ha nem döntünk a felajánlásukról, mégis arra biztatok mindenkit, hogy direkt módon támogasson egy kiválasztott szervezetet.

Az államtitkár hozzátette: hazánkban körülbelül hatvanezer aktív civil szervezet működik, melyek állami támogatása látványosan megnövekedett az elmúlt években. Szalay-­Bobrovniczky Vince szerint kiemelten fontos, hogy a civilek folytatni tudják munkájukat – és nemcsak a járványhelyzettel kapcsolatban, hanem az élet minden területén, legyen szó a sportról, a kultúráról vagy éppen az oktatásról. A személyi jövedelemadónk 1 százalékáról május 20-ig ­rendelkezhetünk, a különböző szervezetek munkájáról pedig a civil.info.hu weboldalon tudhatunk meg többet.

Az országos kampányhoz több ismert személyiség, például Miklósa Erika opera-énekesnő és Ördög Nóra televíziós műsorvezető is csatlakozott. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Civil Közösségi Szolgáltató Központ Pregitzer Fruzsina Jászai Mari-díjas színésznővel, illetve több megyei civil szervezet vezetőjével készített egy kisfilmet, melyből kiderül, hogy adónk 1 százalékával számos megyei kezdeményezést is támogathatunk, ezzel is segítve saját közösségeinket.

– Ez a lehetőség egy igazi hungarikumnak számít. A civil szervezeteknek az 1996-os törvényi szabályozás alapján 1997-től, az egyházaknak pedig 1998-tól ajánlhatunk fel 1-1 százalékot a személyi jövedelemadónkból – mondta el lapunknak Kiss András, a Hierotheosz Egyesület főtitkára. – Ez egy kiváló lehetőség arra, hogy az állampolgárok kifejezhessék szolidaritásukat és társadalmi felelősségvállalásukat egyéni és közösségi szinten egyaránt, valamint arra, hogy erősíthessük a hazai civil közösségek hálózatát.

Minden segítség számít

Kiss András kiemelte: a megyei videóban számos helyi civil szervezet mutatta be a munkáját, többek között a nyírteleki Kedvesház, a kálmánházi Segítő Kéz Alapítvány és a vásárosnaményi BIKSZE vezetői buzdíta­nak mindenkit arra, hogy május végéig nyilatkozzanak adójuk 1 százalékának felajánlásáról.

– Bemutatásukkal arra akartuk felhívni a figyelmet, hogy ez egy olyan ügy, amely minden helyi közösséget érint – tette hozzá.

– Bár az ország bármely területén működő szervezetnek felajánlhatjuk ezt az összeget, fontos arra is gondolnunk, hogy minden településen találunk olyan kezdeményezést, melynek segíthetjük a működését. A megyei civil közösségi szolgáltatóközpontot fenntartó Hierotheosz Egyesület is fogad 1 százalékos felajánlásokat, de számunkra minden egyes támogatás ugyanolyan fontos, bárhová is kerüljön – legyen szó egy rozsályi, egy fényeslitkei, egy tiszavasvári vagy éppen egy nyíregyházi szervezetről. Ez az akció behálózza az egész országot, és az összefogás erejéről szól. Mint ahogyan Kölcsey Ferenc írta a Parainesis című művében: „Mit ér egy csepp víz? De milliomonként egyesült cseppek megdöbbentő erőt fejtenek ki.” Úgy gondolom, hogy ugyanez igaz az 1 százalékokra: amikor akár több száz embertől érkezik egy-egy felajánlás, azzal már nagy eredményeket érhet el egy közösség.

Azoknak a civil szervezeteknek a teljes listája, melyeknek felajánlhatjuk a személyes 1 százalékunkat, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapján elérhető, illetve a megyei egyesületekről és alapítványokról a szabolcs-cic.hu weboldalon tájékozódhatunk.

Borítókép: A nyírteleki Kedvesház lakói is szívesen fogadják az 1 százalékos felajánlásokat | Fotó: Batári Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában