Nyíregyháza

2021.06.29. 19:48

Egészségügyi dolgozókat tüntettek ki a Semmelweis-napi ünnepségen

A Jósa András Oktatókórházban nincs már olyan covidos beteg, akik intenzív ellátást igényel.

Fotó: Pusztai Sándor

– A koronavírus-járvány még tart, nem csillapodhat a figyelmünk, folyamatosan azon kell dolgoznunk, hogy gyanú esetén a megfelelő izolálással, terápiával a betegeinket diagnosztizáljuk és ellássuk – mondta dr. Szondi Zita.

– Jelenleg húsz alatt van a kórházban ápolt koronavírusos betegek száma és június 23-án az intenzív osztályról negatív eredménnyel az utolsó beteget is más osztályra helyezhettük át. A kapacitásokat készenlétben tartjuk és folytatjuk az oltási tevékenységet is. Az elmúlt év rendkívül nagy kitartást és elhivatottságot igényelt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház minden dolgozójától. Ezzel tudtuk elérni, hogy bár voltak fájdalmas veszteségeink, a járvány elleni harcban eredményeket, sikereket értünk el. Ma őket ünnepeljük, és azok vehetnek át kitüntetést és elismerést, akik kiemelkedő munkát végeztek a járvány elleni védekezés szervezésében, irányították a kollégáikat – fogalmazott a Semmelweis-napi ünnepségen a főigazgató

– Nem volt szusszanásnyi időnk, mindig újabb feladatot dobott elénk a világjárvány, nem 8-12, hanem sokszor 14-16-18 órás volt a munkaidő. December 26-án kezdtük meg az oltást, s azóta nem volt olyan nap, amikor ne oltottunk volna. Minden meg kellett szervezni, összehangolni, hogy újabb és újabb Covid-részlegeket nyissunk meg, ne álljon le a betegellátás és az oltás is zökkenőmentes legyen – igyekezett összefoglalni Pap Judit, a Jósa András Oktatókórház ápolási igazgatóhelyettese, milyen kihívások elé állította a pandémia a kórház minden dolgozóját függetlenül attól, hogy mely területen dolgozik, mert mindenki a csapat tagja.

Tudás, lelkiismeretesség

– A világjárványokról a tankönyvekből tanultunk, nem számítottunk arra, hogy ilyen helyzetben kell majd emberfeletti erőfeszítéssel helyt állnunk, gyógyítani a betegeket. Csak úgy voltunk képesek nap mint nap újult erővel harcba szállni a vírussal, hogy egymást segítettük, erősítettük. Figyeltük, hogy kinek van szüksége plusz támogatásra, az ápolási vezetők pedig ott voltak, amikor más osztályról irányítottak át ápolókat az intenzívre – avatott a munkájukba Pap Judit, s ha kellett, ők is tolták az ágyat, vitték a beteget, nem számított a titulus.

– Nem eshettünk kétségbe, a feladat lebegett a szemünk előtt. Megoldani mindent úgy, hogy a betegnek és az adott helyzetben a munkatársainknak is jó legyen – említette a szakember, aki 25 éve dolgozik a kórházban, a gyermekosztály osztályvezető főnővére és 2010 óta szakmacsoport-vezető ápoló is. – Ez a csapat bizonyította, hogy emberileg, szakmailag kiválóan felkészült és bármilyen nehéz helyzetben példásan helyt áll – ismerte el a dolgozók tudást, lelkiismeretességét Pap Judit, s egyike volt azoknak, akik a keddi Semmelweis-napi ünnepségen kitüntetést vehettek át kiemelkedő munkájukért.

A köszönet szavai

Hagyomány, hogy a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház július elsején, Semmelweis Ignác születésnapján, az egészségügy legnagyobb ünnepén kitünteti a példamutató munkát végző munkatársakat.

– Rendhagyó, nehézségekkel és kihívásokkal teli év után rendhagyó módon most elsősorban azokat a vezetőket ismerjük el, akik koordinálták, irányították és szervezték a koronavírus-elleni harcot – hangsúlyozta köszöntőjében dr. Szondi Zita főigazgató.

– A korábbi kitartó munkától sokkal többet, sokkal jobban, sokkal nagyobb odaadással kellett dolgozni ahhoz, hogy a vírust le tudjuk győzni. A harc hullámok hozta csatákból állt, a sikert a megmentett élet jelentette, és kudarcként éltünk meg minden elvesztett embert. Adjon erőt az, hogy nagyon sokan voltak, akik gyógyultan, boldogan mehettek haza a kórházból – fogalmazott. – A járvány elleni munkánk, az oltásai tevékenységünk nem volt hiábavaló, s reméljük, ősszel már nem csak a Coviddal kell majd foglalkoznunk, hanem a gyógyítás egyéb területeire koncentrálhatunk – tette hozzá.

Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke a megye lakosságának nevében mondott köszöntet a pandémia alatt nyújtott példást helytállásáért valamennyi, egészségügyi és egészségügyben dolgozónak.

– A hivatásukért, az emberek megmentéséért végezték a munkájukat, példátlan helyzetben, túlterhelve, példás lelkiismeretességgel. Emberi tragédiáknak, csodáknak, gyógyulásoknak és megmeneküléseknek voltak a szemtanúi – mondta. Ugyancsak a hála szavaival kezdte köszöntőjét dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere is, aki a kitartást, szakmai felkészültséget emelte ki, és emlékeztetett rá, a példás helytállás ellenére hatalmas veszteségei vannak az országnak, a városnak és az embereknek is.

– Jó érzés, hogy számíthatunk önökre, önök is számíthatnak Nyíregyházára, az önkormányzatra, vállalkozókra, civil szervezetekre, a város lakóira.

Dr. Szűcs Attila orvosigazgató ünnepi beszédében elevenítette fel Semmelweis Ignác munkásságát, hogyan fedezte fel a gyermekágyi láz okát, a fertőzés átvitelének eszközét és a megelőzés módját. – A betegbiztonság alapjait teremtette meg, ennek a koronavírus-járványban is örökké érvényes üzenete volt és marad. Egy alapelvünk volt, beteg a járvány idején sem maradhat ellátatlanul, s ezt teljesítettük, a felmerülő nehézségek ellenére is – mondta, és hozzátette: mindenkire szükség volt és szükség van ma is, dolgozzon akár a betegellátás első vonalában, akár a háttérszolgáltatásban.

Új struktúra két nap alatt

– A normál kórházi működést kellett két nap alatt átállítani a teljes Covid-ellátásra. Megszüntettünk hagyományos osztályszerkezetet, új struktúrát kellett kialakítani és közben tanulni a betegséget – mondta a kihívásokról dr. Kovács Gábor, telephelyi orvosigazgató-helyettes, a fehérgyarmati intenzív osztály vezetője. – Szakmailag és emberileg is nagy kihívás volt, olyan dolgozók álltak helyt, akik nem ezen az intenzív szakterületen dolgoztak.

– Csaknem 200 beteget láttunk el csak az ITO-n, és országos viszonylatban is nagyon alacsony volt a mortalitási mutatónk, ami a magas színvonalú szakmai munkának köszönhető, s ebben más tagkórházak intenzív-terápiás orvosai is részt vettek, megerősítve ezzel a meglévő kapcsolatokat.

BM


Az idei kitüntetettek

Kitüntetés vett át Bihari István, dr. Bíró Enikő Ilona, dr. Bodó László, dr. Erdélyi Ágnes, dr. Farszki Éva, dr. Ferencz Lívia, dr. Francz Monika, dr. Kirilla Magdolna, dr. Kovács Gábor, Kozma Kinga, Kőrösi Ildikó, dr. Kukuly Miklós, Láposiné Siska Marianna, dr. László Ágnes, dr. Leszkoven János, Lippai József, dr. Misák Viktor, dr. Oroszlán Klára, dr. Oszicsánszky Mihály, Paczári Dániel, Pap Judit, Papp Gábor László, Papp Marianna, dr. Pálffy Zsuzsa, dr. Polocsányi Béla, Sándor József, Somogyi Éva, dr. Szabó Sándor, Szemcsák Erzsébet, dr. Tóth Erzsébet, dr. Tóth Julianna, dr. Varga Dóra.

Elismerést kapott: dr. Bajnayné Kiss Katalin, Balsa József, dr. Enyedy Andrea, Gyimesi Gábor Jávor Pál, dr. Olajosné Szelkó Katalin, Ress Andrea, Szabóné Oláh Zsuzsanna, Takácsné Horváth Ágnes, Virág Jánosné.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában