Közgyűlés

2021.06.24. 13:41

Több milliárdos többlettámogatások

Nyolc hónap után ülésezett ismét a megyeszékhely képviselő testülete csütörtökön.

Fotó: Dodó Ferenc

A pandémia idején felborult a megszokott rend, a nyíregyházi közgyűlés tagjai nyolc hónapon keresztül nem találkoztak a városháza Krúdy-termében. A veszélyhelyzetben dr. Kovács Ferenc, a megyeszékhely polgármestere sok olyan fontos döntést hozott meg, ami a lakosok javát, komfortérzetének növelését szolgálta.

Először az áprilisban tragikus hirtelenséggel elhunyt Lövei Csabáról emlékeztek meg: a testületi tagok egyperces néma főhajtással tisztelegtek a Szövetségben Nyíregyházáért képviselője előtt, és egy-egy szál virágot helyeztek el a korábbi helyénél.

Dr. Kovács Ferenc megerősítette, hogy a Nyíregyházán 2008 óta jelen lévő Lego Manufacturing Kft. 5,85 milliárd forintos állami támogatással 53 milliárd forintból bővíti az üzemét, a fejlesztéssel 250 új munkahelyet hoznak létre. Országos viszonylatban értéke alapján a Lego beruházása a harmadik legjelentősebb az ideiek közül, és a dán vállalatcsoport a második legjelentősebb üzemét gyárát építi ki 2023-ig, az üzem területe több mint 70 ezer négyzetméterrel gyarapodik.

– Az önkormányzat 62,25 hektár területet vásárolt a déli ipari park bővítésére, készen állunk a cégek, a vállalkozások fogadására – közölte, majd számos bejelentést tett:

– Egy Európában is egyedülálló új attrakció készül a Nyíregyházi Állatparkban. A 6,3 milliárd forintba kerülő Jégkorszak 3,2 milliárd forintos kormányzati támogatásban részesült. A nemrég átadott India-ház madárröptéjére 443 millió forint pluszforrás áll rendelkezésre. A folyamatban lévő sóstógyógyfürdői fejlesztésre az eddigi támogatáson túl 452 millió forint érkezett. A kulturális negyedben a volt tiszti klub helyén található, hamarosan átadandó Szindbád kulturális komplexum eszközbeszerzésre 190 millió forint többlettámogatáshoz jutott. A Nyíregyházi Foglalkoztatási Paktum 300 millió forint pluszhoz jutott a tevékenységéhez.

Egyhangúlag elfogadta a testület a Nyíregyházi Katasztrófavédelmi Kirendeltség 2020-as tevékenységéről szóló beszámolót, amit szokás szerint szuggesztív rövidfilmmel illusztráltak. A nyílt ülés 28 napirendi pontja között sok pályázatról, fejlesztésről, beruházásról döntöttek a képviselő testület tagjai. Ezeknek a részleteiről oldalakon át lehetne írni, korábban is beszámoltunk már róluk külön és a jövőben is hírt adunk majd a friss fejleményekről.

– Nyíregyházán olyan mértékű változások mennek végbe, amire korábban még soha nem volt példa. Jelenleg is egyszerre kilencven fejlesztési projektünk van folyamatban, ehhez nem kell különösebb kommentár. Az elmúlt években 179 utca újult vagy épült meg 87 kilométeren és rengeteg csomópont, körforgalom készült az utóbbi évtizedben. Hol volt ilyen korábban? A mostani polgármesteri ciklus egyik prioritása a színvonalas munkahelyteremtéssel járó gazdaságfejlesztés – jegyezte meg dr. Kovács Ferenc polgármester.

Megújuló csomópontok

Az elmúlt években 13 új körforgalom épült, és 3 csomópontot fejlesztettek. A Kállói út–Tünde utcai körforgalom várhatóan szeptemberre készül el. A Tiszavasvári úti felüljáró a Magyar Közút beruházásában jövő nyárig tart. Pozitív támogatói döntéssel bír a Tiszavasvári út–Derkovits utca csomópontjának fejlesztése. Nemsokára elkezdődhet a Kótaji út–Stadion utca körforgalmú csomópont építése. Rendelkezésre áll a forrás a Belsõ körút–László utca kereszteződésben a jelzőlámpás csomópont kiépítéséhez.

Turisztikai céllal is fejlesztik a múzeumot

Jövőre elkészülhet a Jósa András Múzeum turisztikai célú fejlesztése. A beruházásban sor kerülhet a helyi védelem alatt álló épület rekonstrukciójára, energiahatékonysági intézkedésekre, akadálymentesítésre, a turistafogadás feltételeinek kialakítására, a kiállító- és bemutatóterek, többfunkciós helyiségek kialakítására, meglévők korszerűsítésére.

Mesekert-varázslat a sóstói skanzenban

Mesekert szabadidős élményparkot akarnak létrehozni a Sóstói Múzeumfaluban a következő két év során.

A Mesekert révén a kisgyerekek és családjaik juthatnak egészen eredeti és egyedülálló élményekhez. Ez egy magyar mese- és animációs filmekre épülő, interaktív hatalmas „játszóház” lesz, ahol mesés környezetben oldódhatnak és töltődhetnek fel a gyerekek.

Kondiparkok és futópályák

A Nemzeti Szabadidős–Egészség és Sportpark Program III. ütemében készült el 9 új kondipark és 2 futópálya: a Széna téri, a Continental Arénánál lévő, a jósavárosi kettő, a Stadion utcai, a rozsrétszőlői és a kertvárosi után átadták Nyírszőlősön és a Malomkertben is a D típusú sportparkot, valamint két új, 200 méteres futókört is. Ezzel 27-re nőtt a nyíregyházi kondiparkok száma.

Még szebb lesz az üdülőparadicsom

Javában tart a sóstófejlesztési projekt kivitelezése. A komplex átalakítás jegyében szökõkútparkot alakítanak ki az élményfürdő előtt, kerékpárkölcsönző és szervizpont létesül, modern nyilvános illemhelyeket telepítenek, alaposan felfejlesztik a zöldfelületet, a játszóteret megújítják, lesz trambulinpark és sok új parkolóhellyel csalogatják az arra járókat. Mivel jelenleg néhány parkolóhely építési területté vált, az önkormányzat megnyitott egy parkolásra alkalmas területet a Sóstói Múzeumfalu mellett. A sóstói munkálatok előreláthatólag októberig tartanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában