vakáció

2021.06.15. 11:30

Új impulzusokat adnak a napközis táborok

Sok szülőnek okoz fejtörést nyáron a gyermekek nappali elhelyezése.

MI

Forrás: KM-archív

A koronavírus-járvány miatt korábban nem lehetett csoportos rendezvényeket tartani, a vírushelyzet javulásával és az intézkedések folyamatos enyhítésével azonban szabaddá vált az út a népszerű napközis táborok rendezése előtt is. A tanév végével sok szülőnek jelent gondot a gyerekek nappali elhelyezése, számukra hasznos időtöltés biztosítása, ezért egyre nagyobb az érdeklődés a táborok iránt.

Első a biztonság

Breuer Anita, a Logiscool ügyvezetője lapunknak elmondta, Magyarországon a szülők nagy része csak pár hét szabadságot tud kivenni, és még a nagyszülők segítségével sem tudják lefedni a teljes 11 hetes szünidőt, ezért a táborok fontos szerepet töltenek be a gyerekek nyári elhelyezésében.

– Tavaly a szülők kivártak, az idei év azonban meglepő fordulatot hozott: sokan már áprilisban lefoglalták a tábori helyeket a gyermekeik számára. Ez a pozitív hozzáállás a táborok májusi engedélyezését követően csak fokozódott. A szülők részéről tehát megvan a bizalom és az igény is a közösségi gyerekprogramok iránt – tudatta az ügyvezető, akit a biztonságos szervezésről is kérdeztünk.

Breuer Anita kiemelte, a Logiscool táboraiban – a többi szervezőhöz hasonlóan – is első a biztonság: csak igazoltan egészséges gyerekeket fogadnak, akik testhőmérés és kézfertőtlenítés után léphetnek be a tábor területére.

– Kizárólag egészséges, érvényes egészségügyi könyvvel rendelkező munkatárs vehet részt a táborszervezésben, és arra törekszünk, hogy minden kollégánk rendelkezzen oltással. A helyiségeket rendszeresen tisztítjuk, fertőtlenítjük, és csak kis létszámú csoportokkal dolgozunk. A szigorú higiéniai és biztonsági előírások betartása sok szervezőnek gondot okoz, hiszen ezek sok esetben a helyszínek átalakítását, kevesebb fogadható gyermeket, valamint a személyzet részéről megnövekedett munkaidő-ráfordítást jelentenek. Szeretnénk, hogy egy biztonságos, élményekkel és új tudással teli táborozással töltött nyara legyen a gyerekeknek az elmúlt hónapok megpróbáltatásai után – hangsúlyozta az ügyvezető.

A koronavírus-járvány sokakat az online térbe kényszerített, elterjedtebb lett a home office, és a tananyagot is digitálisan sajátították el a gyerekek. Bár elsőre furcsán hangozhat, a napközis táborok mellett megjelentek az online táborok is, melyekről Breuer Anita elmondta, először tavaly nyáron mutatkozott igény a szülők részéről a rendhagyó foglalkozásokra.

Segíti a szocializációt

– A napközis táborokban a gyerekek fél napot oktatással, fél napot szabadidős programokkal töltenek. Az online táborokban a gyerekek félnapos oktatáson vehetnek részt az otthonuk biztonságából, kis csoportokban, naponta három órán keresztül. E foglalkozások is rendkívül hasznosak, de úgy látjuk, a hagyományos napközis forma sokkal népszerűbb a szülők és a gyermekek körében – tette hozzá a programozóiskola vezetője.

A pandémia miatt a gyerekek sok időt töltöttek a négy fal között, távol az osztálytársaktól és a barátoktól, ami nem kedvez a szocializációjuknak.

Breuer Anita szerint a családban a gyerekeket kevésbé érik új impulzusok, az iskolai környezet pedig nagyon szabályozott, nincs lehetőség szabadon kipróbálni a közösségi élet különféle stratégiáit, amikre a táborok remek lehetőséget biztosítanak.

– Minden napközis foglalkozásról más-más hasznos leckét „visznek haza” arról, hogy kik ők, hogyan viszonyulnak másokhoz, és hogyan érdemes viselkedni egy közösségben. A gyerekek felszabadultabban, nyíltabban mennek el egy táborba, mint az iskolába, így könnyebben találnak új barátokat vagy akár a jövőbeni sikerüket meghatározó új érdeklődési kört is – ismertette a táborok előnyeit az ügyvezető, akitől azt is megtudtuk, európai viszonylatban is hosszúnak számít a hazai nyári szünet, ezért a szülőknek nagyon fontos, hogyan helyezik el napközben a csemetéjüket.

Élmezőnyben a szünidő

– A magyar intézkedésekhez hasonlóan egyre több országban engedélyezik a járványhelyzet függvényében az iskolaszünetekben a táborozást, de ezek jelentősége eltérő. Az európai gyerekek közül a legrövidebb nyara többek között a német, angol és francia gyerekeknek van: több mint hat hét. A korlátozások feloldása ezekben az országokban nem okoz olyan nehézséget a szülőknek, mint nálunk. Bulgáriában azonban 14–15 hétig tart a szünidő, és a hazai 11 héttel is az élmezőnyben vagyunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában