Nagyecsed

2021.07.09. 15:15

Tovább kell vinni a nemzeti örökségünket

Konferencia és fesztivál: megelevenedik a múlt és a hagyomány Nagyecseden.

Fotó:

Immár 400 éve, hogy Nagyecseden őrizték a Szent Koronát – a különleges történelmi eseményre emlékeztek pénteken a város református nagytemplomában. Az eseményen a Szent Korona hiteles másolatát fogadták, s egy konferencia keretében a kor történéseit is megidézték: dr. Kármán Gábor, a Magyar Tudományos Akadémia Történettudományi Intézetének tudományos munkatársa Bethlen Gábor királyságáról beszélt, dr. Németh Péter címzetes múzeumigazgató a korona ecsedi őrzését ismertette a jelenlévőkkel, míg dr. Tóth Gergely nemzeti jelképünk hűséges őrzőjéről, Révay Péterről mesélt a résztvevőknek.

Mint mondta, az országgyűlés akkoriban Pálffy István gróf pozsonyi és Révay Péter báró túróci főispánt választotta meg koronaőrnek. Révay Péter szorgalmasan intézte a korona ügyeit, munkája különösen Bethlen Gábor erdélyi fejedelem 1619 őszén indult felkelése idején vált fontossá.

Révay Péter munkássága igen érdekes fejezete a magyar történelemnek: bár a Habsburgokhoz volt hű, legfőbb kötelességének a korona biztonságát tekintette. Bethlen későbbi visszavonulásakor magával vitte a koronát, majd miután az országgyűlés az erdélyi fejedelmet királlyá akarta koronázni, Révay lemondott koronaőri tiszjéről. Bethlen azonban nem koronáztatta meg magát, s a koronaőr lemondását sem fogadta el. Nemzeti jelképünk előbb Zólyomba, majd Kassára, végül az ecsedi várba került.

Jelentős a vár kultusza

Kovács Lajos polgármester lapunknak elmondta, a városban nagyon erős a vár és az Ecsedi-láp kultusza, ezért régóta készülnek arra, hogy egy turisztikai projekt keretében egy nagyobb volumenű ásatással igazolják a vár létezését.

– A szakemberek egyértelműen kijelentették, hogy itt kell lennie a vár alapjainak. Bár a lerombolt építmény anyagát elhordták a különféle építkezésekre, de az kizárt, hogy több méter mélyre ástak volna, hogy az alapot is eltávolítsák. Úgy vélem, óriási kuriózum, hogy egykor nálunk őrizték a Szent Koronát, és a kutatásokkal arra is fényt deríthetnénk, hogy pontosan hol tárolták. Az bizonyos, hogy a vár főépületének kastélyába szállították az egykori koronaőrök – részletezte a polgármester, majd hozzátette: bízik benne, hogy a pandémia rávilágított, mennyire fontos a belföldi turizmus.

További részletek a Kelet-Magyarország holnapi számában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában