Máriapócs

2021.07.12. 15:55

Tükörsima aszfalton az autópályáig

Három különálló szakaszban, több mint 700 millió forintból újul meg a máriapócsi összekötő út.

Madárfütty, nyár és gőzölgő friss aszfalt. Három pozitív előjelű fogalom és tárgy, amelyek egyenként is képesek jókedvre deríteni az embert. Lapunk ezúttal leginkább a harmadik miatt látogatott el Máriapócs északi településtáblájához, hiszen a Magyar Falu Programnak köszönhetően egyre-másra újulnak meg a megye, illetve jelen esetben a 6-os számú választókerülethez tartozó települések útjai. Ottjártunkkor éppen a 4927-es számú összekötő utat járták a munkagépek. Ez az az útszakasz, amely a várost összeköti az M3-as autópályával, mutatta buszkén sajtótájékoztatóján a térség országgyűlési képviselője, dr. Simon Miklós, és Papp Bertalan, Máriapócs polgármestere.

Jönnek az újabb támogatások

A képviselő szokásához híven azt sem mulasztotta el felsorolni, hol dolgoznak másutt is a munkagépek. Jelenleg Balkány, Bököny és Téglás között is megújul egy útszakasz, de Ömbölyt, Érpatakot és Nyírbogátot érintően is folynak útfelújítások, illetve kezdődnek el hamarosan.

– Mindezek mellett újabb örömteli eredményről is beszámolhatok, ugyanis az elmúlt héten megtudtuk, hogy 23 település juthat pluszforráshoz belterületi útfelújításra, több mint 600 millió forint értékben. Ezen belül 14 települést a Belügyminisztérium támogat mintegy 300 millió forint értékben, 9 település pedig a Magyar Falu Program kedvezményezettje több mint 300 millió forint összköltséggel. De miért is fontos nekünk ez az éppen megújuló út, amelyen állunk? Mert része annak a szakasznak, amely összeköti a 471-es főutat az autópályával. Ebből a Nyírbogátról Kislétán át Máriapócsot elérő 4929-es számú út már elkészült, fennmaradt 6,5 kilométer az autópályáig, amely három lépcsőben valósul meg, ugyanis így tudtuk rá összeszedni a forrást – magyarázta dr. Simon Miklós.

Nagy forgalmú búcsú idején

Papp Bertalan, Máriapócs polgármestere mindezek után a köszönet hangján azt ecsetelte, mennyire fontos ez a beruházás a település számára, különösen a búcsú időszakában, amikor különösen nagy errefelé a forgalom.

– Amióta az utat megépítették, átfogó rekonstrukcióra nem emlékeszem, legfeljebb toldozták-foldozták, így meglehetősen balesetveszélyessé vált. Amit most Máriapócs kap, ugyanazt a hozzánk érkező több százezer hívő ember is kapja. Mint említettük, fennmarad két szakasz, de már ezek is a közbeszereztetés fázisában vannak, és a több mint 700 milliós összköltségnek mindannyian nagyon örülünk – fogalmazott a polgármester, megemlítve, hogy belterületi utakra – 15 százalékos önrész mellett – Máriapócs is nyert támogatást a Belügyminisztériumtól.

Végezetül azzal zárták, hogy a Magyar Falu Program a Fidesz-KDNP kormányának sikerprogramja, amivel minden település jól jár. Van ahol ugyanis kerékpárutat építenek, másutt közösségi tér újul meg, eszközöket vásárolnak vagy utat építenek. Minden településen megvalósul 3-4 beruházás, és ez mindenkinek jó.

MJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában