Nyíregyháza

2021.08.08. 11:30

Tudják, hogy szükség van a harmadik oltásra

A Sóstói Szivárvány Idősek Otthonában 95 százalékos az átoltottság.

BM

Dr. Gerzon Tamás beoltja a Sóstói Szivárvány Idősek Otthonának egyik lakóját | Fotó: Pusztai Sándor

Fotó:

Magyarországon mindenki, aki 4 hónapnál régebben kapta meg a második koronavírus elleni védőoltást, az EESZT-n regisztrálhat vagy a háziorvosánál jelentkezhet a harmadik adag vakcináért.

A nyíregyházi Sóstói Szivárvány Idősek Otthonában már oltják a lakókat, hetente 40-en vehetik fel a vakcinát. Vári Zoltán intézményvezető lapunknak elmondta, nagyon magas, 95 százalékos az átoltottság a bentlakók és a dolgozók körében.

– Január 4-e óta nem volt új koronavírus miatti megbetegedésünk. A tavaszi harmadik hullám csúcsát két oltás védelmében nyugodtan nézhettük végig – jegyezte meg az intézményvezető, aki örül annak, hogy a harmadik oltásra már az ellátottjaik több mint kétharmada bejelentkezett.

Sem őket, sem a családtagokat nem kellett ennek fontosságáról győzködni, tudják, hogy a vírusmutánsok okozta súlyos megbetegedéstől ez védheti meg mindannyiukat. Mindenki abból a vakcinából – Pfizer vagy Moderna – kap újabbat, amivel korábban beoltották.

– Fontosnak tartom az oltást, ezért nem is volt kérdés, hogy kérem a harmadikat is – mondta Szoták Mihályné, aki a református egyház fenntartásában működő Sóstói Szivárvány Idősek Otthonában csütörtökön kapta meg az újabb vakcinát. Juliska néni 8 éve él az otthonban, ahol jól érzi magát, de azt megjegyezte, nagyon nehéz időszak volt, amikor az óvintézkedések miatt teljesen lezártak mindent.

– Az udvarra sem volt szabad kimenni, csak az épületben tartózkodhattunk. Beszélgetéssel, tévézéssel telt az idő, én szeretek olvasni, most Danielle Steel könyvei a kedvenceim, de a krimiket is kedvelem – sorolta Juliska néni, aki végigsimított a karján, ott, ahová a vakcinát kapta.

– Most egy picit éreztem a szúrást, az első után bepirosodott a helye, ám hamar elmúlt. Szükség van az oltásra, hogy elkerüljük a súlyos betegséget, és ne zárjanak le megint mindent – foglalta össze, miért kérte a védőoltást. S nem csak ő, sok társa is.

Mind a dolgozóink, mind az ellátottjaink körében igen magas az átoltottság, több mint 95 százalékos, és ugyanilyen nagy számban kérik a harmadik oltást is

– ezt már Vári Zoltán intézményvezetőtől hallottuk.

A Tölgyes utcán 305, az Etel közben pedig 50 ember ápolásáról, ellátásáról gondoskodik a csaknem 200 munkatársuk.

Két oltás védelmében

– Az első három hullámra megpróbáltunk felkészülni és mindent előkészíteni, hogy távol tartsuk lakóinktól a betegséget. Bebizonyosodott: a legnagyobb igyekezetünk ellenére egy ekkora intézménynél elkerülhetetlen, hogy bekerüljön a vírus, és kialakuljon a járvány.

A fenntartónak és az államnak köszönhetően minden eszközünk megvolt a védekezéshez, ma pedig örömmel mondhatjuk: január 4-e óta nem volt új, koronavírus miatti megbetegedésünk.

– A tavaszi harmadik hullám csúcsát két oltás védelmében nyugodtan nézhettük végig – jegyezte meg az intézményvezető, és nem hallgatta el azt sem: egyértelművé vált, nincs teljes biztonság, nem lehet hátradőlni, de a védőoltással megelőzhető a súlyos, életveszélyes, de akár tragikus kimenetelű megbetegedés.

– Erre adhat garanciát a harmadik oltás. Hogy elkerüljön bennünket a negyedik hullám, vagy ha ide is ér, a lehető legkisebb kárt okozhassa – érvelt a védőoltás mellett Vári Zoltán. Beszélt arról is, hogy dr. Kiss Csaba háziorvossal, aki az intézmény orvosa is, arra a döntésre jutottak – az ajánlások alapján –, hogy az idős, gyengébb immunrendszerű bentlakóknak ismételten a korábban is kapott Pfizer- vagy Moderna-vakcinát adják, hetente 40-en kapják meg az oltást.

Magas átoltottság

– A lakók kétharmada már igényelte is az oltást, vannak, akiknél még nem telt el négy hónap a második dózis beadása óta, páran pedig a betegségük miatt nem olthatók – magyarázta az intézményvezető, hogy egyelőre miért nem 95 százalék körüli az arány. A dolgozóknak is javasolják a harmadik adag felvételét, főként a rájuk bízott emberek védelme érdekében.

Dr. Gerzon Tamás beoltja a Sóstói Szivárvány Idősek Otthonának egyik lakóját | Fotó: Pusztai Sándor

– A virológus szakemberektől azt halljuk, elkerülhetetlen, hogy hazánkba érjen a negyedik hullám, mi abban bízunk, hogy a 95 százalékot meghaladó átoltottság és az újabb vakcina komoly védelmet jelenthet az intézményünkben élőknek és a munkatársainknak – fogalmazott az intézményvezető.

Láttak nagyon beteg ellátottakat, súlyos fertőzésen átesett kollégákat, voltak veszteségek, átérezték, mit jelent a koronavírus és az a világméretű járvány, amit kiváltott. Az egészségügyben, a szociális ellátórendszerben dolgozók pedig minden elismerést megérdemelnek, hiszen egy nagyon sok kihívással teli, rendkívüli helyzetben álltak példásan helyt.

24 órás szolgálatban

– Mi is ápoltunk koronavírusos betegeket, sárga zónát alakítottunk ki a gyanús eseteknek, vörös zónába kerültek azok, akik megfertőződtek. Munkatársaink 24 órás szolgálatot vállaltak, pótolták azokat is, akiket a betegség miatt nélkülöznünk kellett – mondta a pandémia kihívásairól Paszternákné Bársony Szilvia.

A Sóstói Szivárvány Idősek Otthonának szakápolási és infekciókontroll-vezetője úgy véli, a nagyon súlyos szövődményeket, melyeket a vírusmutációk okozhatnak, csak megfelelő immunvédelemmel kerülhetik el, ehhez pedig szükség van a harmadik oltásra.

– Sem az ellátottjainkat, sem a családtagokat nem kell ennek fontosságáról győzködni. Mindannyian megtapasztalták, milyen fájdalmat jelent a személyes kapcsolat hiánya, hogy nem foghatták meg a családtagjuk, szerettük kezét, nem ölelhették meg egymást. Ezt a digitális kapcsolattartás nem pótolhatja.

Magas átoltottsággal talán nem kell újra ilyen nagyon szigorú intézkedéseket átélniük

– adott reményének hangot a szakápolás-vezető, aki megjegyezte, a legnehezebb időszakokban nem volt idejük arra gondolni, hogy mindezt hogyan bírják erővel. Most nagyon jó, hogy az élet visszatérhetett a régi, nyugodt kerékvágásába, de még nagyobb figyelemmel vigyáznak egymásra és az otthonban élőkre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában