Vérbe fojtott szabadság

2021.09.24. 18:37

Egy korszak krónikája

A 2006-os tüntetések véres részleteit mutatja be a Nyíregyházára érkezett tárlat.

KM

Fotó: DODO FERENC

Egy kamion hozta el a Vérbe fojtott szabadság című vándorkiállítást a szabolcsi megyeszékhelyre: a járműben megtekinthető tárlatot péntek délután nyitották meg az érdeklődők előtt az Országzászló téren. A kiállítást a Civil Összefogás Fórum indította útjára a Nemzeti Jogvédő Szolgálat kezdeményezésére és szakmai közreműködésével az őszödi beszéd kiszivárgásának tizenötödik évfordulóján.

Bejárja az országot

A tárlaton videófelvételeken, korabeli képeken, rendőrségi eszközökön, tablókon és dokumentumokon keresztül mutatják be a 2006. szeptember 17-én kirobbant tüntetéssorozatot, amelyen az akkori Gyurcsány Ferenc vezette hatalom irányította rendőrterrornak több mint kétszáz civil sérültje volt.

Fotó: Szarka Lajos

A kiállítás anyagát elsőként Budapesten lehetett megtekinteni szeptember 18-án és 19-én, majd a tárlat elindult, hogy bejárja az egész országot. Az állomások közül Eger, Tiszavasvári és Debrecen után Nyíregyháza a negyedik helyszín.

A Gyurcsány-korszak végére a város teljes működése veszélybe került, emellett a fejlesztések hiánya jellemezte a megyeszékhelyt

– emlékezett vissza a kiállításon bemutatott időszakra dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere.

– Az a néhány beruházás, amelybe belekezdett az előző városvezetés, nem feleltek meg a pályázati feltételeknek, ráment két évünk, mire mindent helyrehoztunk. Csak 2013 nyarára tudott az önkormányzat kilábalni az adósságból a kormány segítségével. Mára eljuthattunk odáig, hogy Nyíregyháza rálépett a fejlődés útjára, egy erős közösség épül és ez év elején az ország második legboldogabb városa lett – említett meg egy idei, az emberek közérzetére vonatkozó felmérést a városvezető.

Szombat estig marad

– Káoszt és csődöt hagyott az országra a Gyurcsány- és a Bajnai-kormány – idézte fel dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő.

Ez a kiállítás arra emlékeztet, hogyan támadták meg a békés polgárokat 2006 őszén, hiszen az akkori hatalom adta ki a parancsot a tüntetéseken tapasztalt rendőri brutalitásra. Egy nyíregyházi polgártársunk is megsérült akkoriban, a lábán érte gumilövedék.

Az országgyűlési képviselő hozzátette: nem szabad hagynunk, hogy ez a korszak visszatérjen. Ez a kiállítás pedig abban segít, hogy azok is megismerjék 2006 eseményeit, akik akkoriban még nagyon fiatalok vagy gyerekek voltak, ma azonban már választópolgárok.

– A Fidesz aktivistái és szimpatizánsai városszerte gyűjtik az aláírásokat a Stop Gyurcsány! Stop Karácsony petícióhoz – mondta el a kamion raktere előtt állva Halkóné dr. Rudolf Éva, a kormánypárt nyíregyházi szervezetének elnöke.

Az a célunk, hogy útját álljuk egy újabb olyan időszaknak, amelynek a részleteit most ezen a tárlaton is láthatjuk, hiszen a Gyurcsány-korszakkal ellentétben az elmúlt években mindenki saját bőrén is megtapasztalhatja a jelenlegi kormány pozitív intézkedéseit, amelyek a gyermeket nevelő családok, a nyugdíjasok és mindannyiunk jólétét szolgálják.

A Vérbe fojtott szabadság című vándorkiállítás Nyíregyházán szeptember 25-én, szombaton is megtekinthető, 16-tól 20 óráig várják az érdeklődőket.

Fotó: Szarka Lajos

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában