Nyíregyháza

2021.09.23. 14:00

Erre használná a testünkbe épített chipet Luca, a nyíregyházi diáklány

Mi lenne, ha valóban minden ember testében lenne egy chip?

KM

Díjátadó ünnepséget rendeztek a napokban Budapesten a Magyar Tudományos Akadémián.

A jutalmazottak között volt Laza Luca, a nyíregyházi Szent Imre Katolikus Gimnázium, Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Kollégium, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola 11.a osztályos tanulója is. A diáklány érdeklődésünkre elmesélte, mivel is érdemelte ki, hogy részt vehetett az ünnepélyes eredményhirdetésen.

Rizsszem méretű kis eszköz

– Osztályfőnökömtől, Csernyus Enikőtől 2020 tavaszán hallottam a Gábor Dénes-ösztöndíjról. A NOVOFER Alapítvány pályázatai tudományos elméleteken alapuló, jövőt építő gondolatokat várnak a jelentkezőktől. Tavaly „Világjárvány idején” címmel 3 témakörben várták a pályamunkákat – tájékoztatta lapunkat Laza Luca.

– Az én dolgozatom címe ez volt: „Mire tanít és hogyan alakít bennünket a koronavírus-járvány elleni küzdelem?” Rendkívül érdekesnek tartottam a témát. A dolgozatomban írtam a világjárvány kialakulásáról, a karanténról, az egészségügy és a média jelentőségéről, a kormány védekezési munkájáról, a tévhitekről és a mikrochip lehetséges felhasználásáról. Elgondolkodtam azon, mi lenne, ha valóban minden ember testében lenne egy chip. Sok mindent tud már ez a technológia, de ennek a rizsszem méretű kis eszköznek még nincs olyan funkciója, mint ami többet tudna egy mobiltelefonnál.

Oklevél és jutalomkönyv

– Az én elméletem szerint egy ilyen eszközt számtalan jó dologra lehetne használni és ezek helyettesíthetnének megannyi dokumentációt, ügyintézést. A bűnmegelőzéstől az egészségügyi adatokon át az élet sok egyéb területén használható lehetne.

– A dolgozatomat elismerésben részesítették, az ünnepélyes díjátadás a Magyar Tudományos Akadémián volt. Az elismerő oklevelet és a jutalomkönyvet az alapítvány kuratóriumi elnökétől, dr. Bendzsel Miklóstól vehettem át.

– Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével dr. Merkely Béla professzor, a Semmelweis Egyetem Kardiológiai Központjának igazgatója, a Semmelweis Egyetem rektora, a Magyar Tudományos Akadémia doktora. Köszönöm a támogatást és a segítséget édesanyámnak, keresztanyámnak és az osztályfőnökömnek is. Bátorítok mindenkit, hogy éljen a felkínált lehetőségekkel, legyen aktív és kreatív!

– Az ünnepség után hálaadásra mentünk a Szent István-bazilikába, majd megtekintettük az altemplomban a KÁMME kiállítását és a „Szent István öröksége” című kiállítást. Ezeket a képzőművészeti kiállításokat a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz kapcsolódóan rendezték meg – tette hozzá Laza Luca.

Borítókép: Laza Luca a budapesti eredményhirdetésen | Fotó: Csernyus Enikő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában