fontos a munkájuk

2021.09.16. 07:00

Iskolaőrök – békés problémamegoldók

Egy év alatt bebizonyosodott, fontos az iskolaőrök munkája.

20200914 Sirok fotó: Huszár Márk - HM - Heves Megyei Hírlap Tóth Csaba Gábor iskolarendőr a siroki Országh Kristóf Általános Iskolában.

Fotó: Huszár Márk

Elmúltak az egy évvel ezelőtti ellenérzések, az iskolaőrök megbecsült és elismert tagjai lettek az általános és középiskoláknak, ahol elsődleges feladatuk a rend megőrzése, a konfliktusok megelőzése, a nézeteltérések békés rendezése. Megyénk 29 iskolájában teljesítenek szolgálatot az egyenruhások, akik a rendőrség dolgozói, fegyverrel nem, de kényszerítőeszközzel rendelkeznek.

– Eddig a megyében egyetlen alkalommal sem volt arra szükség, hogy ezt használják is – mondta lapunknak dr. Kovács Attila alezredes, s megtudtuk, további hat iskolában kérték, hogy legyen náluk is egyenruhás iskolaőr.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 29 intézményben 32 iskolaőr van szolgálatban, általános és középiskolákban vegyesen. Az iskolaőröket tavaly augusztusban képezték ki, pszichológiai oktatáson, intézkedéstaktikai képzésen vettek részt, jogi ismereteket tanultak s folyamatos a továbbképzésük is.

Pozitív visszajelzések

– Eleinte voltak apró fenntartások az iskolaőrökkel szemben, furcsállották sokan, hogy egyenruhás, intézkedésre jogosult, kényszerítőeszközzel – de fegyverrel nem – rendelkező személy van az iskolában, aki nem a tantestület tagja, hanem a rendőrség dolgozója – utalt a kezdetekre dr. Kovács Attila, a megyei rend­őr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának vezetője.

– A tapasztalat mára az, hogy mindenhol elfogadták őket, nagyon sok esetben pedig meg is kedvelték az iskolaőrt, s nemcsak a felnőttek, hanem a diákok és a szülők is – mondta az alezredes. Megtudtuk, igen magas a pozitív visszajelzések száma. S az is sokat elmond, hogy a megyében további hat intézmény jelezte, szeretnék, ha náluk is lenne iskolaőri szolgálat, azonban az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Belügyminisztérium dönt arról, hogy hol lehetnek ilyen iskolaőrök, akiknek a feladataik és jogköreik nagyon pontosan jogszabályokban, törvényekben vannak rögzítve.

– Az elmúlt tanév tele volt a Covid miatt elrendelt digitális oktatással, de az iskolaőrök „befogadását”, jelenlétük fontosságát jelzi, hogy több intézményben akkor is igényelték az iskolaőr jelenlétét, ha mindössze 20-25 diák érkezett a gyakorlatra – említette az alezredes. Sőt, a digitális oktatás és a szünetek alatt is kérték, hogy az iskolaőr szolgálatot teljesítsen, mert úgy gondolták, objektumvédelmi szempontból is fontos, hogy ott van.

Megnyugtató a jelenlétük

– Az elmúlt tanévben tíz iskolában 11 esetben volt szükség iskolaőri intézkedésre, ebből kilenc ügyben indult rendőrségi eljárás. Ezt minden olyan esetben el kell indítani, ha bűncselekmény gyanúja merül fel – magyarázta dr. Kovács Attila, aki hangsúlyozta, egyetlen esetben sem volt szükség kényszerítőeszköz – például bilincs – használatára.

Az apró rendzavarásokat, diákok közötti nézeteltéréseket helyben tudták rendezni.

– Nem azért van szükség iskolaőrre, mert nagy gondok lennének egy-egy iskolában, vagy mindennaposak lennének a verekedések, atrocitások – nyomatékosította az osztályvezető –, hanem örülnek, hogy van egy hatósági személy, akihez lehet fordulni, akitől lehet kérdezni vagy szólni neki, ha bármi gond van. Megnyugtató a jelenléte, s az iskolaőrök is arra lettek kiképezve, hogy a konfliktusokat megelőzzék, feloldják. Minden iskolaőrtől azt kérjük, nyitott szemmel járjanak, s ha olyat észlelnek, akkor jelezzék a tantestületnek, osztályfőnöknek a mihamarabbi békés, gyors megoldás érdekében – fogalmazott az alezredes.

Közbelépett az iskolaőr

– Az ügyészség nem vezet arról külön statisztikát, hogy iskolaőr kezdeményezésére indult-e az adott büntetőeljárás, ugyanis ezekben az ügyekben jellemzően nem az iskolaőr a sértett, hanem egy másik diák, esetleg a pedagógus. Az iskolaőrök akkor avatkoznak be az ügybe, amikor megfékezik a támadóan fellépő diákot, védelmezik a pedagógust – tájékoztatta lapunkat dr. Szilágyi László. A megyei főügyészség sajtószóvivője megemlített több olyan ügyet, amelyben az iskolaőr fellépése megtörtént, illetve vádemeléssel fejeződött be az ügy.

Egy év próbára bocsátotta a bíróság azt a 14 éves diákot, aki kiskorú társát kétszer combon rúgta, többször megütötte. Az iskolaőr húzta le a gyerekről a támadót. Szintén verekedés miatt kellett beavatkoznia az iskolaőrnek akkor is, amikor a 14. életévét még be nem töltött tanuló ököllel bántalmazott egy másik gyereket, aki 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

Közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette miatt két év próbára bocsátotta a bíróság azt a 15 éves tanulót, aki elvette osztálytársa parfümjét, majd nemcsak magára és a terembe fújt belőle, hanem annak a tanárnőnek az arcába is, aki többször figyelmeztette előtte a diákot. Ugyancsak az iskolaőrnek kellett közbelépnie, amikor egy anyuka az iskolaudvaron megpofozta azt a diákot, aki korábban bántotta az ő gyermekét.

– Az ügyészség kiemelt figyelmet fordít az iskolákban elkövetett erőszakos cselekmények üldözésére, ezért több esetben is gyorsított eljárásban, bíróság elé állítással igyekezett nagyobb visszatartó és nevelő hatást elérni az ilyen bűncselekményeket elkövetők esetében – erősítette meg dr. Szilágyi László.

Borítókép: A megye 29 iskolájában vigyáznak iskolaőrök az intézmény rendjére | Fotó: MW-archív

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában