Koronavírus

2021.10.18. 14:00

„Ez a vírusmutáció sokkal agresszívebb...” – Fokozatosan nő a fertőzöttek száma, szigorú a látogatási rend Nyíregyházán!

A szigorú kórházi intézkedések célja, hogy megvédjék a fekvőbetegeket az esetleges koronavírus-fertőzéstől.

KM

A látogatási rend a bent fekvő betegeket védi

Fotó: Sipeki Péter

A delta-vírusmutáns gyors és agresszív terjedése miatt hazánkban is elkezdődött a járvány negyedik hulláma, nő a betegek száma – jelentette be pénteken a koronavirus.gov.hu oldalon az Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK). A legnagyobb veszélyben a beoltatlanok vannak, ezért arra kérik őket, hogy regisztráljanak, és mielőbb oltassák be magukat. A beoltottak kevesebb mint egy százaléka betegszik meg, és a betegség lefolyása az oltottaknál általában jóval enyhébb. Egyelőre mérsékelt mennyiség mellett, de folyamatosan növekvő tendenciát mutat a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja a nyíregyházi szennyvízben is, derült ki a 40. heti vizsgálatokból. Az NNK az adatok alapján arra figyelmeztet, hogy rövid időn belül, a következő két hétben nőhet a megbetegedések száma Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is.

Látogatói igazolás

– A megyei kórházakban is emelkedik a koronavírussal kezelt betegek száma. A vírusmutáció sokkal agresszívebb, gyorsabban és több embert fertőz meg, mint az egy évvel ezelőtti vírus – ezt már dr. Szondi Zita, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház főigazgatója mondta az M1 műsorában.

Éppen ezért szigorú feltételek mellett engedik be a látogatókat a fekvőbetegekhez. Továbbra is kötelező a maszk és a védettségi igazolvány, de egy úgynevezett látogatói igazolást is ki kell tölteni.

– A kórház területére viszonylag egyszerű a bejutás, azonban aki látogatási céllal érkezik a megyei kórházak tag­intézményeibe, annak a portaszolgálaton be kell mutatni az érvényes védettségi igazolványát,. Ha ilyennel nem rendelkezik, akkor két napnál nem régebbi, negatív PCR-teszt szükséges ahhoz, hogy bent fekvő rokonát, hozzátartozóját meglátogathassa – mondta el a kórház Facebook-oldalán is közzétett videóban dr. Francz Monika orvosigazgató-helyettes. Ez alól kivételt jelent a felnőtt kíséretében érkező 16 év alatti látogató.

A szigorú kórházi intézkedések célja, hogy megvédjék a fekvőbetegeket az esetleges koronavírus-fertőzéstől és a gyorsan terjedő delta-variánstól. Az igazolvány mellé kiállítanak a portán egy látogatói igazolást, ami tartalmazza a látogató nevét, annak a nevét, akihez érkezik, valamint hogy teszt vagy igazolvány alapján jogosult a látogatásra, az igazolást pedig az osztályon a nővérpultnál le kell adnia, ezután mehet be a beteghez.

Egy betegnél egy látogató maximum egy órát lehet bent, abban tudnak egy pici engedményt tenni, hogy ez az egy óra több látogató között is megosztható, de nekik is kérniük kell az igazolást. Amennyiben a látogató 18 éven aluli személy, maximum két felnőtt kísérővel mehet be a beteghez, legfeljebb egy órára.

A szabályokat be kell tartani!

– Szeretnénk, ha mindannyian megértenék: a betegeink érdekében kell ezeket a szabályokat betartatnunk, a hozzátartozóknak pedig betartani – hangsúlyozta dr. Francz Monika. Látogatási idő munkanapokon 15 és 18 óra, munkaszüneti napokon pedig 10 és 18 óra között van.

A koronavírussal fertőzött betegek kezelését végző osztályokon a látogatási engedélyt az osztályvezető, illetve részlegvezető főorvos, távollétükben az ügyeletvezető főorvos adhatja ki.

A súlyos állapotú, kiskorú betegek, valamint a szülő nők mellett ott tartózkodhat egy általuk megjelölt személy, illetve kiskorú betegek esetében a szülő, törvényes képviselő vagy a törvényes képviselő által megjelölt felnőtt. A beteget szintén megilleti a vallási meggyőződésének megfelelő egyházi személlyel a kapcsolattartás joga – derül ki a kórház tájékoztatójából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában