Nyíregyháza

2021.10.03. 15:30

Hova tűnt Sanyi, a mészárszék lelke?

Az idők és a helyek változnak, a Hatzel téri húsbolt ma már élelmiszerüzlet és kávézó.

CsA

Negyven év hosszú idő, tele változással, vannak azonban biztos pontok az ember életében, mint amilyen a Hatzel téri mészárszék is volt, pultja mögött Urbán Sándorral, aki közel négy évtizeden át igyekezett a vásárlói kedvében járni.

Kemecsén született 1962-ben, de Beszterecen nőtt fel. Autószerelőnek készült, a sors azonban más irányba terelte: 1979-ben végzett a nyíregyházi kereskedelmi szakközépiskolában élelmiszer-, hús-hentesáru eladóként. Alig volt 18 éves, már a Beszterec környéki ÁFÉSZ-boltok idősebb dolgozóit helyettesítette a nyári szabadságuk alatt.

Peregtek az évek

Nem sokkal később Nyíregyházán helyezkedett el, ám amikor lehetősége nyílt arra, hogy a maga ura legyen, nem sokat hezitált: 1982-ben, a „maszek világ” hajnalán egy falubeli barátjával és kollégájával közösen kibérelték a Hatzel téri mészárszéket, ami akkor már harminc éve a megyeszékhely egyik legpatinásabb húsboltja volt. Öt évre írták alá a szintén bérlő élelmiszer-kiskereskedelmi vállalattal a szerződést, amit aztán megújítottak, de 1990-ben, a rendszerváltás után már közvetlenül a bolt tulajdonosával állapodhattak meg.

Az új tulajdonosok, Boros Attila és dr. Zajácz Tamás a megnyitón Urbán
Sándorral
Fotó: Csáki Alexandra

 

Újabb mérföldkőhöz érkeztek, amikor munkatársával és barátjával úgy döntöttek, hogy külön utakon folytatják – 1994-től egyedül, ha kellett, családi segítséggel vitte tovább a üzletet, amit nem sokkal később meg is vásárolt. Peregtek az évek, cseperedtek a gyerekek, fia és lánya egyaránt felnőtt, majd megszületett az első unoka is. Ő pedig közel négy évtized után úgy határozott, hogy ideje lezárni élete ezen korszakát. Amikor lehetősége adódott rá, némi gondolkodás után búcsút mondott a boltnak.

– Minden nehézségével együtt ez egy szép időszak volt az életemben. Szeretem a szakmámat, a vevőimet, akik nemcsak a környékről, hanem a város másik feléről és vidékről is bejártak hozzám. Lassanként meg- és kiismertem őket, hogy ki, mikor fog jönni, és mit visznek szívesen. Nem tudok úgy végigmenni az utcán, hogy ne köszönne rám egy ismerős a boltból, ez pedig nagyon jó érzés – árulta el.

Bár már néhány hete fogadják a vásárlókat, szeptember 24-én, pénteken hivatalosan is megnyitott a Hatzel téri mészárszék helyén a Hova tűnt Sanyi? nevű élelmiszer­üzlet és kávézó. Az új tulajdonosok, Boros Attila és dr. Zajácz Tamás szerettek volna tisztelegni az egykori, patinás húsbolt és gazdája előtt, ezért a változással először szembesülő vevők leggyakoribb kérdése került a bejárat felé. A legfontosabb azonban talán mégsem az, hova tűnt, hanem az, hogy hogy van most Sanyi, aki a megszokott, kedves mosollyal feleli érdeklődésünkre: köszönöm, jól vagyok!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában