Nyíregyháza

2021.10.19. 17:08

Így esznek a sóstói kengurubébik (videó)

Cukiságcunami indult, epicentruma a Nyíregyházi Állatpark.

Már a látogatók is megleshetik a vörösóriáskenguru-csapat legfiatalabb tagjait a Nyíregyházi Állatparkban. Ezek az állatok az országban csak itt láthatók, és igen termékenyek, hiszen ebben az esztendőben is két kicsivel gyarapodott az állomány, így tíz tagot számlál.

A kis kenguruk jelenleg kb. 200 naposak, ám míg a legtöbb fajnál azonnal láthatható, ha szaporulat születik, a kenguruféléknél egy jó ideig csak sejthetjük. Az erszényes állatok jellemzője, hogy utódaik roppant fejletlen állapotban jönnek a világra. A szinte embrionális állapotú, mindössze egy-két centiméteres újszülöttek hátsó végtagjai és farka inkább csak kezdemény, szemük még nem nyílt ki és szőrtelenek.

Születés után az első két hónapban a biztonságot nyújtó erszényben fejlődnek, és körülbelül 150 naposan dugják ki a fejüket először anyjuk erszényéből. Az idő múlásával egyre többet időznek a külvilág megfigyelésével, majd kb. 8 hónaposan végleg elhagyják a biztonságot nyújtó erszényt.

A vörös óriáskenguru a világ legnagyobb ma élő erszényes állata, tudományos neve vörös nagylábút jelent. Míg a nőstény mindössze 40 kilogrammos, a hím akár 90 is lehet, magassága elérheti a 170-180 centimétert. Tápláléka általában igen alacsony tápértékű fűfélékből áll, de cserjék leveleit is szívesen fogyasztja. Ausztrália ikonikus állata belső, vízben szegény területeken, akár száz egyedből álló csoportokban is élhet, és képes akár óránkénti 50 kilométeres sebességgel ugrálni.

Videó: Nyíregyházi Állatpark

 

Ezek is érdekelhetik