Nyíregyháza

2021.10.27. 14:00

Pillantás az árulkodó szemre

Évente legalább egyszer ajánlott a szemészeti szűrés.

KO

20211014 Nyíregyháza Aki ellátogatott a Continental Arénába a Nyírségi Hospice Alapítvány és a Nyírségi Egészségkontroll Bt. szervezésében megrendezett ingyenes szűrésekre, átfogó képet kaphatott egészségi állapotáról. A vizsgálatok mindössze pár percet vettek igénybe, a csarnok aulájában felállított hat szűrőponton vércukorszintet, vérnyomást, csontsűrűséget mértek, ezen kívül arteriológiai (az erek állapotát elemző) vizsgálatot is végeztek, volt szemészeti szűrés, valamint mozgásproblémákkal is megkereshették a szakembert. Fotó: Sipeki Péter SP Kelet-Magyarország

Fotó: Sipeki Péter

Az életkor előrehaladtával egyre több betegségnek ki van téve az ember, éppen ezért figyelmet kell fordítania a szűrővizsgálatokra. Nehéz lenne megválaszolni, hogy hol helyezkedik el a szemészeti kontroll a szűrések hosszú listáján, azonban egy bizonyos: az életkorral a különböző szembetegségek kockázata is megnövekszik.

Rámutat más betegségekre

Az általános szemészeti vizsgálat elsősorban a látászavarok felismerésére, majd azok megfelelő javítására irányul, akár szemüveggel, akár kontaktlencsével, ha szükséges, egyéb beavatkozásokkal is.

A szemészorvosok az idén októberben, a látás hónapjában a civilizációs betegségek (magas vérnyomás, cukorbaj, mozgásszegény életmód) és a szemproblémák kapcsolatára hívták fel a figyelmet. Fontos kiemelni, hogy a hosszabb távon kezeletlen, vagy nem megfelelően kezelt belgyógyászati betegségek is okozhatnak látáskárosodást. Ilyen a magas vérnyomás, a cukorbetegség, a magas vérkoleszterin- és lipidértékek. Ezek karbantartása belgyógyászati feladat, de időszakos szemészeti ellenőrzésre is szükség van, évente legalább egyszer – mondta el dr. Cselovszki Katalin szemész szakorvos.

Hozzátette, sajnos annak ellenére, hogy ezeket a betegségeket kontroll alatt tartják a társszakmákban, sok esetben mégis későn diagnosztizálják a szövődmények miatt kialakuló szemészeti betegségeket az érintetteknél.

– Nagyon sok olyan eltérés van, ami nem jár fájdalommal, kezdeti stádiumban még nem okoz panaszt. A cukorbetegeknél mind az ingadozó, mind pedig a tartósan magas vércukorértékek veszélyt hordoznak, roncsolják az ereket, ezért mindenképpen ajánlott a rendszeres szemfenékvizsgálat. Ugyanis a szűrés során láthatóvá válnak a látóhártyát érintő károsodások, melyek az ereket, a sárgafoltot és a látóidegfőt érinthetik. Szemfenékvizsgálattal felismerhető a zöld hályog (szemnyomásméréssel kombinálva) és a szemfenéki trombózis is – sorolta a szakorvos, és nyomatékosította: a krónikus betegek legalább évente egyszer menjenek el szemészeti kivizsgálásra. Amennyiben a szakemberek látják a szemfenéken az erek állapotát, megállapítják azt is, hogy a szervezet egyéb szerveiben (pl. szív, agy, vese) milyen állapotban van az érhálózat, így időben el tudják kezdeni a szükséges kezeléseket. A szakorvos hangsúlyozta azt is, hogy a cukorbetegeknél a szemfenéki szövődmények mellett gyakrabban keletkeznek más szemészeti elváltozások is, mint például a zöld hályog és a szürke hályog.

– A látóhártyán lévő elváltozások súlyosbodása a szemfenék lézerkezelésével vagy a retina és üvegtest műtétjével (vitrektómia, érújdonképződés-gátló injekciók adásával a szembe) gátolható meg, ebben az esetben a fő cél a kóros folyamat progresszivitásának csökkentése – fűzte hozzá dr. Cselovszki Katalin.

 

A szemfenék

A szemfenék a szemgolyó hátsó részének belső fala. A retina és a benne futó erek területe, ide érkeznek a pupillán át bejutó fénysugarak. Fontos része a látóidegfő, ahol a retina idegsejtjeinek rostjai látóideggé egyesülnek, valamint a makula (sárgafolt), amely az éleslátásért és a színlátásért felelős központi terület.

Szemfenékvizsgálat, a fotó a napokban készült egy ingyenes szűrőnapon Nyíregyházán | Fotó: Sipeki Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában