Szabolcs-Szatmár-Bereg

2021.10.24. 15:30

Rekordösszeg érkezik

A bérekre költik az állami támogatást a rehabilitációs munkahelyeken.

KO

Fotó: Mate Janos

– Az állami támogatás elengedhetetlenül szükséges a megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztató cégek számára, a támogatást szinte teljes egészében munkabérre, a munkába járás költségeire, segítő munkavállalók (rehabilitációs mentorok, pszichológusok, jeltolmácsok, szociális munkások) foglalkoztatására fordítjuk. Emellett cégünknél jelentős szerepük van a képzéseknek és a fejlesztésnek, ugyanis munkavállalóinkat sok esetben meg kell tanítani az egyes munkafolyamatok elvégzésére is – mondta el lapunknak Becker Norbert, a Pirehab Nonprofit Kft. vezérigazgatója.

Afelől érdeklődtünk, mit jelent a megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztató akkreditált cégeknek, hogy rekordösszegre, országosan 50,1 milliárd forintra pályázhatnak október 30-ig. Közel 400 olyan cég működik az országban, amely segít a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásában, és több mint 160 ezer embernek fontos, hogy ez a foglalkoztatási forma fennmaradjon, mert így többségük piaci körülmények között dolgozhat.

Az akkreditált cégeknél egészségügyi állapotuktól függően 4, 6, de akár 8 órában is dolgozhatnak a megváltozott munkaképességű emberek, ugyanolyan feltételekkel, mint bármely más munkavállaló. Különböző szakképzettséget igénylő munkakörökben és betanított munkában van rájuk igény, csomagolóüzemekben, faipari műhelyekben, de könnyen el tudnak helyezkedni takarítóként vagy eladóként is.

Az idén januártól aki rokkantsági vagy rehabilitációs ellátásban részesül, annyit kereshet az ellátása mellett, amennyit csak tud, nincs korlát. A célcsoportot foglalkoztatók pedig különböző támogatásokban is részesülhetnek.

Az emelkedő árakkal küzdenek

Fontos megjegyezni, hogy az elmúlt 2 évben a világjárvány hatásai ezt a szektort sem kerülték el, hiszen a rehabilitációs munkahelyek is piaci szereplők. – Innovatív hullámkarton csomagolóeszközöket gyártunk, Közép-Európa legnagyobb papírtáska-feldolgozója vagyunk, kézzel készített, minőségi termékeket állítunk elő.

Sajnos, magasra emelkedtek az alapanyagárak, amit rendkívül nehéz kigazdálkodnunk – mondta el lapunknak Becker Norbert, a Pirehab Nonprofit Kft. vezérigazgatója. A cég, amelyet 1982-ben alapított a Mozgáskorlátozottak Hajdú-Bihar Megyei Egyesülete, jelenleg 1555 megváltozott munkaképességű embert foglalkoztat, közülük 600-an Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 3 telephelyen dolgoznak.

Egyéni törődés, rugalmasság

– Az egyik legfontosabb célunk, hogy piacképes termékeket állítsunk elő a megrendelőink elégedettségére, miközben munkavállalóink önértékelését is növelni szeretnénk, ugyanis meggyőződésünk, hogy az egészségkárosodott embertársainknak nemcsak pénzbeli ellátásokra van szükségük, hanem széles körű munkalehetőségekre, megbecsültségre is – jegyezte meg a cégvezető, aki szerint az állami keretösszeg, amely költségvetési támogatásként pályázati feltételek mellett évente igényelhető, jelentős mértékben segíti a rehabilitációs foglalkoztatásban részt vevő cégek működését.

Becker Norbert kitért arra is, hogy az utóbbi időben óriási erőfeszítéseket tesznek dolgozói létszámuk megtartásáért, nagyon nehéz új embereket felvenniük, mint sok más szektorban, ebben a foglalkoztatási formában is munkaerőhiánnyal küzdenek. Pedig szakképzett munkakörökben is vannak nyitva álláshelyek.

– Tapasztalatunk azonban az, hogy a megváltozott munkaképességű embereknek mindössze egy kevés része tud hosszú távon versenyhelyzetben munkát végezni, néhány hónap elteltével sokan visszatérnek a védett foglalkoztatásba, mert nem kapják meg mindenhol a személyre szóló egyéni támogatást – mondta el a cégvezető.

Azt, hogy munkavállalóikra fokozottan kell figyelniük, megerősítette a „Pro-Team” Rehabilitációs Közhasznú Nonprofit Kft. igazgatója, Kerekes András Attila is. A megyében 600 megváltozott munkaképességű ember dolgozik náluk. Azt tapasztalják, hogy a varrodai, textil-, bútor-, élelmiszer-csomagoló, húsfeldolgozó, kézműipari tevékenységeikre – annak ellenére, hogy igyekeznek a bérezésben felvenni a versenyt a régióiban működő más nyílt piaci munkáltatókkal – nagyon nehéz megtartaniuk létszámukat.

– Ma már nem elegendő egy hirdetést feladni, többféle információs csatornán keressük jelenleg is leendő munkatársainkat. Az elmúlt másfél-két év alatt a járvány a mindennapunk részévé vált, alkalmazkodtunk hozzá, és folytatjuk tevékenységeinket. Most újabb kihívásokkal találkozunk: a növekedő beszállítói árakkal és a nemzetközi szállításokból eredő, akadozó alap- és segédanyag-ellátással. Ha a kiírt támogatásra sikerrel pályázunk, a megszokottaknak megfelelően, a támogatás nagy részét munkabérre fordítjuk majd, foglalkozás-egészségügyi vizsgálatokra, és a dolgozóink munkába járását is segítjük majd az elnyert összegből – mondta Kerekes András Attila, az ország 14 megyéjében 60 telephellyel működő cég vezetője.

Családias közegben

– Nyíregyházán, a Debreceni úti foglalkoztató műhelyünkben a jelenlegi három mellé újabb 3 fő jelentkezett a múlt héten. Hogy újabb 10 fővel bővülhessünk, hamarosan egy nagyobb telephelyre költözünk, de túl nagyra nem akarunk nőni, mert dolgozóink éppen azt szeretik bennünk, hogy átlátható, családias a közegünk – erről már Baráth Zsolt beszélt lapunknak, miközben megmutatta, milyen kerámiatermékeket készítenek a műhelyben: a mécsestől a poharakon át a fali óráig sokféle tárgy várt csomagolásra a polcon.

– Hogy mennyit lehet keresni? Változó: 819 forint bruttó órabértől indul az ajánlat, attól függően, hogy milyen feladatot lát el a dolgozó, egyébként a legtöbb helyen már efelett kereshet, aki munkába áll. Már akinek az egészségi állapota megengedi, hiszen ne feledjük el, az ő helyzetükben az a legfőbb szempont, s ez határozza meg azt is: mennyi terhet vállalhatnak magukra – fűzte hozzá a Házmester Prémium Kft. irodavezetője.

Kreatív műhelymunka kis közösségben

Mandzák Barnabásnét szívbetegsége miatt százalékolták le 2000-ben, mindössze 29 éves volt, amikor szívinfarktust kapott. Emiatt aktív éveinek nagy részét az úgynevezett védett foglalkoztatásban töltötte el, a kerámiaüzembe tavaly került.

– Két fontos tényező hajtja a hozzám hasonlókat a munkaerőpiacra, az egyik, hogy pótoljuk a rokkantsági vagy rehabilitációs ellátásunkból származó bevételünket egy kis pluszkeresettel, a másik, hogy pszichésen is segít feldolgozni a betegségünket, ha van munkánk és közösségbe járhatunk.

– Mindig is olyan munkahelyet kerestem, ahol könnyű fizikai munkát végezhetek, s bár a mindennapokban egészségesnek tartom magam, mégis vigyáznom kell, mert súlyos betegségen estem át. A bérrel elégedett vagyok, az üzemben 4-6 órában dolgozunk, egyéb kötöttség nincs, mindössze ennek a munkaidőnek a betartása.

– Azelőtt soha nem foglalkoztam ehhez hasonlóval, de nagyon érdekel, a kerámiafestéshez igazi kézművestudás kell.

– Azt szeretem benne, hogy mi találjuk ki, tervezzük meg a formákat, és az ötleteink alapján díszítjük, szóval: kell hozzá kreativitás, sőt, szükséges körülnézni a kerámiatermékek piacán is, mi most a trendi.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában