Kelet-retró

2021.10.08. 08:00

Sorra borultak fel a motorosok Nyíregyháza és Nagyhalász között

Elektromos halászat a Holt-Szamoson, bizarr követelmények a nyíregyházi iskolákban. Felidézzük, miről írt a Kelet-Magyarország évtizedekkel ezelőtt ezen a napon.

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

1961. október 8., vasárnap

Elektromos halászat a Holt-Szamoson

Egy közönséges csónak úszik a Tunyogot és Matolcsot elválasztó Holt-Szamos-ágon. A csónakon motor berreg, s egy ember hosszú rúdra erősített halászszákot dobál a vízbe.

Ilyen halászást meg nem látott a holtág, de még a Rákóczi HTSZ vérbeli halászai is vizslaszemekkel követik ladikjaikon a motoros csónakot. Helyet kér az elektromos halászás a szatmári vizeken is. A Rákóczi Halászati Termelőszövetkezet mostanában vásárolta meg a berendezést és egy Budapestről érkezett elektrotechnikus szakember – mint „elektromos halász” – tanítgatja a htsz tagjait a szakma modern fortélyaira.

Érdekes, és a megyében ismeretlen a halfogás elektromos árammal. A lényege az, hogy a hosszú rúdra erősített, mintegy hatvan centi átmérőjű szák vaskeretébe az áram pozitív elektronjait vezetik. A negatív sarok a csónak alján, a vízben lóg. Amikor a szákot a vízbe helyezik, a víz zárja az áramkört, s három-négy méteres körben furcsa dolgok történnek...

Az elektromos erőtéren belül a halak – mintha megbabonázták volna őket – villámgyorsan úsznak a szák középpontja felé, s megállnak a háló fölött. Szépen, kényelmesen ki kell őket emelni a vízből. Nincs válogatás: harcsa, csuka, süllő, ponty – mind engedelmeskedik a különös ingernek.

Az áram hatására a hal gerincvelejében reakció indul meg, s ez készteti, hogy a szák felé ússzon. Az esetleg megszökő, vagy kicsisége miatt visszaeresztett, megbódult hal néhány percig van csupán ilyen állapotban, utána minden élettani rendellenesség nélkül élhet, szaporodhat tovább. Az elektromos halászást a holtágakban bővelkedő szatmári területeknek a hínáros, kákás, nádas vizeiben fogják végezni, ott, ahol a gyom miatt a hálózás nem hoz eredményt.

1971. október 8., péntek

Bizarr követelmények a nyíregyházi iskolákban

Néhány nyíregyházi iskolában a nevelők néha bizarr követelményeket állítanak a kisgyermekek elé. Néha úgy tűnik, hogy az oktatásban felhangzó kérdések szinte űzni akarják a gyermek sikerélményét, és az iskolát idő előtt rémítő hellyé kívánják varázsolni.

Ilyen feladat többek között a következő, amelyet most az olvasók szórakoztatására közreadunk. A leckét harmadikos általános iskolásoknak adták fel. Így hangzik: írjatok fel öt, hosszú ű-vel kezdődő szót.

Első pillanatban az ember kacag egyet: hát ez is valami? Nos, tessék megpróbálni. Egy szó csak egyszer szerepelhet! Lehet űgyeskedni!

Hat sérült – sorra borultak fel a motorosok Nyíregyháza és Nagyhalász között

Sorra borultak fel a motorosok hétfőn este a Nyíregyháza-Nagyhalász közötti út egyik szakaszán. Az öt motorkerékpáros közül ketten pótutast is szállítottak. Rövid idő leforgása alatt hatan sérültek meg.

A váratlan balesetsorozatot egy felelőtlen vontatóvezető okozta. Ezt már a rendőrségi vizsgálat derítette ki, amelynek során a következőket állapították meg: október 4-én 19 óra tájban K. T. a Vörös Csillag Tsz vontatójával közlekedett Nagyhalász és Nyíregyháza között, az orvosi vélemény szerint I. fokú ittas állapotban volt.

Menet közben a vontató hidraulikája elromlott, s körülbelül 25 liter olaj az úttestre folyt, amelyen mintegy másfél méter szélességű olajfoltot akotott. K. anélkül, hogy a veszélyes helyet megjelölte volna, vagy homokot szórt volna az úttestre, továbbhajtott, s így sorozatos balesetek okozója lett a csúszós, olajos úttest.

K.-t a közlekedés biztonságát veszélyeztető bűntett vádjával állították bíróság elé, amely első fokon nyolc hónapi szabadságvesztésre büntette és három évre eltiltotta a gépjárművezetéstől.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában