Gyász

2022.01.10. 08:31

Az égi órásboltban szerel tovább az ikon

Nyíregyháza Inczédy György-életműdíjasa, Fehér László órásmester hetvenesztendősen hunyt el.

LTL

A hónapokra nyúlt helyettesítés sejtette: valami nincs rendjén. Aztán a lesújtó hír magyarázatot adott a kérdésre. Elhunyt Fehér László. A városközponti dufartban évtizedeken át szolgálta ki a visszatérő ügyfeleit, akik szívesen javíttatták vele az órájukat. Többször írtunk a büszkeségeiről, a legendás kakukkos órájáról, a vibrográfról, a vízmentességmérőről és az automata­óra-felhúzóról. Minden tárgyról hosszasan, órákat tudott re­gélni. 

Hálás volt a tanárainak 

 

Tipikusan az a közvetlen órásmester volt, akihez ha belépett a törzsvásárló vagy az új kliens, a feszülten, bosszankodva érkező is megenyhült. Több mint ötvenöt esztendeje, 1966. szeptember elsején lett órástanuló. Novemberben töltötte be a 70. életévét. 

– Édesapám órás-ékszerészként volt ismert a Vasvári Pál utcán. Bár 1966 tavaszán hunyt el, még láthatta, amint a 14 éves fia saját kezűleg javította meg az ébresztőórát – nyilatkozta lapunknak korábban. – A Vagép Széchenyi utcai órajavító részlegében lettem tanuló. Akkoriban Markovics Gyula volt az igazgató, Vinnai József pedig a részlegvezető, míg a Vécsey utcai tanulóműhelyben Batta Elek oktatta a szakmát. Hálás lehetek a tanáraimnak, a mestereimnek, hiszen nekik köszönhetem, hogy ilyen szakembert faragtak belőlem. 

A Nyírfa Áruházban kezdett, utána Csengerben tizenhét évet húzott le, onnan járt ki Jánkmajtisra, Tyukodra és Porcsalmára, Nyíregyházára visszatérve 1993-ban a HÍREX-hez került, utána foglalta el azt a helyét, ahol korábban Kulcsár Sándor cipészmester tevékenykedett. 

– Amennyiben újrakezdhetném, akkor is órás lennék – erősítette meg többször is ottjártunkkor. 

Köztiszteletben állt 

 

Fehér Lászlót az a Tóth Zsolt helyettesítette az utóbbi hónapokban, aki közel két évtizede ismerte az elődjét. 

– Azt tapasztaltam, hogy köztiszteletben állt, igazi ikonikus alakja volt Nyíregyházának és a szakmának. Otthonosan mozgott a mechanikus órák világában. Ehhez a munkához elhivatottság, precizitás és alázat szükséges, illetve udvariasan kell kommunikálni az ügyfelekkel – jegyezte meg Tóth Zsolt. Jelképesen ő viszi tovább a lángot, ugyanabban a helyiségben tevékenykedik, melyet áthat Fehér órás szellemisége. Emlékét megőrizzük.

 

Borítókép: Büszke volt a városi közgyűléstől kapott Inczédy György-életműdíjra | Fotó: KM-reprodukció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában