Nyíregyháza

2022.02.13. 11:30

Mindig az újat, az egyedit keresik

Az idén is több mint száz új névvel bővült az MTA utónévlistája.

MI

Ma már rengeteg lehetőség közül választhatunk, hogy megtaláljuk gyermekünknek az ideális keresztnevet, ugyanis 4380 tételt számlál a hazánkban anyakönyvezhető utónevek listája. Minden évben folyamatosan bővül a lista, ugyanis szép számmal érkeznek javaslatok a Magyar Tudományos Akadémiához, de a több száz ajánlás jelentős része fennakad a szakemberek rostáján. Az új anyakönyvezhető nevekről, a lista bővítésének alapelveiről dr. Minya Károly nyelvésszel, a Nyíregyházi Egyetem Magyar Nyelvészeti Intézeti Tanszékének vezetőjével beszélgettünk. 
Elmondta, az akadémia Nyelvtudományi Központjában működik az Utónévbizottság, ahol névkutató, nyelvtörténész és még számos szakember dolgozik. 
 


Szigorú alapelvek 

 


– A központ vezetője, dr. Raátz Judit azt nyilatkozta, hogy tavaly is rengeteg új javaslat érkezett a központhoz, mintegy 700 új nevet szerettek volna anyakönyveztetni. Ezek közül azonban sok nem kerülhetett be, ugyanis 108 új utónevet engedélyezett a bizottság. A javaslatoknak szigorú alapelveknek kell megfelelniük, és bár rengeteg utónév van, többen még mindig valami újat, valami egyedit szeretnének. Nem támogatja a bizottság az uniszex neveket, mint például az Erin vagy az Éden. Szintén kiesnek a túlzottan becéző alakok, a Marci, Levi, Bandi, vagy akár a Méhike – tudtuk meg dr. Minya Károlytól. 


Az elutasított javaslatok között időről időre mesefigurákat is találunk, a legújabb kérés is beleragadt a szakemberek hálójába, így senki sem keresztelheti a gyermekét Mauglinak. 
 


A jövőben kellemetlen lehet 

 


Vannak egészen egyedi, kitalált nevek is, amik szintén nem kerülhettek fel a listára, így biztosan nem találkozunk majd a játszótéren és az óvodákban játszó Pancsival, Almapillével, Pompániával, de a Marcipán is megmarad gyakori kisállatnévnek, gyermeknek azonban nem adható. 


– Érdekes, hogy tavaly egy pár Pandémiának akarta keresztelni a kislányát, azonban Indiában már nagyon régóta szerepel a névkönyvekben a Covid, aminek semmi köze a szörnyűséges járványhoz. Ott már régóta jelen van, ­szansz­krit név, melynek jelentése hozzáértő, bölcs, de nálunk senki sem kérte. Sokan szeretnének idegen helyesírás szerinti névváltozatot, de hazánkban kizárólag a magyar helyesírás szerinti formák alkalmazhatók. Ez alól kivételt jelent, ha valakinek az egyik szülője nem magyar állampolgár, továbbá a valamilyen nemzetiséghez tartozókra is más szabályok vonatkoznak – tette hozzá a nyelvész, aki hasznos tanácsokkal is szolgált a leendő szülőknek a névválasztáshoz. 


– A rövid vezetéknévhez érdemes hosszabb keresztnevet választani és fordítva, ahogy a gyakori családnévhez is tanácsos ritkább utónevet társítani. A komikus összetételeket szintén kerüljük, mert később kellemetlenséget okozhatnak a gyermeknek. Elsőre vicces lehet a Földi Eper, Erdei Szamóca vagy Cserepes Virág név, de ennek negatív következményei lehetnek – hangsúlyozta a szakember. 


A legfrissebb lista alapján a következő új keresztnevekből válogathatnak a szülők. A fiúnevek Szotirisz, Szahel, Ömer, Kaled utónevekkel gyarapodtak, míg a kislányaikat akár a Femke, Alita, Mildi, Malajka, Kassziopeia nevekre is keresztelhetik a bátrabbak. 


Az igazán precíz apukák és anyukák akár az MTA utónévkeresőjét is igénybe vehetik a nagy döntéshez. A webes felületen megadhatjuk, hogy hány szótagból álljon a keresett alak, milyen hangrendű legyen, és azt is, hogy mennyire ritka változatot keresünk. 

 

Borítókép: Shutterstock

Címkék#utónév

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában