Nyíregyházi közgyűlés

2022.04.28. 13:01

Összefogott a város a menekültekért

Megkezdődött az új autóbusz-telephely kivitelezése, csuklós elektromos járműveket tesztelnek.

Fotó: Dodó Ferenc

A Technológiai Transzferközpont szomszédságában új autóbusz-telephelyet alakítanak ki, ez jelentősen tehermentesíti a belvárost. Április 4-én átadták a területet, 350 nap a kivitelezési idő – jelentette be dr. Kovács Ferenc polgármester a csütörtöki városi közgyűlésen. Hozzátette, hogy elkezdődik a Zöld Busz Demonstrációs Mintaprojekt Nyíregyházán, ezért pénteken megérkezik az a MAN LION’S City 18 E típusú csuklós elektromos autóbusz, amelyet két héten át tesztelnek a megyeszékhely közútjain.

Az előző közgyűlés épp február 24-én, az Ukrajna elleni orosz offenzíva napján volt. Erre is kitért dr. Kovács Ferenc:


– Nem lehetünk közömbösek a humanitárius válságot illetően. Lehetőségeinkhez képest támogatást nyújtunk a menekülteknek, a rászorulóknak. Február 28-án megalakítottuk a humanitárius csoportot, hogy folyamatosan nyomon kövesse, szervezze, koordinálja a Nyíregyházán lévő menekültek ellátását. Felerősödött az aktív részvétel a védelmi bizottságban. Ötmillió forintos alapot különítettünk el a humanitárius célokra. Feltártuk a helyi kapacitásokat a segélyszervezetekkel, a potenciális támogatókkal, éjjel-nappal segélyvonalat működtetünk a Periféria Egyesülettel együttműködve.


Jászai Menyhért alpolgármester, a humanitárius csoport vezetője tájékoztatott a tevékenységükről:


– Napi kapcsolatban vagyunk három ukrajnai testvérvárosunk (Ivano-Frankivszk, Ungvár és Beregszász) illetékeseivel. Tájékoztatnak az egyedi, konkrét eszközigényeikről, amit igyekszünk teljesíteni. Szakemberekkel gyógyszercsomagok állítottunk össze, gondoskodunk  az adományok biztonságos célba juttatásáról. Közreműködünk a saját területünkön lévő válság enyhítésében. Hálásak lehetünk a Nyíregyházi Egyetemnek, ahol a kollégiumban 112 fő elhelyezésére, étkeztetésére nyílik lehetőség. A Nyíregyházi Állatpark ingyenes belépőjeggyel támogatja az Ukrajnából érkező menekülteket, ezzel enyhítve valamelyest a traumájukat.


A képviselőket tájékoztatták a Nyíregyházi Katasztrófavédelmi Kirendeltség tavalyi tevékenységéről, és beszámoltak a Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság előző évi tűzvédelmi munkájáról.


– Hagyományosan mozgalmas volt az elmúlt esztendő a szempontunkból, jelentősen meghatározta a teendőinket a pandémiás helyzet – jegyezte meg Gerebenics Károly tű. ezredes, katasztrófavédelmi kirendeltség-vezető. Varga Béla tű.ezredes, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója megerősítette, hogy sok védelmi intézkedést igénylő esetnél kellett beavatkozniuk, a káresetek száma megemelkedett az illetékességi területükön. Toldi András tű. alezredes, tűzoltó-parancsnok jegyezte azt a tartalmas összeállítást, amelyből kiderült, hogy 2021-ben a tűzoltóságuk működési területére összesen 1467 jelzés érkezett, ebből 709 tűzeset, 758 műszaki mentés volt, 814 esetben kellett ténylegesen beavatkoznia az egységeknek. A téves riasztások száma megnőtt: több tűzjelző berendezés hibái, illetve az előre be nem jelentett karbantartásai adnak téves jelzéseket.


A külterületi helyi közutak fejlesztésére beadott pályázat is napirendi pont volt a városi közgyűlésen. A programot még decemberben jóváhagyták a testületi tagok, ezúttal módosították a határozatot. A fejlesztéssel érintett útszakaszok: a Nyíregyháza-Kótaj összekötő úthoz, azaz a Buji úthoz csatlakozik a Mátyásbokor elnevezésű külterületi közút kiépített szakasza körülbelül 500-550 méter hosszon; a Mátyásbokor úthoz tartozó Csernyikbokor út kiépítetlen szakasza, közel 150-300 méter hosszon; Nyíregyháza külterületén négy különböző helyrajzi számú ingatlanokon terveznek fejlesztést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában