Hősök emléknapja

2022.05.29. 16:25

Főhajtás a magyar hősök tiszteletére

A magyar hősök emlékünnepét május utolsó vasárnapján tartották országszerte.

Fotó: Dodó Ferenc

Az Országgyűlés 2001. június 19-én fogadta el a magyar hősök emlékének megörökítéséről és a magyar hősök emlékünnepéről szóló törvényt, eszerint minden év májusának utolsó vasárnapján emlékeznek „az elmúlt ezredév magyar hőseire”, akik életüket adták a hazáért.

 

A nyíregyházi önkormányzat szervezésében a Hősök temetőjében rendezték a koszorúzással egybekötött ünnepi megemlékezést.


– Ha belegondolunk a történelmi tanulmányainkba, tele vagyunk hősökkel. Példát meríthetünk Dugovics Titusz, Esze Tamás, II. Rákóczi Ferenc vagy Kossuth Lajos életéből – kezdte emlékező beszédét dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere. – Az első világháborúban az Osztrák-Magyar Monarchiában mintegy 4 millió embert soroztak be, 661 ezren meghaltak (köztük 350 ezer honfitársunk), több mint 700 ezren pedig megsebesültek. A történelem útjai kiszámíthatatlanok. Az ember embernek farkasa. Itt, a Hősök temetőjében több mint 1600-an nyugszanak. Emlékezzünk rájuk, a magyar hősökre. Azt kívánom, hogy a jövőnk legyen békésebb, biztonságosabb, kiszámíthatóbb!


– Az elesett magyar hősök emlékezetét először az első világháború idején, 1917-ben iktatták törvénybe báró Abele Ferenc vezérkari őrnagy kezdeményezésére – jelentette ki dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő. – Anyai dédapám hazatért az első világháborúból, sokat mesélt mindarról, amit átélt. Anyai nagyapám hivatásos katonaként 1944-ben elesett Budapest ostrománál. Kötelességünk, hogy emlékezzünk, hajtsunk fejet a hősök, az áldozatok előtt.  


A kommunista diktatúra idején nem tartották meg a magyar hősök emlékünnepét. A rendszerváltás után újra lehetett ünnepelni az elesett magyar katonákat, majd a 2001-ben elfogadott LXIII. törvény a korábbi ünnep körét hivatalosan is kibővítette mindenkire,    akik a vérüket ontották, életüket kockáztatták vagy áldozták Magyarországért. Nekünk, magyaroknak talán túlontúl sok hősünk van, ami kitörölhetetlen veszteség egy család életében. Sokszor bánt velünk mostohán a történelem. A világ örökre megváltozott. Jelenleg is aggódva figyeljük a tőlünk egy határnyira történteket. Magyarország kormánya békepárti, és az is marad.

 

„A magyar hősök emlékének megörökítéséről és a magyar hősök emlékünnepéről” szóló törvényben rögzítették, hogy a Magyar Köztársaság Országgyűlése a magyar nemzet soha el nem múló hálája jeléül, a ma élő és a jövő nemzedékek okulására, a hősök dicsőségére minden esztendő május hónapjának utolsó vasárnapját a magyar hősök emlékünnepévé nyilvánítja”.


– A magyar történelem viharos századai során a hőseink példát mutattak a hazaszeretetről. A kötelességtudatuk követendő számunkra. A mi feladatunk a tisztelgés az emlékük előtt – mondta Vantal Zsolt ezredes, a Magyar Honvédség 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred parancsnoka. – Az itt élők biztonságáért vívjuk a jelenkor küzdelmeit. A katonáink azért szolgálnak, hogy az emberek békében, biztonságban éljenek. Hajtsunk fejet valamennyi önfeláldozó hős előtt, kegyelettel ápoljuk és őrizzük meg emléküket az utókor számára!


KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában